Povežite se s nama

Međimurje

Predstavljen je „Hrvatski kajkavski kolendar 2018.“

Objavljeno:

- dana

OKUPLJANJE

U Čakovcu je 27. studenoga svečano predstavljen „Hrvatski kajkavski kolendar za 2018.“, 26. izdanje tradicionalne publikacije Ogranka Matice hrvatske Čakovec.

Prisutne je na svečanosti pozdravio predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čakovec prof. Ivan Pranjić, koji je ujedno bio i domaćin ovog događaja.

Tradicija

– Najnoviji broj „Kajkavskoga kolendara“ ostao je u okviru svojih tradicionalnih tema, ali se svake godine dopunjuje novim detaljima vezanima uz obljetnice. Trenutačno najvažniji kulturni događaj u Međimurju, a ujedno i u cijeloj Hrvatskoj, jest tiskanje djela Josipa Bedekovića, pavlina koji je u 18. stoljeću napisao knjigu o rodnome mjestu sv. Jeronima – istaknuo je Ivan Pranjić.

Primjerak Bedekovićeve knjige glavna je tema “Kajkavskog kolendara” 

Glavna tema ovogodišnjega „Hrvatskoga kajkavskoga kolendara“, u čijem je oblikovanju sudjelovalo 87 sudionika, primjerak je Bedekovićeve knjige „Natale solum“. Knjiga je tiskana 1752. godine na latinskom jeziku, a tek je 2017. godine prevedena i izdana na hrvatskom jeziku.
– Više od deset mjeseci pristizali su radovi koje sam lektorirala, iščitavala, odabirala te ih s posebnim ponosom predstavljam ovdje – prisjetila se svog rada urednica i lektorica Nada Čatlaić.

Župan Međimurske županije Matija Posavec osvrnuo se na suradnju Matice hrvatske i Međimurske županije.
– U proteklih godinu dana dogodile su se dvije stvari koje su stavile pečat na suradnju Matice hrvatske i Međimurske županije te je učinile još značajnijom. Prva stvar je činjenica da je konačno znanstveno dokazano da je sv. Jeronim rođen u Stridonu, današnjoj Štrigovi, a drugi je osnutak biblioteke „Muro-Dravana“, koju smo zajednički realizirali te ćemo od zaborava sačuvati bogatstvo naše kulture – istaknuo je Posavec. Iduće godine obilježit će se mnogo jubilarnih obljetnica, poput stogodišnjice pripojenja Međimurja Hrvatskoj, a u planu Županije je i tiskanje novih djela koja će čuvati bogatu međimursku povijest od zaborava.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Međimurje

U Pribislavcu danas zbor mještana, Općina poziva da se uključi što više zainteresiranih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem transparentnosti i uključivanja mještana u rad Općine Pribislavec, pozivaju se svi zainteresirani na informativni zbor mještana i prezentaciju projekata i dosadašnjeg rada Općine.

Zbor mještana održat će se danas, u ponedjeljak, 4. srpnja, u 19 sati u dvorani društvenog doma. Predviđene točke i teme za raspravu uključivat će kaštel, komunalne naknade, skorašnje radovi na ulici Antuna Mihanovića, izvještaj o radu Općine u protekloj godini, planove i projekte za sljedeću godinu te razno.

– Molimo mještane da se odazovu u što većem broju – poručuju iz Općine Pribislavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje