Povežite se s nama

U fokusu

Predsjednik Gradskog vijeća SDP-ovac Hehet, a prvi zamjenik laburist Kolarić

Objavljeno:

- dana

GRADSKO VIJEĆE GRADA VARAŽDINA

Varaždinskim Gradskim vijećem iduće će četiri godine predsjedati SDP-ovac Josip Hehet. Zamjenici će mu biti laburist Božidar Kolarić i Vlatko Vuković iz HDZ-a.

Vijećnici su svečano prisegnuli u srijedu na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća. Raspored funkcija nikoga nije iznenadio.   Čak niti one koji su povjerovali međusobnom predizbornom sukobu između Hrvatskih laburista – stranke rada i Kukuriku.

Predsjednik i potpredsjednici Vijeća dobili su gotovo pa jednoglasnu podršku. To je potkrijepilo mišljenje onih koji su vjerovali gradonačelniku Habušu da Kukuriku koalicija  ima potporu laburista koja im donosi premoć. Nešto što, navodno, niti predsjednik laburista nije znao jer kako je rekao u intervjuu za Regionalni tjednik, “njihova stranka nije centralizirana i svaka podružnica odlučuje samostalno”.

Hehet: U demokratskom ozračju

Nakon intoniranja himne i utvrđivanja nazočnosti svih 25 vijećnika uslijedila je standardna procedura konstituirajuće sjednice. Tako je, prema protokolu, prvo izabrana mandatna komisija čijim je članovima, Miodragu Papu i Branku Godiniću, predsjedala Laura Musliu.

Od 25 gradskih vijećnika na prva tri je mjesta po sili zakona nastupilo mirovanje budući da su na njima bili netom izabrani gradonačelnik i njegovi zamjenici. Gorana Habuša i dogradonačelnike Nataliju Martinčević i Vjerana Radelića zamijenili su  narodnjak Branko Godinić, Dražen Vincek (SDP) i HNS-ovka Mira Visković. Umjesto Nine Begičević Ređep, koja je umjesto Grada radije izabrala Županijsku skupštinu, gradski vijećnik je postao Mladen Hižak iz HSS-a.         

Predsjedniku Gradskog vijeća, Josipu Hehetu neće trebati “uigravanje” u novu funkciju budući da je i u prošlom sazivu Vijeća zadnju godinu obnašao predsjedničku funkciju. Kad se glasalo o Hehetu kao predsjedniku, osam je vijećnika ostalo suzdržanima. Od šest HDZ-ovaca, pet ih je bilo suzdržano pri ukazivanju povjerenja novom predsjedniku. Suzdržana su također bila i dva vijećnika Hrasta te vijećnik HSS-a.

Nakon što je proglašen predsjednikom varaždinskog Gradskog vijeća, Josip Hehet je izjavio: – Vijeće ću voditi u demokratskom ozračju i svi mi ovdje zajedno moramo raditi u interesu građana. 

Potpredsjednik iz redova laburista, Božidar Kolarić “prošao” je sa sedam suzdržanih vjećnika, dok je drugi potpredsjednik Vlatko Vuković izabran jednoglasno. Kojim su se kriterijima vodili vijećnici pri odluci o suzdržanosti, nisu željeli komentirati.  

Gradonačelnik Habuš  konstituirajuću sjednicu svoje prve “redovne” izborne pobjede, okarakterizirao je najmirnijom “od svih koje su pred nama”.

– Kad se smire strasti i izborna euforija, čeka nas ozbiljan i težak posao. Na svima nama je da budemo predstavnici svih građana, a ne samo onih koji su nam dali glas. To je misao kojom se trebamo voditi svih predstojećih godina mandata. Čeka nas jako puno posla, budući da od raspuštanja Gradskog vijeća do danas nismo mogli donositi odluke. Ne možemo garantirati da će naše odluke biti najbolje na svijetu, ali svakako će biti s poštenom namjerom i bez figa u džepu ili dogovora ispod stola – rekao je gradonačelnik vijećnicima. Pozvao ih je da zajedno kreiraju gradsku politiku i ponudio svakodnevnu suradnju svim vjećnicima bez obzira na stranačku pripadnost.
Još se ne zna datum održavanja prve radne sjednice Gradskog vijeća iako je gorućih tema više nego ikada. Istovremeno, vijećnika je manje nego ikada – od dosadašnjih 35 na ovim se lokalnim izborima brojka smanjila za točno 10 vijećnika.

Tko su gradski vijećnici?

U Vijeću će osim već spomenutih zamjena – Branka Godinića (HNS), Dražena Vinceka (SDP) i Mire Visković (HNS) te predsjednika Josipa Heheta (SDP) i njegovih zamjenika Božidara Kolarića (Hrvatski laburisti – stranka rada) te Vlatka Vukovića (HDZ-BUZ), o sudbini Varaždinaca odlučivati: Vjekoslav Vrbanec (HSU), Željko Bunić (HSLS), Josip Dreven (HNS), Danijela Benkus (SDP), Enriko Parlaj (HNS), Ljubica Križan (SDP), Miodrag Pap (HSLS), Marijan Cingula (HDZ-BUZ), Laura Musliu (HDZ-BUZ), Saša Crnčić (HDZ-BUZ), Zdravko Golub (HDZ-BUZ),Anđelko Koprek (HDZ-BUZ), Robert Podolnjak (nezavisan), Stjepan Cepanec (nezavisan), Ladislav Ilčić (HRAST), Željko Cecelja (HRAST), Božidar Kolarić (Laburisti), Jadranka Lukavečki (Laburisti), Zlatan Avar (nezavisan) i Mladen Hižak (HSS).

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Gradit će se treći krak na autocesti od Zagreba do Karlovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Godinama se priča o gradnji trećeg traka autoceste A-1, od Zagreba do Karlovca, a čini se da se uskoro kreće i u realizaciju projekta.

Najavljen je na lokalnoj razini, u Skupštini Karlovačke županije, a od glasnogovornice Hrvatskih autocesta Kate Kuprešak Jutarnji je dobio i službenu potvrdu da će se za desetak dana učinjiti prvi konkretni korak – HAC će raspisati natječaj za projektiranje prometnice.

Nakon što se sagradi dionica od Zagreba do Karlovca, gradit će se i treći trak dionice – od Karlovca do Bosiljeva.

Više pročitajte na Jutarnjem.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan o glasanju za ostanak bala u Brezju: “Riječ je o djetinjastoj i blago rečeno – ucjenjivačkoj izjavi gradonačelnika Bosilja“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradski vijećnici na 13. sjednici Gradskog vijeća trebali bi odlučivati pod točkom 7. i o kreditnom zaduženju Grada za sanaciju odlagališta otpada u Brezju. Riječ je o zaduženju kod ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK d.d. Rijeka „teškom“ 15.926.740 eura. Podsjećamo, gradonačelnik Bosilj tu očekuje podršku Budimo grad i HDZ-a, te je u jednom od zadnjih intervjua poručio da „Svi koji ne podrže proračun glasaju za ostanak bala u Brezju“.

>>Bosilj očekuje podršku Budimo grad i HDZ-a: Svi koji ne podrže proračun glasaju za ostanak bala u Brezju

Ovu Bosiljevu izjavu sinoć je za Regionalni tjednik komentirao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Damir Habijan

– Riječ je o djetinjastoj i blago rečeno – ucjenjivačkoj izjavi gradonačelnika Bosilja jer dosad smo imali barem 5 ili 6 ovakvih situacija gdje su se predlagala određena rješenja koje gradski vijećnici iz različitih razloga nisu prihvaćali. Prema tome, svaka vijećnica ili vijećnik imaju svoju samostalnost odlučiti po tom pitanju kako smatraju da treba – rekao je Habijan.

Dodao je kako se vijećnike na ovakav način diskreditira i dovodi u pitanje njihov zdrav razum i prosudbe.

– Svaki od njih ima pravo odlučiti o prijedlogu gradonačelnika onako kako smatra da je ispravno. Ako gradonačelnik smatra da je nešto po njemu ispravno i Bogom dano, ne znači da drugi moraju dijenliti njegovo mišljenje – zaključio je Damir Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje