Varaždinski festival barokne glazbe ove godine uz zemlju partnera Švedsku najavljuje posebne zanimljivosti

Uoči završnih priprema pred ovogodišnje 49. Varaždinske barokne večeri, festival od nacionalnog značaja, na konferenciji za novinare u izletištu Zlatne gorice predstavljen je službeni program, koji će se odvijati od 20. rujna do 1. listopada.

Kroz 12 festivalskih dana ukupno će biti održano 30 koncerata u 12 gradova Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, te slovenskom Ptuju.

O zanimljivostima i posebnostima ovogodišnjeg Festivala, čija je zemlja partner Kraljevina Švedska na što su posebno ponosni, uvodno je govorio Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, istaknuvši da Švedska predstavlja visoke standarde po svemu u svijetu, pa je tim veće zadovoljstvo surađivati sa švedskim umjetnicima na polju kulture i umjetnosti.

-Teško bi bilo isticati pojedine izvođače jer ih na programu ima toliko vrhunskih ne samo iz Švedske i njihovih susjeda iz Norveške, nego i domaćih glazbenih snaga koje naglasak i ove godine stavljaju na očuvanje hrvatske glazbene baštine. Međutim, mislim da će svakako najveći dojam ostaviti svečano otvorenje na kojem se predstavljaju Zbor i orkestar Göteborg Baroque s programom Vivaldija, Romana i Händela s dobro poznatom himnom nogometne Lige prvaka. Romeo & Julia Kören iz Stockholma posebna su atrakcija koju nikako ne biste smjeli propustiti, jer oni plešu, glume i rade show – na poseban neobarokni način izvodeći obrade popularne švedske grupe ABBA. Drugi festivalski vikend donosi norveške zvijezde Barokni ansambl Oslo Circles u dvorcu Trakošćan, te Royal Swedish Chamber Orchestra u koncertnoj dvorani varaždinskoga HNK-a – rekao je Bobić.

Uz raspored svih koncerata koji možete naći na službenim stranicama Festivala, svi su popratni programi objedinjeni dodatnim programom čiji je naziv „Total baroque“ a koji donosi brojne radionice, izložbu cvijeća, izložbu fotografija, filmske večeri, gastro show, književne večeri uz predstavljanje švedske književnost i još puno toga – najavio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin izvršnog organizatora VBV-a.

Kako uz Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, financijsku potporu Festivalu daju Grad Varaždin i Varaždinska županija na predstavljaju je zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Sandra Malenica istaknula da su ponosni što će i ove godine cijeli Varaždin živjeti za barokne večeri nastavljajući ovu vrijednu tradiciju, dok je Natalija Martinčević, posebna savjetnica varaždinskog župana rekla da joj je jako drago što će se brojni koncerti održavati diljem Varaždinske županije, a posebno se raduje izvedbi Camerate Garestin u svečanoj dvorani varaždinske Županijske skupštine.

Veleposlanica Kraljevine Švedske Nj. E. Diana Helen Madunic, ne krijući zadovoljstvo dogovorenom suradnjom, zahvalila je organizatorima na pozivu i s radošću najavila ono najbolje što Švedska može ponuditi na polju klasične glazbe.

– Naša je zemlja glavni izvoznik glazbe na svijetu u svim segmentima glazbe, to govore brojke. Po broju stanovnika prvi smo u svijetu u zborskom pjevanju. Kod nas je pjevanje u zborovima puno više od hobija – mi živimo tu pjesmu. Drago mi je da se Veleposlanstvo malo miče iz Zagreba. Ovog puta ćemo u Varaždinskoj županiji imati „pop-up Veleposlanstvo“ i organizirat će se cijeli niz drugih događanja. Bit će književnih predavanja, po različitim obrazovnim institucijama. Povezat ćemo i švedsku modnu industriju s varaždinskom, škole i fakultete, te napraviti reviju na kraju Festivala – rekla je švedska veleposlanica Madunic.

Spomenimo da će se koncerti izvan Varaždina održavati u Knegincu, Vinici, Loboru, Križevcima, Varaždinskim Toplicama, Krapini, Ptuju, Ludbregu, Pleškovcu, Belcu i Prelogu, a pokroviteljica Festivala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Komentari

Komentara