Povežite se s nama

Kultura

Predstavljanje knjige Ludbrežanina Aleksandra Horvata u Zagrebu

Aleksandar Horvat

Objavljeno:

- dana

Hrvatski sabor kulture posljednji vikend u veljači bit će polazišna stanica s koje se kreće na put u centar svijeta. U Velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture 22. veljače održat će predstavljanje knjige „Grad v sredini sveta“ Ludbrežanina Aleksandra Horvata.

Nakon uspješne i iznimno posjećene promocije u Ludbregu, književna poslastica ljubitelja dijalektalnog pjesništva seli u Zagreb.

Nakladnička djelatnost Hrvatskog sabora kulture u području književnosti relativno je mlada. Zahvaljujući velikom interesu (i kvaliteti) članova HSK-a te Stručnom savjetu za književnost, svake se godine ostvari izdavanje do četiri knjige iz područja poezije, proze i/ili drame. Izdavaštvom HSK podupire i promiče književnu amatersku djelatnost te ju stavlja bok uz bok profesionalnom književnom stvaralaštvu, a sve veći broj izdanih knjiga u svega par godina govori o kvaliteti amaterskih književnjaka u Hrvatskoj (i šire).
Hrvatski sabor kulture u 2018. godini izdao je četiri knjige, zbirke pjesama.

Posebno ističe činjenicu da su dvije knjige izdane na lokalnom narječju čime se čuvaju lokalni jezici, posebice u godini obilježenoj čuvanjem kulturne baštine na europskoj razini. Jedna od dvije je i knjiga „Grad v sredini sveta“ Aleksandra Horvata, osma po redu iz Književne biblioteke Hrvatskog sabora kulture.

Knjiga „Grad v sredini sveta“ je zbirka pjesama koje čitatelja upoznaju sa životom u Ludbregu, gradu poznatom kao centru svijeta, s njegovim stanovnicima, Bednjom, prirodom i svakodnevicom.

Autor je Aleksandar Horvat koji je čitav život proveo u tom malom mjestu, a njegov novinarsko-poetski pristup približit će centar svijeta publici i to na autohtonom ludbreškom kajkavskom narječju. Vjerni stihovni prikaz upotpunjuju fotografije koje je autorsko oko uhvatilo fotografskim aparatom.

Sudjelujući na nekoliko Susreta hrvatskih zavičajnih književnika i književnim seminarima Hrvatskog sabora kulture, Aleksandar Horvat je upoznao članicu Stručnog savjeta HSK-a za književnost, Božicu Jelušić, recenzenticu knjige, koja je o stihozbirci napisala: Kako već uživa privilegiju da živi u proklamiranom „centru svijeta“ (centrum mundi), on će radije, ušuškan u slami staroga štaglja, „čez luknju“ viriti na svoju Bednju, pribirući sve što je od djetinjstva polučio i naučio, jer rijeke i jesu idealna mjesta mistične zanesenosti, kontemplacije i samospoznaje. I da bi još jasnije potvrdio svoju pripadnost i pripojenost gradu, u pjesmi Tragi vlastitim će stopama „poštambiljati“ njegov zemljovid, što nam na simboličkom planu označava ritual posvajanja: stopalo je izraz pojma vlasti, simbol snage duše jer služi kao uporište uspravnog položaja, te je istodobno i otisak naše osobnosti. Na taj način očitovat će se nazočnost i namjera da se pjesnik stavi „gradu na raspolaganje“, urastajući u njegov korpus, zajednicu i svijet. Slaveći svoj Ludbreg, nalazi prikladno metaforičko ruho: to je njegov najbeleši grad, s konotacijom čistoće, besprijekornosti, zbira vrlina, sloge, ljubavi i solidarnosti, što mu daje za pravo da dobije tu folklornomitsku dimenziju.

Knjigu će predstaviti urednica Lidija Novosel i recenzentica Božica Jelušić, a uz interpretatorice pjesama, sudjelovati će i Ženska vokalna skupina „Pajdašice“ koje će izvesti i jednu od pjesama iz zbirke koju je uglazbio Antun Kranjčec.

Kultura

Za Noć muzeja u Prelogu izložba “Kak se negda gostilo”, ali i još ponešto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Studio VIPRO

Danas se održava 17. Noć muzeja, a u temu “Između digitalnog i stvarnog” uključuju se i Muzej “Croata insulanus” Grada Preloga, kao i Knjižnica i čitaonica Grada Preloga.

Izložbeni program Muzeja “Croata insulanus” bit će dostupan uživo i u digitalnom obliku, na web stranici Muzeja.

– Kako bismo publici u ovo neizvjesno vrijeme pružili ponešto veselja pripremili smo zanimljiv sadržaj, okrenuli se tradiciji i običajima, te iz zaborava izvukli svadbene šege u donjem Međimurju – kažu iz preloškog Muzeja.

„Faljen budi Jezuš Kristuš! Ovdi počinjemo ovo milo svadbo kak je negda Jezuš Kristuš započel u Kani Galilejski i podelil nam ovoga mira kojega ovaj svet ne može dati!“ (Zapis iz „Knige kapitanjstva ženidbe Leksija Bermanca iz Otoka / Prelog“, 1930.)

Svadbeni običaji Međimurja dio su životnih običaja Međimuraca, ali i važan element bogate kulturne baštine međimurskog kraja. Svadbeni običaji na području Međimurja u nepromijenjenom obliku zadržali su se do druge polovice 20. stoljeća. Osnovni elementi svadbe uglavnom su jednaki na području cijelog Međimurja. Postoje male razlike u svadbenim običajima donjeg i gornjeg Međimurja, ali i među susjednim selima u Međimurju.

Izložbom „Kak se negda gostilo“, u Muzeju “Croata insulanus” Grada Preloga prikazani će biti svadbeni običaji donjeg Međimurja, od snoboki, ozavaja, priprema za svadbu, važnih funkcija u svadbenom ceremonijalu i brojnih igrokaza, uz prikaz arhivskih dokumenata, fotografija i filmova, te razgovora s kazivačima.

Radionica izrade svadbenog kinča

Multimedijalna dvorana Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, 9.30 – 11 i 11.45 – 13 sati

Voditeljica radionice: Marija Novak

Radionica je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola

Pripreme za svadbu obavezno su sadržavale izradu ukrasa (cvjetovi za mladenkin vijenac, cimere, svatovsku jabuku, štafetu za ukrašavanje stolova, kitice za mužikaše) koje su izrađivale vješte ruke domaćica od krep papira i žice. Marija Novak, čuvarica kulturne baštine Međimurja prenosi svoje iskustvo mlađim naraštajima, kroz radionicu će učenicima pokazati i pripomoći u izradi spomenutih svadbenih ukrasa.

Otvorenje manifestacije Noć muzeja 2022.

Multimedijalna dvorana Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, 18 sati

Otvorenje izložbe „Kak se negda gostilo“ uz prigodni program

Razgled izložbe „Kak se negda gostilo“, Multimedijalna dvorana i stalni postav Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, 18 – 22 sata

Izložba će se moći razgledati i u digitalnom obliku na web stranici Muzeja

Kak se negda gostilo – iz prve ruke

Multimedijalna dvorana Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, 19 – 21 sata

Među najvažnijim funkcijama svadbenog ceremonijala zasigurno su bili kapitan i sokačica, stoga će upravo oni, s puno iskustva, ispričati kakve su bile njihove uloge, kako su izgledale i koliko su bile značajne u tradicionalnoj međimurskoj svadbi. Sa stručne etnološke i povijesne strane o međimurskoj svadbi od 30-tih do 70-tih godina 20. stoljeća, govoriti će prof. Tajana Štefok. Razgovore će voditi Željko Sokač.

Prikaz filmova snimljenih na temu tradicionalne svadbe u donjem Međimurju

Stalni postav Muzeja “Croata insulanus”, 19 – 22 sata

Snimka svadbe Ane Katanec i Josipa Ružića, 1980.

“Ftičeki se ženijo”/ Srednja škola Prelog, 2011.

Intervju s kazivačima/ Muzej “Croata insulanus” Grada Prelog u suradnji s Udrugom umirovljenika Prelog, 2022.

Digitalni program u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, 10 – 13 i 18 – 21 sat

Manifestaciji Noć muzeja 2022. pridružuje se Knjižnica i čitaonica Grada Preloga koja će ponuditi digitalni sadržaj: Topoteka Prelog – digitalna izložba starih fotografija Preloga i njihovih stanovnika i Književna šetnja Prelogom – hibridni lov na blago/znanje.

Nastavite čitati

Kultura

Dvor Trakošćan neće biti otvoren za fizički posjet tijekom Noći muzeja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove se godine Dvor Trakošćan uključuje u tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja.

S obzirom na epidemiološku situaciju, muzej Dvor Trakošćan danas, 28. siječnja, neće biti otvoren za fizički posjet tijekom Noći muzeja 2022, ali se na digitalnoj platformi You Tube mogu pregledati zanimljivi video uradci vezanih uz Trakošćan, virtualno prošetati dvorcem te istražiti trakošćansku destinaciju iz zraka.

Trakošćan iz zraka

Pomoću označenih pozicija istražite trakošćansku destinaciju iz zraka putem poveznice: https://vidikovac.com.hr/dvorac-trakoscan/.

Virtualna šetnja stalnim muzejskim postavom

Razgledajte unutrašnjost trakošćanskog dvorca i upoznajte se sa muzejskim postavom putem poveznice https://trakoscan.hr/virtualna-setnja-dvorcem/.

You Tube kao most između “starog” i “novog”

Pogledajte trakošćansko kulturno dobro na platformi You Tube putem odabranog video sadržaja. Muzej će biti predstavljen putem dokumentarnih filmova iz produkcije HRT-a.

Prikazat će se dva vloga, mnogobrojne snimke Trakošćana dronom i glazbene spotove snimljene u Trakošćanu tijekom prošle godine. Sadržaj je dostupan putem poveznice: https://www.youtube.com/watch?v=lWM3acpKE1w…

Izložbe u galeriji Dvor Trakošćan

Pogledajte virtualne izložbe koje su pripremili putem poveznice: https://www.youtube.com/playlist…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje