Povežite se s nama

Kultura

Predstavljanje knjiga domaćih autora, dodjela književne nagrade i predavanja u varaždinskoj Knjižnici

Objavljeno:

- dana

Mjesec hrvatske knjige 2017.

Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ obilježit će Mjesec hrvatske knjige 2017. brojnim događanjima u Odjelu za djecu i Odjelu za odrasle.

U Odjelu za odrasle varaždinske Knjižnice, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, održat će se predstavljanje knjige „Ciganin, ali najljepši“ autora Kristiana Novaka. Knjigu će ove srijede, 13. listopada u 19 sati predstaviti Kruno Lokotar, urednik, i sam autor.

Tjedan kasnije, u četvrtak, 19. listopada  održat će se predstavljanje knjige „Stazama školovanja“ autorice Ivanke Kunić. Knjigu će predstaviti dr. sc. Dragutin Rosandić, mr. sc. Ernest Fišer i autorica.

U četvrtak, 26. listopada u 19 sati održat će se svečana dodjela Književne nagrade „Katarina Patačić“ za najbolju samostalnu knjigu na kajkavskom jeziku objavljenu u 2016. godini.

U mjesecu studenome, održat će se predstavljanje knjige „Svijet u amfori“ autorice Đurđice Gavranović-Porobija. Knjigu će, osim same autorice, 9. studenoga u 19 sati, predstaviti književni kritičar Davor Šalat i književni kritičar i pjesnik Krešimir Bagić.

U srijedu, 19. studenoga održat će se predstavljanje knjige kajkavske poezije Tomislava Ribića „Odhajanja“. Knjigu će predstaviti prof. Valentina Šinjori, nakladnik Robertino Bartolec i sam autor.

Bogat program na Odjelu za djecu

Na Odjelu za djecu Knjižnice u srijedu, 18. listopada učenici varaždinskih osnovnih škola susret će se s književnikom Božidarom Glavinom, autorom slikovnice na kajkavskom narječju „Mišeki“ i Željkom Mezić, ilustratoricom knjige.

Ponedjeljak, 23. listopad posvećen je cjelodnevnom čitanju „Danas ti čitam“, uz satove priča tijekom prijepodneva za djecu varaždinskih dječjih vrtića.

Predavanje „Ovladavanje čitanjem: razvojne teškoće čitanja i pisanja, disleksija“ u okviru kampanje „I ja želim čitati“ održat će logopedinja Vesna Ivančević u petak, 10. studenoga u 18 sati.

Dodajmo da u Mjesecu Hrvatske knjige, od 15. listopada do 15. studenoga traju besplatni upisi učenika prvih razreda varaždinskih osnovnih škola u članstvo Gradske knjižnice Odjela za djecu.

Također, u Odjelu za djecu moguće je od 15. listopada do 15. studenoga pogledati izložbu o životu Gustava Krkleca povodom 40. obljetnice autorove smrti.

Izvor: ilustracija/Knjiznica
Foto:

Kultura

Ansambl Responsorium, Anđelko Igrec i Camerata Kilkenny laureati 52. Varaždinskih baroknih večeri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon 12 baroknih dana ispunjenih s 30-ak koncerata, Festivalski žiri 52. Varaždinskih baroknih večeri na prigodnoj svečanosti u Gradskoj vijećnici objavio je dobitnike ovogodišnjih nagrada „Jurica Murai“ i „Ivan Lukačić“.

Nagrada „Ivan Lukačić“ za muzikološki rad i izvodilački domet ansambla dodijeljena je Ansamblu Responsorium, dok nagradu „Jurica Murai“ dijele Anđelko Igrec za izvedbu Bachove „Muke po Mateju” i irski ansambl Camerata Kilkenny.

– Ova je godina posebna po tome što smo imali stvarno jedan impozantan festival i Irsku kao zemlju partner, koja nam je prijateljski sklona. Šest godina pripremali smo to partnerstvo i uspjeh je stvarno fantastičan. Nikada u povijesti nismo imali toliko koncerata koji su bili praćeni ovacijama. Velika je bila posjećenost publike koncerata. Ono što je obilježilo i ove godine koncerte je visoka izvodilačka kvaliteta glazbe domaćih i stranih izvođača. Izveden je kao nikada do sada na festivalu velik broj djela hrvatske barokne glazbene ostavštine, a svaki od inozemnih ansambla koji je nastupao izvodio je djela iz hrvatske baštine baroka – rekao je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, najavivši kako će iduće godine zemlja partner biti Švicarska.

– Bilo je puno koncerata, različitih izvedbenih razina i moram reći da zapravo nije bilo teško izabrati najbolje jer su oni izronili, izašli sa svojom kvalitetom. Nagrade Varaždinskih baroknih večeri nisu financijske, već su nagrade priznanja, poštovanja, moralne podrške i svega onoga što glazbenicima može značiti kao biografski podatak. Jer kada u određenom trenutku, nakon par godina netko kaže dobio sam nagradu „Murai“ ili „Lukačić“ Varaždinskih baroknih večeri, to je jedna važna potvrda kvalitete i umjetničke razine – istaknula je dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica festivalskog žirija kojeg su činili i dr. sc. Tamara Jurkić Sviben, dr. sc. Davor Brđanović, mr. sc. Davor Matačić te profesori Nataša Maričić i Predrag Šantek.

Ansamblu Responsorium nagrada je pripala za koncert Hrvatske glazbene baštine 27. rujna u crkvi Svetog Florijana.

– Jako smo ponosni na ovu nagradu, jer kod nas izvođača rane glazbe nema većeg priznanja nego dobiti nagradu na Baroknim večerima. Mi imamo tu sreću da smo dvostruki laureati, što je potvrda našeg rada na očuvanju baštine i visoke razine interpretacije – rekao je Darko Solter iz ansambla Responsorium.

Publika na koncertu, održanom uz 25. godišnjicu osnivanja Varaždinske barokne večeri 28. rujna, nagradila je dugotrajnim pljeskom članove zbora Chorus Angelicus, Dječji zbor Glazbene škole, ansambl Capella Savaria i soliste, a žiri je odlučio da dirigent izvedbe „Muke po Mateju“ Anđelko Igrec zaslužuje nagradu „Jurica Murai“.

– Možemo biti ponosni da imamo ovaj zbor, a sretna je okolnost bila da smo imali odlične soliste i glazbene prijatelje iz Mađarske i da se sve to stopi. Ovo je uistinu kruna rada – naglasio je maestro Igrec, dok će nagrada irskom ansamblu Camerata Kilkenny biti dodijeljena naknadno.

Laureatima na nagradama, a organizatorima Varaždinskih baroknih večeri na iznimnom trudu čestitao je i gradonačelnik Neven Bosilj.

Uz podjelu festivalskih nagrada, predstavljen je i nosač zvuka „Misa u h-molu” J. S. Bacha u spomen na maestra Vladimira Kranjčevića izdan u nakladi Koncertnog ureda Varaždin i Udruge Aulos.

Već tradicionalno Varaždinske barokne večeri završile su koncertom darovitih učenika Glazbene škole u Varaždinu s Varaždinskim komornim u varaždinskoj Katedrali, u kojoj će u nedjelju u 18 sati biti održana zahvalnica za 52. Varaždinske barokne večeri. 

Nastavite čitati

Kultura

Dame u povijesnim haljinama „preuzele“ identitet Varaždinki iz prošlosti i predstavile njihove zasluge

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Gradski muzej Varaždin

U sklopu „Srijede u Muzeju“ Udruga Varaždinska građanska garda predstavila je svoj projekt pod nazivom Dame u povijesnim haljinama.

Osmišljavanje projekta trajalo je gotovo 20-ak godina, a oslanjalo se na ideju uvođenja aktivnosti u kojima će sudjelovati žene unutar Udruge.

Od skromnih početaka, uglavnom putem donacija od nekoliko povijesnih haljina iz inozemstva, prijelomni trenutak u njegovoj realizaciji bilo je uključivanje kustosice u GMV-u Spomenke Težak i restauratorice u GMV-u Melite Krnoul u suradnju na projektu s članicom Udruge Vesnom Loparić.

Kao referentno razdoblje iz povijesti Varaždina i Varaždinske građanske garde odabrano je ono od 1830. do 1930. godine, iz kojeg su se izdvojile žene koje su svojim radom i angažmanom zadužile grad.

Premda javno djelovanje žena u tom razdoblju nije bilo osobito prihvatljivo, mnoge od njih uspjele su ostvariti svoje ideje te posredno ili neposredno doprinijeti boljitku Varaždina.

Prema dostupnim slikama i fotografijama žena iz povijesti prišlo se izradi haljina, a članice Udruge međusobno su podijelile uloge i „preuzele“ identitet zaslužnih Varaždinki.

Personifikacijom osoba iz prošlosti žele se naglasiti zasluge dama iz minulih vremena, ponajprije onih koje su na neki način bile vezane uz Varaždinsku građansku gardu, a cijelim projektom nastoji se motivirati današnje generacije Varaždinki.

Projekt Dame u povijesnim haljinama prezentirale su kostimirane pripadnice Udruge Varaždinska građanska garda putem svojevrsne modne revije, prilikom koje je svaka od njih s nekoliko riječi predstavila i zaslužnu Varaždinku iz povijesti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje