Povežite se s nama

U fokusu

Predsjednik Gradskog vijeća V. Toplica ispisao se iz stranke

Objavljeno:

- dana

Raspad županijskih laburista?

Stanko Medvedec, predsjednik Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica istupio je iz Stranke rada – Hrvatskih laburista. 

Stranački kolege i vijećnici njegovu su odluku mogli pročitati na facebook profilu 13. travnja. Jer, Stanko Medvedec svoju odluku nije i ne želi, kako kaže, komentirati slijedećih nekoliko dana – Tada ću detaljno izvjestiti kolege i javnost razloge svog postupka, rekao nam je Medvedec u telefonskom razgovoru.

Vijeće i laburisti

Iako svega dvojica vijećnika, toplički su laburisti zadali puno glavobolje Gradu i Vijeću.

Iako svega dvojica vijećnika, toplički su laburisti zadali puno glavobolje Gradu i Vijeću. Često je baš njihova odluka bila jezićac na vagi u topličkim političkim previranjima. Prvo su bili dijelom vladajuće koalicije iz koje su vrlo brzo istupili pa je gradska vlast preko noći ostala bez većine u Gradskom vijeću. Ipak, kad je, samo šest mjeseci nakon izbora trebalo glasati za prihvaćanje proračuna, time i za opstanak gradske vlasti presudili su upravo glasovi laburista koji su glasali suprotno očekivanjima. Bila je to prva kriza u kojoj su laburisti odigrali značajnu ulogu.

Potom je Petar Ratković, tadašnji predsjednik Gradskog vijeća, dao ostavku. Njegovo mjesto nije želio prihvatiti nitko iz oporbe da bi neočekivano mjesto predsjednika Gradskog vijeća prihvatio Stanko Medvedec. U međuvremenu je većina članova Izvršnog odbora topličkih laburista dala ostavku iz, kako su naveli, osobnih razloga, pa je Stanko Medvedec automatizmom prestao biti predsjednik Laburista varaždinskih Toplica.

Kome mandat?

 Razlozi se ne naziru. Jedino što će Medvedec za sada reći jest da „nije ispoštovano ono što je dogovoreno“. 

Sada je, pak, dao ostanku na članstvo i iznenadio kako stranačke kolege tako i opoziciju. Razlozi se ne naziru. Jedino što će Medvedec za sada reći jest da „nije ispoštovano ono što je dogovoreno“. O čemu se konkretno radi, šuti. – To nisu laburisti u koje sam ušao kad je predsjednik bio Dragutin Lesar koji je ispoštovao svaki međusobni dogovor, veli Medvedec. No, time nitko nije ništa pametnije jer se ne zna o kakvim je to dogovorima riječ.

Ništa više od kolega u Vijeću, o njegovoj ostavci ne zna niti drugi vijećnik laburist,Mladen Sakač pa niti povjerenik laburista za Varaždinske Toplice, Ivan Malenica – Stanko Medvedec osobno je, bez ikakvih vidljivih razloga, napustio stranku. Riječ je o čovjeku visokog morala i ne bih nagađao o njegovoj odluci već ću sačekati očitovanje koje je najavio, rekao je Malenica. 

Poznavajući njegov moralni kodeks uopće ne sumnjam da će učiniti kako je stalno govorio i vratiti mandat. Vjerujem da će ostati dosljedan, veli Malenica.

Postavlja se pitanje viječnićkog mandata Stanka Medvedeca. Hoće li ga zadržati ili vratiti? Da Medvedec nema namjeru vratiti mandat proizlazi iz njegovih riječi kad veli da „su laburisti u njegovoj ekspresnoj ispisnici napisali kako stranka nema nikakvih obveza ili potraživanja prema svojem bivšem članu”.

Na konkretno pitanje odgovara samo tom rečenicom iz ispisnice. Ipak, Ivan Malenica misli drukčije – Vjerujem da će vratiti mandat jer to je, ničim izazvan, spomenuo nebrojeno puta kad se razgovaralo o eventualnom scenariju odlaska iz stranke.

Facebooku prioritet pred kolegama vijećnicima

Zamjenika gradonačelnika Varaždinskih Toplica, Nedeljka Mihalića, u cijelom slučaju najviše čudi činjenica da su o ostavci Stanka Medvedeca prije saznali mediji i društvene mreže nego kolege vijećnici – Njegovo istupanje iz stranke, unutarstranačka je stvar. Ali način na koji su Vijećnici saznali o djelovanjima svog predsjednika, u najmanju je ruku začuđujuće, veli zamjenik Mihalić. Stanko Medvedec, pak, ostaje dosljedan i ne govori niti riječ više o svojim postupcima.

Ipak, u kuloarima se priča kako je ispisnica predsjednika topličkog Gradskog vijeća iz laburista samo prva u nizu. Županijom se, naime, pronio glas o raspadu laburista na županijskoj razini. Priča se da je samo pitanje dana kad će uslijediti ostavke predsjednika županijskih ogranaka laburista.   

Ipak, u kuloarima se priča kako je ispisnica predsjednika topličkog Gradskog vijeća iz laburista samo prva u nizu. Županijom se, naime, pronio glas o raspadu laburista na županijskoj razini. Priča se da je samo pitanje dana kad će uslijediti ostavke predsjednika županijskih ogranaka laburista.   

Dosljednost ili ne?

Predsjednik županijske organizacije laburista, Božidar Kolarić, veli – Doista je moguće da neki od predsjednika ogranaka napuste stranku. Od toga ne bježim. Međutim, gospodin Medvedec je “izgubio” ogranak jer su ga napustili članovi Izvršnog odbora što nema veze sa županijskom podružnicom, govori Kolarić.

Također nam je kazao kako se Stanko Medvedec pokušao kandidirati za funkciju na nacionalnoj razini – člana Suda časti, međutim, apsurdno, veli Kolarić “nije ga podržao vlastiti ogranak niti županijska organizacija” – Sad je pitanje koliko će biti dosljedan. od njegovih članova sam čuo da je potpisao vratiti mandat u slučaju napuštanja stranke. Ukoliko ne vrati mandat to govori samo za sebe.

Ukoliko zaista ima namjeru davati izjave u vezi napuštanja stranke osobno ne vidim druge krivce osim vanzemaljaca. Čovjek se treba znati ponašati u pobjedi i porazu. Tko to ne zna neka se okani politike, zaključuje Kolarić.  

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

U fokusu

Inspekcija zaštite okoliša: otpad iz Poljane mora se ukloniti u roku 7 dana!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su u srijedu obavili očevid, službenici Inspekcije zaštite okoliša naložili su da se sav odloženi miješani komunalni otpad (MKO) mora u roku od 7 dana ukloniti s prostora pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj.

Podsjećamo, Franjo Puškadija, predsjednik Mjesnog odbora Poljana Biškupečka nakon sastanka s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem dogovorio je rok da se uskladišteni MKO sanira i riješi u roku od 2 tjedna.

>>Bosilju pozlilo u Poljani, dočekalo ga 500 tona otpada više od očekivanog!

Međutim, uvidjevši da će se MKO i dalje voziti i skladištiti na pretovarnoj stanici u Puškadija je gradsku komunalnu tvrtku Čistoća d.o.o prijavio nadležnoj Inspekciji za zaštitu okoliša. Inaspekcija je izašla na teren i utvrdila da se MKO na pretovarnoj stanici ne smije skladištiti, a rok za sanaciju terena ističe idućeg tjedna.

– Temeljem članka 23.st. 5 više jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije ( općine :Beretinec,Cestica,Gornji Kneginec, Petrijanec,Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sv.Ilija,Sveti Đurđ, Mali Bukovec, Veliki Bukovec, te gradovi Varaždin i Varaždinske Toplice) sporazumno su osigurale zajedničku provedbu mjera gospodarenja otpadom s Općinom Velika Trnovitica na neodređeno vrijeme. Temeljem toga sporazuma Čistoća d.o.o. i Komunalac d.o.o. Garešnica sklopili su Ugovor o odlaganju MKO postupkom D1 na odlagalište Johovača, u količini od 5000 tona godišnje. Imajući saznanja da ti kapaciteti neće biti dostatni do kraja 2021. godine i da dinamikom nisu definirane lokacije za odlaganje MKO za 22 JLS s područja Varaždinske županije, TD Čistoća d.o.o upućuje 26. siječnja 2021. godine Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) upit o mogućnosti sklapanje ugovora s TD Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. za odlaganje MKO postupkom D1 na odlaglište  Piškornica, bez provedbe postupka javne nabave kako bi se osigurali kapaciteti. Iz odgovora MINGOR-a od 12. veljače 2021. kao i iz ranije zaprimljenih odgovora po tom upitu, razvidno je da sklapanje ugovora a bez postupka javne nabave nije moguće. Odgovor se nalazi u privitku zapisnika – piše u zapisniku Inspekcije.

Štoviše, varaždinski gradonačelnik je najavio kako će „sankcionirati odgovorne u Čistoće za nesklapanjem Ugovora s Piškornicom i za nastali problem sa zbinjavanjem MKO“. Koga će to Bosilj sankcionirati, potpuno je nejasno.

Kazneno djelo?

Naime, Uprava TD Čistoća d.o.o.sazvala je i održala 17. veljače 2021, godine izvanrednu Skupštinu Društva vezano uz navedenu problematiku.

– U ovaj zapisnik prilažemo Zapisnik sa izvanredne Skupštine Društva i Izvješće Uprave o problematici. Temeljem odluke Skupštine TD Čistoća d.o.o. upućen je 8. ožujka 2021. godine upit Skupštini Društva Piškornica d.o.o. vezano uz dogovor o prihvatu miješanog komunalnog otpada na odlagalište Piškornica. Odgovor Piškornice d.o.o. nalazi se u privitku Zapisnika, iz kojeg je vidljivo da ne postoji mogućnost prihvata otpada s njihove strane. Obzirom na negativan odgovor o prihvatu otpada na odlagalište Piškornica, svih 15 JL-ova iz Varaždinske županije uputilo je 14. travnja 2021. godine zahtjev MINGOR-u  za sastanak vezano na tu problematiku. Kako usprkos WEB sastanku i mail korespodenciji nije postignut napredak u rješavanju problema odlaganja MKO s područja 15 JLS-ova iz Varaždinske županije, ponovno je poslan zahtjev za izdavanje naloga od strane MINGOR-a koji definira mjesto za odlaganje miješanog komunalnog otpada s područja Varaždinske županije sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, čl. 26. stavak 10 i članak 32, stavak 1. točka 5… Inspektorica u ovaj Zapisnik određuje rok od 7 dana uklanjanje navedene nepravilnosti i usklađenje s Dozvolom za gospodarenje otpadom. Stranka je o poduzetim mjerama dužna inspektoricu pisano obavijestiti u roku od 7 dana po potpisivanju ovoga zapisnika. Ako osoba nad kojom je proveden nadzor ne otkloni nedostatke i nepravilnosti u zadanom roku inspektor rješenjem naređuje otklanjanje nedostatka i poduzima druge radnje za koje je ovlašten u slučaju utvrđivanja prekršaja ili kaznenog dijela. U Zapisnik je direktor Čistoće, Davor Skorza dodao da će TD Čistoća u navedenom roku pokušati otkloniti otpad sukladno zakonskim propisima ali problem će i dalje ostati ukoliko se ne postupi određenom članku 32.stavka 1 podstavka 5 odnosno članka 26 stavka 10 Zakona o održivom gospodarenju otpada – ističe se u Zapisniku kojeg je uz Davora Skrozu potpisala i viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček.

Prema svemu napisanom, napominje Franjo Puškadija, nitko nema apsolutno pravo govoriti o tome da nije znao, ali isto tako da nitko nije htio pomoći u rješavanju problema.

– I sad su se našli „najkompetentniji“ platforma Budimo grad i udruga Varaždinsko smeće iz čijih redova pojedinci pozivaju javno na linč dosadašnju vlast, MO Poljana Biškupečka i direktora Skrozu. Zanimljivo je da je upravo novozaposlena u Gradu Varaždinu PR stručnjakinja Vesna Haluga predsjednica Skupštine Piškornica -sanacijsko odlagalište d.o.o koje nije htjelo izmijeniti ugovor u kojem se od strane TD Čistoća tražilo povećanje kapaciteta i oglušilo se na mailove i pozive iz TD Čistoća! Zanimljivo je i da je Vjeran Strahonj,a kao član NO TD Čistoća sve to dobro znao, pa prešutio, odnosno samo svoje subjektivno mišljenje je iznio. Zanimljivo je i da Haluga u PR-ovskom priopćenju gradonačelnika Bosilja, u svezi rješavanja problema veliča upravo ulogu udruge Varaždin bez smeća a ne dobronamjernost Bosilja da održi, konačno nakon 8 dana sastanak sa MO Poljana. Naš odbor i dalje poziva sve uključene strane na zajednički konsenzus oko rješavanja nakupljenog MKO i da u ovoj temi nema politički obojenih strana – naglašava Puškadija.

Gradonačelniku bitniji produženi vikend pa otišao na more…

I dodaje:

– Morali smo javnost i mještane obavijestiti o nekim igrama koje je očito ipak netko drugi inscenirao a ne bivši gradonačelnik Ivan Čehok. Sve je vidljivo iz Zapisnika više inspektorice koji smo dobili na uvid. Još jednom napominjem da nije MO dopustio skladištenje MKO i nikad ni neće. Za vrijeme gradonačelnika Čehoka MKO se nije skladištio u pretovarnoj stanici već se isti dan odvozio. Spletom okolnosti, davnih godina je MO Poljana Biškupečka bila u prostornom planu Grada i Županije oderđena kao deponija. Od predviđene deponije uspjeli smo ju ipak prenamijeniti samo u pretovarnu stanicu i mi kao MO nismo to dopustili 1997. godine, a nećemo ni sad. Doista Vas molim da ne nasjedate raznim fake/lažnim Facebook profilima u dezinformiranju. Nažalost, dok birokracija i novi prozvani spasitelji uživaju u produženom vikendu, mi u Poljani Biškupečkoj smo osuđeni na smrad – zaključuje predsjednik MO Poljana Biškupečka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!