Povežite se s nama

Kultura

Predstavljanje knjige Ludbrežanina Aleksandra Horvata u Zagrebu

Aleksandar Horvat

Objavljeno:

- dana

Hrvatski sabor kulture posljednji vikend u veljači bit će polazišna stanica s koje se kreće na put u centar svijeta. U Velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture 22. veljače održat će predstavljanje knjige „Grad v sredini sveta“ Ludbrežanina Aleksandra Horvata.

Nakon uspješne i iznimno posjećene promocije u Ludbregu, književna poslastica ljubitelja dijalektalnog pjesništva seli u Zagreb.

Nakladnička djelatnost Hrvatskog sabora kulture u području književnosti relativno je mlada. Zahvaljujući velikom interesu (i kvaliteti) članova HSK-a te Stručnom savjetu za književnost, svake se godine ostvari izdavanje do četiri knjige iz područja poezije, proze i/ili drame. Izdavaštvom HSK podupire i promiče književnu amatersku djelatnost te ju stavlja bok uz bok profesionalnom književnom stvaralaštvu, a sve veći broj izdanih knjiga u svega par godina govori o kvaliteti amaterskih književnjaka u Hrvatskoj (i šire).
Hrvatski sabor kulture u 2018. godini izdao je četiri knjige, zbirke pjesama.

Posebno ističe činjenicu da su dvije knjige izdane na lokalnom narječju čime se čuvaju lokalni jezici, posebice u godini obilježenoj čuvanjem kulturne baštine na europskoj razini. Jedna od dvije je i knjiga „Grad v sredini sveta“ Aleksandra Horvata, osma po redu iz Književne biblioteke Hrvatskog sabora kulture.

Knjiga „Grad v sredini sveta“ je zbirka pjesama koje čitatelja upoznaju sa životom u Ludbregu, gradu poznatom kao centru svijeta, s njegovim stanovnicima, Bednjom, prirodom i svakodnevicom.

Autor je Aleksandar Horvat koji je čitav život proveo u tom malom mjestu, a njegov novinarsko-poetski pristup približit će centar svijeta publici i to na autohtonom ludbreškom kajkavskom narječju. Vjerni stihovni prikaz upotpunjuju fotografije koje je autorsko oko uhvatilo fotografskim aparatom.

Sudjelujući na nekoliko Susreta hrvatskih zavičajnih književnika i književnim seminarima Hrvatskog sabora kulture, Aleksandar Horvat je upoznao članicu Stručnog savjeta HSK-a za književnost, Božicu Jelušić, recenzenticu knjige, koja je o stihozbirci napisala: Kako već uživa privilegiju da živi u proklamiranom „centru svijeta“ (centrum mundi), on će radije, ušuškan u slami staroga štaglja, „čez luknju“ viriti na svoju Bednju, pribirući sve što je od djetinjstva polučio i naučio, jer rijeke i jesu idealna mjesta mistične zanesenosti, kontemplacije i samospoznaje. I da bi još jasnije potvrdio svoju pripadnost i pripojenost gradu, u pjesmi Tragi vlastitim će stopama „poštambiljati“ njegov zemljovid, što nam na simboličkom planu označava ritual posvajanja: stopalo je izraz pojma vlasti, simbol snage duše jer služi kao uporište uspravnog položaja, te je istodobno i otisak naše osobnosti. Na taj način očitovat će se nazočnost i namjera da se pjesnik stavi „gradu na raspolaganje“, urastajući u njegov korpus, zajednicu i svijet. Slaveći svoj Ludbreg, nalazi prikladno metaforičko ruho: to je njegov najbeleši grad, s konotacijom čistoće, besprijekornosti, zbira vrlina, sloge, ljubavi i solidarnosti, što mu daje za pravo da dobije tu folklornomitsku dimenziju.

Knjigu će predstaviti urednica Lidija Novosel i recenzentica Božica Jelušić, a uz interpretatorice pjesama, sudjelovati će i Ženska vokalna skupina „Pajdašice“ koje će izvesti i jednu od pjesama iz zbirke koju je uglazbio Antun Kranjčec.

Kultura

FOTO Osebujni mega – dijamanti Nikole Vudraga nakon Dubaija i Poljske zasjali u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U suradnji s Turističkim uredom grada Varaždina i gradskim odsjekom za kulturu dogovoren je privremeni postav Vudragovih dijamanata, jedne od najnovijih serija radova Nikole Vudraga koji su prošli Dubai i Poljsku.

Nedavno je na red došao i Varaždin,  a naš umjetnik za kojim se otimaju najveće svjetske galerije, kaže kako ga raduje da je pokrenuta inicijativa privremenog izlaganja.

– Uvijek sam smatrao Varaždin gradom umjetnosti i kulture, a ta kultura ne mora isključivo biti iza vrata muzeja i galerija. Ovaj postav osvježava pomalo zaboravljeni prostor pored mostića, razveseli kojeg turista, ali po meni najvažnije – polako pokreće neku ideju o javnim prostorima kao privremenim izlagačkim prostorima. U njima optimistično vidim i druga imena iz svijeta umjetnosti, izložena po baroknom gradu – ističe Vudrag.

Od autora doznajemo da osebujni dijamanti danju predstavljaju sirovu materiju kojom gradimo svijet, materijal i mehanizaciju izgradnje ideja.

Međutim – noću iz skulpture izbija svijetlo „kao simbol te savršene ideje koju svakodnevno ukalupljujemo u materiju.”

Akako izgleda taj iznimno zanimljiv postav danju i noću pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Predstavljen program 54. Varaždinskih baroknih večeri – Portugal je zemlja partner, a program Total Baroque bit će u dvorištu palače Sermage

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 20. rujna do 2. listopada Varaždin će ponovno postati središnje mjesto ne samo na europskoj već i svjetskoj kulturnoj karti-Varaždinske barokne večeri u svom će punom sjaju u 54. izdanju donijeti izniman koncertni, ali i popratni program, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u atriju varaždinske Gradske vijećnice.

Kroz 15 koncerata u matičnom gradu i desetak u Ludbregu, Prelogu, Križevcima, Vinici, Belcu, Gornjem Knegincu i Nedelišću pružiti publici prigodu da upozna glazbenike iz ovogodišnje zemlje partner Portugala, ali i iz drugih zemalja poput Švedske, Španjolske i Mađarske koje također financijski sudjeluju u održavanju ovogodišnjeg festivala.

– Program je beskompromisno kvalitetan. Počet ćemo s portugalskim Orquestra Barocco Casa de Musica i Sarom Simoes, njihovom velikom sopranisticom koja dolazi prvi put u Hrvatsku. Posebnost svečanog otvaranja, na što sam ponosan, jest da se nakon dugog niza godina vraća Laurence Cammings – najavio je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, dodajući kako će i ove godine zahvaljujući partnerstvu s Portugalom Varaždinci i njihovi gosti imati prigodu uživati ne samo u baroknoj glazbi u izvođenju portugalskih glazbenika i portugalskom baroku, već i gastronomiji i brojnim drugim iznenađenjima, a upravo povezivanje kultura najveća je vrijednost festivala.

– U dvorištu palače Sermage u sklopu programa Total Baroque smjestit će se portugalski „kutak“ u kojem će se pjevati fado, ali i uživati u gastronomskoj ponudi zemlje partnera.
„Varaždinske barokne večeri nositelj su EFFE oznake Europske asocijacije festivala, kojeg ima tek nekoliko desetaka festivala u Europi, što je samo još jedan od pokazatelja vrijednosti i značaja Varaždinskih baroknih večeri – istaknuo je na predstavljanju programa dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina, a dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije naglasio kako Varaždinske barokne večeri pokazuju kontinuitet održavanja uz neupitnu kvalitetu.

– Niti jedan program ne može tako dugo opstati a da nije kvalitetan, a također je i internacionalan. Počelo je partnerstvom sa Slovačkom, Izraelom, Japanom, prošle godine sa Švicarskom, a ove godine Portugalom. Svi smo izuzetno zadovoljni što ćemo ove godine moći upoznati glazbu i kulturu Portugala, koji je nama prijateljska i draga država – rekao je pročelnik Huđek dodavši kako je ovo jedinstvena prilika i za upoznavanje glazbenih dosega portugalskih skladatelja iz vremena baroka.

Predstavljanju programa u Gradskoj vijećnici nazočila je i veleposlanica Portugala u Hrvatskoj, Nj.E. Maria Paula Viera Leal da Silva koja je zahvalila domaćinima i istaknula kako joj je čast sudjelovati na ovom svjetski poznatom festivalu.

– Nedvojbeno vjerujem da će ovaj događaj biti označen umjetnošću i da će produbiti prijateljstvo između naših dviju nacija. Na Varaždinskim baroknim večerima će nastupiti više od 25 portugalskih glazbenika i ansambala, a imat ćemo i nekoliko izložbi ovdje u Varaždinu, kao i niz drugi programa koji će nadamo se biti zanimljivi Varaždincima i gostima – najavila je.

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i organizator VBV-a Raymond Rojnik podsjetio je kako su Barokne večeri festival od nacionalnog značaja, čiji su stalni pokrovitelji Predsjednik Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i medija, te Grad Varaždin.

Zahvalio je na financijskoj potpori Varaždinskoj županiji, kao i Klubu mecena VBV-a, sponzorima i podupirateljima zahvaljujući kojoj će publika u ranu jesen ponovno imati priliku uživati u vrhunskoj baroknoj glazbi, kao i raznim popratnim programima protkanih zajedničkom niti baroka kojim odiše svaki kutak povijesne jezgre Varaždina, UNESCO-og grada glazbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje