Povežite se s nama

Kultura

Predstavljen program 49. Varaždinskih baroknih večeri

Objavljeno:

- dana

Varaždinski festival barokne glazbe ove godine uz zemlju partnera Švedsku najavljuje posebne zanimljivosti

Uoči završnih priprema pred ovogodišnje 49. Varaždinske barokne večeri, festival od nacionalnog značaja, na konferenciji za novinare u izletištu Zlatne gorice predstavljen je službeni program, koji će se odvijati od 20. rujna do 1. listopada.

Kroz 12 festivalskih dana ukupno će biti održano 30 koncerata u 12 gradova Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, te slovenskom Ptuju.

O zanimljivostima i posebnostima ovogodišnjeg Festivala, čija je zemlja partner Kraljevina Švedska na što su posebno ponosni, uvodno je govorio Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, istaknuvši da Švedska predstavlja visoke standarde po svemu u svijetu, pa je tim veće zadovoljstvo surađivati sa švedskim umjetnicima na polju kulture i umjetnosti.

-Teško bi bilo isticati pojedine izvođače jer ih na programu ima toliko vrhunskih ne samo iz Švedske i njihovih susjeda iz Norveške, nego i domaćih glazbenih snaga koje naglasak i ove godine stavljaju na očuvanje hrvatske glazbene baštine. Međutim, mislim da će svakako najveći dojam ostaviti svečano otvorenje na kojem se predstavljaju Zbor i orkestar Göteborg Baroque s programom Vivaldija, Romana i Händela s dobro poznatom himnom nogometne Lige prvaka. Romeo & Julia Kören iz Stockholma posebna su atrakcija koju nikako ne biste smjeli propustiti, jer oni plešu, glume i rade show – na poseban neobarokni način izvodeći obrade popularne švedske grupe ABBA. Drugi festivalski vikend donosi norveške zvijezde Barokni ansambl Oslo Circles u dvorcu Trakošćan, te Royal Swedish Chamber Orchestra u koncertnoj dvorani varaždinskoga HNK-a – rekao je Bobić.

Uz raspored svih koncerata koji možete naći na službenim stranicama Festivala, svi su popratni programi objedinjeni dodatnim programom čiji je naziv „Total baroque“ a koji donosi brojne radionice, izložbu cvijeća, izložbu fotografija, filmske večeri, gastro show, književne večeri uz predstavljanje švedske književnost i još puno toga – najavio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin izvršnog organizatora VBV-a.

Kako uz Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, financijsku potporu Festivalu daju Grad Varaždin i Varaždinska županija na predstavljaju je zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Sandra Malenica istaknula da su ponosni što će i ove godine cijeli Varaždin živjeti za barokne večeri nastavljajući ovu vrijednu tradiciju, dok je Natalija Martinčević, posebna savjetnica varaždinskog župana rekla da joj je jako drago što će se brojni koncerti održavati diljem Varaždinske županije, a posebno se raduje izvedbi Camerate Garestin u svečanoj dvorani varaždinske Županijske skupštine.

Veleposlanica Kraljevine Švedske Nj. E. Diana Helen Madunic, ne krijući zadovoljstvo dogovorenom suradnjom, zahvalila je organizatorima na pozivu i s radošću najavila ono najbolje što Švedska može ponuditi na polju klasične glazbe.

– Naša je zemlja glavni izvoznik glazbe na svijetu u svim segmentima glazbe, to govore brojke. Po broju stanovnika prvi smo u svijetu u zborskom pjevanju. Kod nas je pjevanje u zborovima puno više od hobija – mi živimo tu pjesmu. Drago mi je da se Veleposlanstvo malo miče iz Zagreba. Ovog puta ćemo u Varaždinskoj županiji imati „pop-up Veleposlanstvo“ i organizirat će se cijeli niz drugih događanja. Bit će književnih predavanja, po različitim obrazovnim institucijama. Povezat ćemo i švedsku modnu industriju s varaždinskom, škole i fakultete, te napraviti reviju na kraju Festivala – rekla je švedska veleposlanica Madunic.

Spomenimo da će se koncerti izvan Varaždina održavati u Knegincu, Vinici, Loboru, Križevcima, Varaždinskim Toplicama, Krapini, Ptuju, Ludbregu, Pleškovcu, Belcu i Prelogu, a pokroviteljica Festivala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Kultura

Nastavlja se obnova utvrde Grebengrad, stiglo još 300.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od prepoznatljivih kulturno-povijesnih lokacija na području Grada Novog Marofa je utvrda Grebengrad.

Sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Novog Marofa više se godina provodi temeljita obnova utvrde, a nastavit će se i ove godine. Naime, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je Gradu Novom Marofu 300.000 kuna za obnovu utvrde Grebengrad.

Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio je Ministarstvu na nastavku financiranja.

– Riječ je o interventnim sredstvima za 2021. godinu, iznosu od 300.000 kuna koje ćemo potrošiti do kraja trećeg mjeseca i javiti se za nastavak financiranja jer se o radi o dugogodišnjem projektu. U prošloj godini dobili smo 100.000 kuna plus ovih 300.000. Uz ovih ukupno 400.000 kuna tu je i određeni iznos naših sredstava s kojima nastavljamo ulaganje u utvrdu Grebengrad – rekao je gradonačelnik Jenkač, koji je zahvalio i varaždinskom Konzervatorskom odjelu na pomoći.

Utvrda Grebengrad izaziva sve više interesa posjetitelja u Novom Marofu.

– Svake godine u Grebengrad se u prosjeku ulaže 500.000 kuna Ministarstva kulture plus naših 200.000 do 300.000 kuna. Sad se već ima i nešto za vidjeti. To je najveća srednjovjekovna utvrda na sjeveru Hrvatske, a napuštena je u 17. stoljeću. Mi ju sad dižemo doslovno iz pepela. Želimo sačuvati osnovni oblik i sljedećih 20 godina će se ovako postupno ulagati u utvrdu. Trenutno je vidljiv vrh utvrde, a u narednim godinama obnove kopat će se niže i javnosti će se polako otkrivati cijela utvrda – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati

Kultura

Još tjedan dana traju prijave na natječaj Kreativno edukativnog centra “Murai”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ne propusti priliku za “programiranje” u Kreativno edukativnom centru “Murai”. Ostalo je još nekoliko dana do zatvaranja javnog poziva za društveno-kulturne i umjetničke programe 2022., javljaju iz “Muraija”.

Javni poziv za programe otvoren je do 20. siječnja, a mogu se prijaviti udruge, umjetničke organizacije, neformalne grupe, pojedinci, javne ustanove i institucije.

“Murai” financira produkciju programa u Kreativno edukativnom centru u ukupnom trošku ugovora o djelu od 3900 kuna po programu. Odabranih osam programa objavit će sredinom veljače.

Javni poziv, potrebnu dokumentaciju i sve informacije možete pronaći na ovoj poveznici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje