Povežite se s nama

Kultura

Predsmotra u Štrigovi: čak 18 programskih točaka oduševilo brojne posjetitelje!

Objavljeno:

- dana

Protekle subote, 30. ožujka, u sportskoj dvorani Osnovne škole Štrigova organizirana je Predsmotra “Međimurske popevke 2019.”

Okupila je veliki broj čuvara međimurske tradicije i ljubitelje autohtone popevke. Popevka je uvrštena u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske te je time postala zaštićeno nematerijalno kulturno dobro. Prošle je godine upisana na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

– Mnogo se pjesama čulo i mnogo je izvođača nastupilo u proteklih 35 godina otkako održavamo Smotru. Moramo zaštititi međimursku popevku da se nikad ne zaboravi i da se čuva u izvornom, ali i u novijim glazbenim izričajima, da bi i mladi mogli na druge načine uživati u našoj tradiciji – kaže predsjednik Zajednice Hrvatskih kulturno-umjetničkih društava Međimurske županije, Dejan Buvač, ujedno i predsjednik Upravnog odbora Hrvatskoga sabora kulture. Zajednica je, u suradnji s Kulturno-umjetničkim društvom “Sveti Jeronim”, bila organizator Predsmotre.

Izvođači

Nastupili su Muška pjevačka skupina KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, Sastav puhačkog orkestra KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, Ženska vokalna skupina KUD-a „Katruže“ Ivanovec, Muška pjevačka skupina KUD-a „Mihovljan“, Tamburaški sastav KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, Nadica Patafta i Ivan Tomašić, Mješoviti zbor Matice umirovljenika Međimurske županije (Podružnica Nedelišće), Komorni sastav Pjevačkoga zbora “Josip Štolcer Slavenski”, Ivica Tomašić i Anita Huđek, Ansambl Riseka Vjekoslava, Pjevačka skupina „Fijolice“ iz Međimurskog kulturno-umjetničkog društvo „Ivan Car“ Ljubljana, Ivan Brljak, TS KUD-a „Donja Dubrava“, Renata Kramar, Bandisti gradskog puhačkog orkestra Mursko Središće, Toni Vrbanec, Muška vokalna skupina KUD-a „Katruže“ Ivanovec, Karlo Čeh, TS KUD-a Belica, Mješoviti pjevački zbor Strahoninec, Ženska vokalna skupina Pjevačkoga zbora Strahoninec, Ivan Mađarić, TS KUD-a Šandorovec, Mješovita vokalna skupina KUD-a Žiškovec, TS KUD-a Žiškovec te Ženska vokalna skupina KUU „Veseli Međimurci“ iz Čakovca.

Blago predaka

– Za nas koji čuvamo međimursku popevka, njezino uvrštenje na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva izaziva veliko zadovoljstvo te predstavlja nagradu za trud koji ulažemo da bismo je očuvali te prenijeli na mlađe naraštaje.

– Ponosni smo što se svake godine prijavljuje sve više mladih! – kaže Matej Ščavničar iz KUD-a Štrigova

Kao domaćini Predsmotre “Međimurske popevke”, ponosni smo što se svake godine prijavljuje sve više mladih. To znači da smo na dobrom putu da očuvamo blago koje su nam ostavili naši preci! – kaže Matej Ščavničar, predsjednik jedne od udruga organizatora, KUD-a Štrigova.

Kultura

FOTO Koncertom ispred varaždinske sinagoge u simboličnoj formaciji odan pijetet žrtvama fašizma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Večeras, 9. svibnja, između varaždinske sinagoge i skulpture K19 autora Zlatka Kopljara održan je koncert povodom Dana Europe i sjećanja na žrtve fašizma.

Program je bio organiziran na način da su izvođači bili leđima okrenuti prema željezničkom kolodvoru, dok su posjetitelji s desne strane imali sinagogu, s lijeve skulpturu K19, a konceptualno su činili kolonu.

Na programu su bili tema iz filma „Schindlerova lista“ Johna Williamsa u izvedbi violinistice Rute Bobić i Danijela Ota, klavinova, te odabrani muzički brojevi iz monodramatske opere „Dnevnik Anne Frank“ Grigorija Frida.

Pritom je Marija Lešaja utjelovila Anne Frank, a na klavinovi je bio Stjepan Vuger.

Organizatori događaja su Grad Varaždin, Koncertni ured Varaždin i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu.

Djelić atmosfere s koncerta pogledajte u galeriji fotografija.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u P4 ne propustite monodramu Kristine Gavran „U mojim cipelama“ u režiji Barbare Rocco

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Program „6 glumica traži autora“ u svibnju dolazi u Varaždin, gdje će u suradnji s Umjetničkom organizacijom Gllugl i lokalnim umjetnicama 12. svibnja predstaviti monodramu Kristine Gavran „U mojim cipelama“.

Monodrama je nastala u režiji Barbare Rocco i izvedbi glumica, samostalnih umjetnica Katarine Arbanas, Sare Ipše i Hane Kunić, na vanjskoj sceni Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 s početkom u 20 sati.

Nakon predstavljanja drame, koja uz inovativan režijski pristup Barbare Rocco nadrasta izvedbenu formu jer uključuje i multimedijalne platforme, redateljica Ksenija Krčar te dramaturginja i spisateljica Vesna Torjanac održat će zanimljiva izlaganja; “Internalizirana mizoginija ili kad žena mrzi ženu” koje će otvoriti temu ženskih neprijateljstava, posramljivanja i stereotipa o ženama koje žene same, nesvjesno održavaju na životu, čineći time štetu najprije sebi, a onda i drugim ženama, te „Žensko tijelo kao zazorna scenska stvarnost”.

Kristina Gavran

Ulaz na program je slobodan.

Varaždinsko izdanje “Čitanja NJE” realizirat će se u organizaciji Kotar teatra iz Delnica u suradnji s Umjetničkom organizacijom Gllugl iz Varaždina, uz podršku partnera Kino klub Zagreb, Urania, Drame.hr i Vox Feminae. Glavni pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture I medija.

Barbara Rocco

Cijeli program će se moći pogledati od 13. svibnja na https://6glumicatraziautora.com, uz poziv gledateljima da, prema svojim mogućnostima, doniraju u Fond solidarnosti za samostalne umjetnike (na žiro račun primatelja: Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, IBAN: HR6423600001101463609 s naznakom ‘Donacija OSU – 6gta’), ako žele da donacija bude upućena ženskim umjetnicama, koje su nastavno na prije postojeće neravnopravnosti, pogođenije krizama 2020. godine.

Hana Kunić

Jer nedostatak ženskih lica na pozornicama se #jednostavnomože ispraviti!

Inače, drugi ciklus „Čitanja NJE“ u suradnji s GK Zorin dom u Karlovcu i glumicama Petrom Cicvarić i Ana Marijom Štefanac te u režiji Petre Pleše u travnju je predstavio dramu Mie Laure Jurčić „Cijele, ali isprepletene“.

Sara Ipša

Nakon javnog scenskog čitanja, dr. med. Igor Salopek održao je dinamično i edukativno predavanje na temu „Njezino mentalno zdravlje“ u kojem se, pored statističkih podataka o psihičkim poremećajima koji pogađaju žene u odnosu na muškarce u RH, osvrnuo na važnost i utjecaj bliskih ljudi kao i struke i zajednice u pristupu i pomoći osobama koje pate od lakših i težih oblika psihičkih poremećaja, vješto povezujući vlastita iskustva i primjere s licima iz predstavljene drame.

Katarina Arbanas

Nastavite čitati