Povežite se s nama

Kultura

Predstava “Julije Cezar”, u kojoj glumi i Andro Damiš, premijerno prikazana u Zorinu domu

Objavljeno:

- dana

Adaptirana predstava “Julije Cezar” Williama Shakespearea premijerno je izvedena u karlovačkome Zorinu domu.

Autor adaptacije i redatelj je Ivan Đuričić, a u njoj jednu od glavnih uloga tumači i “naše gore list” – glumac Andro Damiš, koji interpretira poznatoga Cezarova izdajnika Bruta.

Đuričić objašnjava da je cijeli komad prebačen u 21. stoljeće. Tako su Shakespeareovi likovi postali modernim političarima, novinarima i drugim sudionicima političkih zbivanja.

– Tako smo građanski rat u ovoj drami pretvorili u predizbornu kampanju i izbore, pa je najlogičnije bilo da se premijera i održi u vrijeme lokalnih izbora – dodaje redatelj.

Glumica Petra Cicvarić, koja se našla u ulozi ženske verzije Marka Antonija – Mark Antoniji, istaknula je da su inspiraciju povukli iz mnogo materijala, no da se ne referiraju ni na koga točno.

– Radi se o klasiku koji mnogim glumcima predstavlja profesionalni izazov. Odmah sam se uhvatio ukoštac s ulogom i od prve probe do danas stvarno želim pokazati i samom sebi da se s njom mogu nositi – naglašava Andro Damiš.

U video ulogama se pojavljuju i Enes Vejzović (Julije Cezar), Vili Matula, Peđa Gvozdić, Una Radić, Hrvoje Kečkeš, ali i Damišev kolega iz Kontrast teatra – Matko Buvač.

O predstavi

Gledajući vijesti često se pitamo što se događa iza zatvorenih vrata moćnika, a prateći njihove poteze postavljamo si pitanje koliko vođe država uopće razmišljaju o narodu koji „vode“. Upravo ta pitanja otvorio je i Shakespeare ovom dramom prije više od 400 godina.

Pletući mrežu moći likovi iz drame se zapliću u vlastite strasti, porive i motivacije do te mjere da je čak i naslovno lice Julije Cezar u drugom planu. Zato ga u ovoj adaptaciji publika vidi samo kao medijsku ličnost na vijestima, dok na sceni prati zakulisne političke igre, koje su običnom smrtniku nevidljive, iako mu oblikuju život.

Klasična Shakespeareova tragedija tako je postala suvremeni politički triler koji publici otvara prostor za razmišljanje o politici kao takvoj, ali i o ulozi koju svatko od nas igra u političkom životu bar jedne nedjelje svake četiri godine.

Redatelj i autor adaptacije: Ivan Đuričić
Prevoditeljica: Lada Kaštelan
Scenograf: Vedran Družina
Kostimografkinja: Morana Petrović
Skladatelj: Mario Mirković
Redateljica videa: Una Radić
Snimatelj, montažer i autor grafika: Marko Turkalj
Dizajn plakata i programske knjižice: Goran Glavač
Inspicijent: Goran Glavač

Glume:
Brut – Andro Damiš
Kasije – Vanja Gvozdić
Mark Antonija – Petra Cicvarić
Kaska – Mark Šokčić
Oktavije – Nino Pavleković
Porcija – Lovorka Trdin

Posebno pojavljivanje: Vili Matula, Hrvoje Kečkeš, Laura Šiprak, Dean Krivačić, Filip Detelić, Damir Poljičak, Dominik Čičak, Peđa Gvozdić, Luka Petrušić, Mario Mirković, Luka Rukavina, Matko Buvač, Una Radić, Ivan Đuričić, Goran Glavač, Nikola Belavić, Bojan Blažević i Enes Vejzović kao Julije Cezar.

Kultura

Stari grad u Varaždinu i palača Herzer u Noći muzeja bit će zatvoreni za posjetitelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog trenutačno iznimno nepovoljne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, izložbeni postavi GMV-a u Starom gradu i palači Herzer bit će u Noći muzeja, 28. siječnja, zatvoreni za posjetitelje.

Od muzejskih prostora bit će dostupan samo onaj u palači Sermage, gdje će se na katu / u Galeriji umjetnina GMV-a otvoriti izložba 6. Bijenale slikarstva (izbor) u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika. Otvorenje izložbe priredit će se na otvorenom prostoru (u 18 sati), nakon čega će izložba biti besplatno otvorena za razgled u petak, 28. siječnja, u Noći muzeja, do 20 sati. Otvorenje i razgled organiziraju se uz propisane/preporučene epidemiološke mjere.

Noć muzeja, manifestacija koja se u koordinaciji Hrvatskoga muzejskog društva već godinama organizira posljednjeg petka u siječnju, događanje je masovnog tipa, kada gotovo svi muzeji sudionici bilježe pojačan posjet u odnosu na ostale dane.

– Proteklih godina Noć muzeja redovito je privukla velik broj posjetitelja i u izložbene postave Gradskog muzeja Varaždin, svake godine njih 6000 do 7000, po čemu je varaždinski muzej bio uvijek među najposjećenijima u Hrvatskoj, pa je za očekivati da bi tako moglo biti i ovaj put. S obzirom na to da se epidemiološke mjere ponajprije odnose i na ograničavanje broja posjetitelja koji istovremeno mogu biti u nekom zatvorenom izložbenom prostoru, procijenili smo da, referirajući se na iznimno velik interes publike u prethodnim godinama „prije korone“, većina zainteresiranih ne bi mogla ući u muzejske prostore. Kako bismo izbjegli stvaranje gužvi pred vratima muzejskih postava, a još važnije, kako ne bismo nikoga izlagali riziku od zaraze zbog mogućih masovnih okupljanja, program u muzejskom prostoru održavamo djelomično, u kraćem vremenskom trajanju – objašnjavaju iz GMV-a.

I dodaju: – Sudjelovanje Gradskog muzeja Varaždin u Noći muzeja 2022. obilježavamo i digitalnim sadržajima, koji će jedino u petak, 28.siječnja, biti dostupni svim zainteresiranim korisnicima na YouTube kanalu GMV-a. Gradski muzej Varaždin bio je jedan od rijetkih hrvatskih muzeja koji se od samog početka (2005.) uključio u Europsku noć muzeja (u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO ICOM-a) i sudjelovao je u njoj svake godine uz Međunarodni dan muzeja (sve do pojave „korone“, kad se više nije ni održavala). Ako prilike dozvole, ponajprije epidemiološka situacija, muzejsku noć Gradski muzej Varaždin priredit će u svibnju 2022. godine – poručuju.

Program Gradskog muzeja Varaždin

Palača Sermage / Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3, 18 – 20 sati

Izložba 6. Bijenale slikarstva / izbor 

Otvorenje: petak, 28. 1. 2022. u 18 sati (na otvorenom prostoru)

Bijenale slikarstva, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, nacionalna je likovna manifestacija posvećena bilježenju scene i pomaka u mediju slikarstva, pokrenuta s idejom predstavljanja trenutačnog stanja hrvatskog slikarstva i sučeljavanja s aktualnim europskim slikarskim praksama.

Hrvatska selekcija predstavlja širok presjek generacija koje aktivno oblikuju slikarsku scenu, od najstarijih, članova HAZU-a, do najmlađih, koji stvaraju nove impulse ulaska na tu scenu, s ciljem bilježenja aktualne dvogodišnje produkcije.

Izložba u Varaždinu predstavlja izbor od 30-ak umjetničkih djela najistaknutijih autorica i autora koji su izlagali u sklopu glavne selekcije u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.

Odabrani umjetnici: Matko Vekić, Grgur Akrap, Marko Zeman, Zlatan Vehabović, Nikola Pjevačević, Iris Jambrek, Domagoj Rogina, Josipa Krolo, Lea Popinjač, Ivan Prerad, Maša Barišić, Stjepan Šandrk, Pavle Pavlović, Koraljka Kovač, Damir Sobota, Luka Kušević, Fedor Fischer, Josip Tirić, Aleksandar Bezinović, Sebastijan Dračić, Ivan Marković, Leonardo Budimilić Majnarić i Maja Rožman.

Izložba je realizirana u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika.

Otvoreno 18-20 sati; razgled se organizira uz propisane/preporučene epidemiološke mjere, uz ograničen broj osoba koje istovremeno mogu biti u izložbenom postavu.

Digitalni programi na YouTube kanalu GMV-a, 18 – 24 sata

Muzejske spike / audiovizualni sadržaj edukacijsko-zabavnoga karaktera o restauriranju predmeta

Filmske priče iz Staroga grada: Vlasnici Staroga grada, Varaždinski cehovi, Od alkemije do ljekarništva,

Koncert u Starom gradu, Ljubav lajtnanta Milića / iz Stalnog postava Kulturno-povijesnog odjela GMV-a

Šošteraj / videofilm snimljen uz istoimenu izložbu

Nastavite čitati

Kultura

Noć muzeja: uz besplatno stručno vodstvo upoznajte Muzej grada Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko muzejsko društvo u petak, 28. siječnja, održava 17. po redu Noć muzeja pod temom „Muzeji – između stvarnosti i digitalnog”.

Manifestacija Noć muzeja započela je Berlinu u Njemačkoj 1998. godine pod nazivom „Duga noć muzeja” kao kulturni događaj u kojem muzeji i kulturne ustanove ostaju otvorene do kasno i omogućuju novi otvoreniji pristup muzejskoj publici. Godine 1999. manifestaciji se pridružuje Francuska, a od 2005. godine prerasta u događaj na europskoj razini.

U Hrvatskoj te iste godine započinje pilot projekt za šest zagrebačkih muzeja, a od 2007. Noć muzeja prerasla je u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Muzej grada Ludbrega, koji je u sastavu Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak”, pridružuju se ovogodišnjoj manifestaciji tako što će otvoriti svoja vrata za posjetitelje. U sklopu Noći otvorenih vrata koja će trajati od 18 do 21 sat svi zainteresirani imat će priliku razgledati kapelicu Svetog Križa i Zbirku sakralne umjetnosti u Dvorcu Batthyany te Arheološki park Iovia uz besplatno stručno vodstvo.

Zajednička vodstva na lokacijama kreću u 18, 19 i 20 sati i nije potrebna najava. Program će se odvijati u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obavezne Covid potvrde i maske za lice.

Organizatori napominju da je Noć otvorenih vrata Muzeja grada Ludbrega ujedno i prvi događaj u sklopu programa “Ludbreg petkom” koji ove godine donosi brojna kulturno-umjetnička zbivanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje