Povežite se s nama

U fokusu

Gordan Jandroković vjeruje u premoćnu pobjedu Siniše Jenkača u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

Središnji izborni skup HDZ-a

HDZ Novog Marofa, na čelu sa svojim predsjednikom i marofskim  gradonačelnikom Sinišom Jenkačem, sinoć je održao središnji predizborni skup.

Koalcija HDZ – HSS – HSU podržava Sinišu Jenkača u borbi za njegov prvi, puni gradonačelnički mandat. On je na mjesto gradonačelnika došao prije dvije godine, pobjedom na izvanrednim izborima.

Velika dvorana Kulturnog centra Ivan Rabuzin bila je puna. Među gostima je bio i predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković.  – Došao sam pružiti potporu kandidatu Siniši Jenkaču, kandidatu HDZ-a. Zajedno s HDZ-om tu su naši partneri iz HSS-a i HSU-a. Čvrstog smo uvjerenja da će Siniša obraniti svoju poziciju, da će već u prvom krugu potvrditi poziciju gradonačelnika u Novom Marofu. Isto tako smo uvjereni da će naša lista biti najjača i da ćemo oformiti većinu u Gradskom vijeću.

Potpora iz Zagreba

– Ovdje sam isto tako da dam potporu našem kandidatu za varaždinskog župana Alenu Runcu. I tu se nadamo dobrom rezultatu, vjerujemo u ulazak u drugi krug. Sigurni smo da ćemo biti vrlo ozbiljna konkurencija aktualnom županu. Vjerujemo isto tako da će lista HDZ-a za Skupštinu Varaždinske županije biti najjača – rekao je novinarima prije početka skupa Gordan Jandroković.

 

Novinare je zanimalo vjeruje li HDZ u bolji izborni rezultat na sjeveru Hrvatske nego na dosadašnjim izborima. – U svim sredinama idemo s najjačim ljudima, vjerujemo da oni mogu ponuditi promjene koje su ovim krajevima nužne i s dosta optimizma gledamo na rezultate u ovom dijelu Hrvatske – odgovorio je.

Siniša Jenkač je, pak, biračima poručio: – Izađite na izbore i dajte povjerenje meni kao kandidatu za gradonačelnika, mojim zamjenicima Ivici Šanteku i Ivanu Tuku i dajte povjerenje našoj listi Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske seljačke stranke i Hrvatske stranke umirovljenika. Sve ono što smo pripremali i govorili radimo, a to je definitivno zaobilaznica, aglomeracija, sanacija odlagališta otpada, reciklažno dvorište, mnoge ceste i u sklopu Županijske uprave za ceste i državne, pokretanje gospodarskih zona, bivše tvornice BBS-a i Bora, imamo kupce i vjerujemo da će u kratkom periodu biti pokrenute kroz prodaju – rekao je Siniša Jenkač na kraju skupa koji je potrajao puna dva sata.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje