Povežite se s nama

Međimurje

Predstavili se čuvari tradicije na 11. Županijskoj smotri međimurskih narodnih običaja

Objavljeno:

- dana

KOTORIBA

Dom kulture u Kotoribi bio je proteklog vikenda domaćin 11. Županijske smotre međimurskih narodnih običaja.

Prof. dr. Stjepan Hranjec i Smiljana Peter Marčec, muzejska savjetnica Muzeja Međimurje Čakovec, zahvalili su sudionicima Smotre na čuvanju nekih već davno zaboravljenih običaja koji se mogu vidjeti još samo na pozornicama, i to zahvaljujući kulturno-umjetničkim društvima i udrugama. Oba dana pred ispunjenim gledalištem kotoripskog Doma Kulture predstavili su se brojni glumci, plesači i glazbenici, koji su za svoje originalne izvedbe dobili zaslužen i gromoglasni pljesak.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Prijavite se za sudjelovanje na radionicama pletenja cekera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Lokalna akcijska grupa „Međimurski doli i bregi“ uskoro započinje s održavanjem praktičnih radionica pletenja cekera, odnosno cekara i drugih uporabnih predmeta od komušine.

Kako bi mogli isplanirati broj radionica i termine njihova održavanja, iz LAG-a pozivaju sve zainteresirane da se prijave putem e-maila [email protected] ili pozivom na broj 098 / 932 3599. Radionice će voditi iskusne cekerašice iz udruga s područja Općine Nedelišće, a za sudionike je osiguran sav potreban materijal i pribor za praktičan rad. Radionice će se održavati u popodnevno vrijeme u trajanju do tri sata prema epidemiološkim mjerama.

Ciklus edukativnih radionica „Cekari – tradicija na moderan način“ organizira LAG „Međimurski doli i bregi“ u okviru provedbe projekta suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“, a koji je financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“.

Nastavite čitati

Međimurje

LAG „Mura-Drava“: Goričanu i Orehovici za projekte dodijeljeno 660.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija /Studio Vipro

Upravni odbor Lokalne akcijske grupe “Mura-Drava” je sukladno raspoloživim sredstvima donio dvije odluke o odabiru projekata za mjeru 2P1-M1 „Razvoj i modernizacija društvene infrastrukture“ iz Lokalne razvojne strategije.

Tako će se iz Programa ruralnog razvoja koji uključuje ulaganja u poboljšanje temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, financirati projekti u općinama Goričan i Orehovica, a ukupni iznos dodijeljene potpore je 660.000 kuna. Općina Goričan je dobila potporu u iznosu od 330.000 kuna koje će se utrošiti za projekt uređenja zelenog parka s pozornicom. Isti iznos otišao je i na adresu Općine Orehovica, a novac će biti uložen u izgradnju parkirališta i pješačke staze sa sustavom oborinske odvodnje kod groblja u naselju Orehovica.

Nastavite čitati