Povežite se s nama

Život i društvo

Predsjednik Republike odlikovao varaždinske Tigrove

Objavljeno:

- dana

Na svečanom prijemu u Uredu Predsjednika Republike, Zorana Milanovića,  dodijeljena su u srijedu, 20. srpnja, odlikovanja za posebne zasluge i doprinos u Domovinskom ratu. zaslužnim hrvatskim braniteljima, pripadnicima  Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade-Tigrovi.

Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju odlikovan je Zdravko Kuzelj, posmrtno, odlikovanje su preuzeli supruga Mirjana i sin Rikard Kuzelj.

Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje u Domovinskom ratu odlikovani su Danijel Kadi i Zoran Keča.

Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu odlikovan je Damir Belaj.

U svom govoru zahvale odlikovanima predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović istaknuo je da ova odlikovanja dodjeljuje „kao vrhovni zapovjednik za čast i priznanje jednom malom broju pravih i zaslužnih ljudi bez kojih naše zemlje ne bi bilo jer da nije bilo obrane, ne bi bilo ni oslobođenja“.

Pripadnici udruge varaždinskih Tigrova uručili su Predsjedniku Republike plaketu povodom 30. obljetnice osnutka 5. bojne 1. A brigade Tigrovi, jedine izdvojene postrojbe čiji su pripadnici mahom iz sjeverozapadne Hrvatske branili domovinu u samim početcima rata na svim bojišnicama diljem domovine.

Svečanom uručenju odlikovanja nazočili su i članovi obitelji odlikovanih hrvatskih branitelja.

Život i društvo

Prema trenutnoj prognozi ništa od ozbiljnijeg snijega na varaždinskom području narednih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Meteorolozi već nekoliko dana najavljuju snijeg i za nizinske krajeve Hrvatske.

Ipak, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području past će tek pokoja pahulja i to pomiješana s kišom.

Kiša počinje padati već u srijedu, 30. studenoga, a nastavit će padati i u četvrtak ujutro. Baš tijekom četvrtka malo snijega moglo bi padati uz navedenu kišu.

Sve do nedjelje, 4. prosinca, bit će oblačno te bi svaki dan trebalo padati nešto kiše.

Najviša dnevna temperatura ide do 5 °C, a noću neće pasti ispod 0 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Srednjoškolci i studenti natjecali se na talent showu na njemačkom jeziku u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarska škola Varaždin i Udruga Ekult organizirali su osmi talent show na njemačkom jeziku „Max sucht den Superstar II“ u petak, 25. studenoga, u Koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu.

Na „Maxu” su nastupili srednjoškolci i studenti, čak njih 62-oje u 25 nastupa, svi odlični glazbenici i ljubitelji njemačkog jezika.

– Nakon dvije godine online „Maxa“, ponovno smo organizirali talent show uživo, što nam je svima donijelo toliku radost i sreću da ćemo ovaj „Max“ pamtiti kao iznimno uspješan, pun dobre glazbe i još boljih emocija! – istaknule su ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen i voditeljica Maxteama Melanija Klarić, prof. njemačkog jezika.

– Što nastup na ovom talent showu znači učenicima i njihovim mentorima? Na „Maxu“ se pjeva, pleše, svira i recitira na njemačkom jeziku te mladi mogu pokazati koliko poznaju njemački jezik, kulturu i tradiciju. No, ne samo to. Natjecatelji i njihovi mentori ulažu ogroman trud kako bi pjesma koja u izvornom obliku često nije na njemačkom jeziku, zvučala dobro i „njemački“, a to nije jednostavna vježba – rekli su organizatori i dodali da tim više nastup na „Maxu“ postaje prihvaćen izazov, a uspjeh se udvostručuje kad se dvoranom prolomi pljesak.

Osim toga, mladi na „Maxu“ upoznaju nove ljude, prijatelje iz gotovo čitave Hrvatske, stječu znanja, prijateljstva i sjećanja za cijeli život te pune i obogaćuju svoj kulturni kovčežić za život, a svaki javni nastup pomaže im u izgradnji samopouzdanja, što je u mladoj dobi posebno važno, ističu organizatori.

Pobjednici ovogodišnjeg Maxa su:

1. mjesto Srednja škola Krapina:

  Saša Vidović, Karla Kunštek

  Mentorica: Jasna Sutlović – Pogačić

2. mjesto Srednja škola Zlatar

   Ana Šimunić, Petra Šimuni

   Mentorica: Melani Brezak

3. mjesto Turističko-ugostiteljska škola Šibenik

    Dorian Zovke, Maša Jakelić, Dario Morić, Lana Kursar, Daniel Jurić, Zara Perkov

    Mentorica: Danijela Badžim

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje