Povežite se s nama

Kultura

Predstava “Nema života na Marsu” osvježenje nove kazalište sezone HNK Varaždin

Objavljeno:

- dana

U SUBOTU PRAIZVEDBA U HNK

Kolege, koji rade zajedno već 10 godina u jednom malom uredu, se zaljubljuju.

Međutim, boje se pokazati osjećaje i u tom trenutku razdvoje se na svoje unutarnje i vanjske ličnosti koje su u stalnom dijalogu i borbi što treba učiniti i kako postupiti.

To je ukratko sadržaj nove predstave “Nema života na Marsu” čija će praizvedba ovu subotu, 16. rujna u HNK Varaždin.

Komorna ljubavna drama za početak sezone

– “Nema života na Marsu” je komorna ljubavna drama Une Vizek, čiji je tekst nagrađen trećom Nagradom za dramsko djelo Marin Držić za 2015. Ovo je moja prva režija u Varaždinu i užasno sam zahvalna umjetničkom direktoru Ozrenu Prohiću i Jasni Jakovljević na ukazanoj prilici. Divno iskustva i odličan mali ansambl, jako lijepo smo radili – rekla je Marina Pejnović, redateljlica predstave na današnjoj konferenciji za novinare. 

– Ovo je bio užasno težak posao, a ako dođete pogledati predstavu to ćete i shvatiti, jer je neobična – kaže Barbara Rocco 

U predstavi glume Barbara Rocco, Robert Plemić, Katarina Strahinić i Jan Kerekeš. Glumci tvrde da je predstava neobična, zanimljiva i svojevrsno osvježenje za HNK Varaždin.

– Mislim da nam treba nove, pozitivne energije i iskustava iz drugih kazališta te se trebamo više nadopunjavati, i umjetnički, i na bazi redatelja i glumaca. Nadam se da smo napravili jednu lijepu predstavu koja neće umoriti nikoga i da je to lijepi početak nove sezone – rekao je Jan Kerekeš.

I Barbara Rocco smatra kako je dobro raditi s “mladim snagama”.

– Jako je lijepo da imamo priliku upoznati mlade ljude jer nam donesu nešto novo i “razbucaju” nas iz naše kolotečine, koja je neizbježna kada si dugo na jednom mjestu i jednom ansamblu. Ovo je bio užasno težak posao, a ako dođete pogledati predstavu to ćete i shvatiti, jer je neobična. Tekst je komplicirano pisan, a ne daje gotovo rješenje. Redateljica se morala strašno pomučiti na koji način će se moći čitati iz publike. Nije nam bilo lako, ali nam je bilo zanimljivo – rekla je Rocco, a s njom se složio i Robert Plemić. 

– Došli smo u dodir s jednim dosta neobičnim tekstom koji je u svojoj osnovi možda primjereniji za radijsko izvođenje, a u kazalištu bi ga možda lakše bilo raditi kada bi glumila dva lica, i ono što su u stvarnosti, i ono unutarnje. Međutim, redateljica se opredjelila za četvero glumca i mislim da smo na kraju uspjeli napraviti jednu malu, zgodnu i kompaktnu predstavu od sat vremena – istaknuo je Plemić.

Snenografiju za predstavu “Nema života na Marsu” potpisuje Liberta Mišan, kostimografiju Žarka Krpan, dok je skladatelj Vid Novak Kralj.

Predstava počinje u 20 sati i njome ujedno počinje nova sezona u HNK Varaždin.

 

 

 

 

 

Izvor:
Foto: HNK Varaždin

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje