Povežite se s nama

Kultura

Predstavljena knjiga Eduarda Vargovića “Varaždin 1981. godine”

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 15. rujna, u multimedijskoj dvorani palače Herzer predstavljena je posljednja knjiga u okviru manifestacije “Ljeto varaždinske povijesne knjige”, koju su organizirali Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin.

Predstavljena je knjiga mr. sc. Eduarda Vargovića “Varaždin 1981. godine. Znanstveni skup i začetak Zavoda Hrvatske akademije u Varaždinu. Prilozi za povijest”. Nakladnik ove monografije je Zavod HAZU u Varaždinu, a predstavili su je autor Vargović, dr. sc. Slobodan Kaštela, Spomenka Težak, prof., i dr. sc. Vladimir Huzjan.

Monografija mr. sc. Eduarda Vargovića donosi opsežno i iscrpno istraživanje o održavanju znanstvenog skupa povodom obilježavanja 800. obljetnice prvog spomena Varaždina (1181. – 1981.) i osnivanja Zavoda HAZU u Varaždinu.

Ideja o monografiji javila se u srpnju 2019., a autor je s radom počeo najesen te godine.

– Monografija je stvarana oko dvije godine. Bilo je izazovno prikupiti sve materijale, dio stvari je preuzet iz prethodnih istraživanja, dio mi imamo u Zavodu, ali ne sve. To je bila velika proslava. Trebalo je pregledati svu dokumentaciju iz Državnog arhiva, Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” i Gradskog muzeja Varaždin te ispitati pojedince koji su tada bili prisutni. Od velikog obilježavanja prošlo je više od 40 godina, dakle svega nekoliko ljudi koji su tada bili aktivni je živo – rekao je autor Vargović.

Četiri cjeline

Vargovićeva knjiga podijeljena je u četiri cjeline. U prvoj autor govori o obilježavanju 800. obljetnice prvog spomena Varaždina 1981. godine te na temelju brojne građe objašnjava kako je došlo do odluke o obilježavanju ove obljetnice, o društvenom i političkom kontekstu u kojem je donesena ova odluka te o formiranju odbora i više komisija zaduženih za organizaciju obilježavanja ove obljetnice u različitim područjima, od gospodarstva, kulture i komunalne izgradnje do uređenja grada, turizma i slično.

Autor također objašnjava kolika je važnost pridana proslavi 800. obljetnice prvog spomena Varaždina te koliko opsežan programski sadržaj je pripremljen tim povodom.

Nadalje, druga cjelina detaljno prikazuje i analizira organizaciju, pripreme i programski sadržaj znanstvenog skupa te vrijednosti Zbornika radova objavljenog s ovoga znanstvenog skupa.

Treća cjelina se bavi osnivanjem Zavoda HAZU u Varaždinu 1983. godine. Obilježavanje 800. obljetnice prvog spomena Varaždina snažno je potaknulo realizaciju ideje osnivanja istraživačkog centra Akademije u Varaždinu, stoga osnivanje istraživačkog Zavoda autor ističe kao jedan od najvažnijih rezultata ove jubilarne obljetnice.

Četvrta cjelina pak sadrži dokumente, fotografije i druge izvore koji dodatno obogaćuju ovu monografiju.

– Upravo je u tome posebna vrijednost ove knjige jer će javnost prvi put nakon više od 40 godina moći vidjeti fotografije, dokumente, značke, suvenire i druge materijale s proslave, a njihova brojnost jedan je od pokazatelja koliko je velika i značajna ona bila. Proslava i Zbornik radova objavljen sa znanstvenog skupa bili su osnova za osnivanje Zavoda u Varaždinu, koji je do danas tiskao ukupno više od 21.000 stranica. Mogu najaviti da će do kraja ove godine biti tiskana još jedna knjiga – otkrio je za kraj Vargović.

Kultura

U nedjelju u Varaždinu počinje COFA – novi Međunarodni folklorni festival

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

COFA – Contemporary Folklor Adventure ( suvremena folklorna avantura) novi je međunarodni folklorni festival unutar mreže CIOFF UNESCO festivala, koji će se održati  od 10. do 15. srpnja u gradu Varaždinu te Varaždinskoj županiji.

Program COFA-e u sastoji se od pet atraktivnih festivalskih  cjelina, a u jednoj od  najatraktivnijih pod nazivom  Dobri stari folklorni nastupi, posjetitelji će moći uživati u  pet folklornih skupina koje dolaze iz čitavog svijeta: Kolumbije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Švicarske i Ukrajine. Od domaćih folklornih grupa predstavit  će se i Varaždinski folklorni ansambl.

Službena ceremonija  otvorenja  festivala COFA započinje u nedjelju,  10. srpnja s početkom u 19:30 sati na Kapucinskom trgu u Varaždinu, uz atraktivne nastupe gostujućih folklornih grupa, no već u jutarnjim satima ( 10:00 sati)  festivalski program  započinje nastupom dječjih folklornih grupa na istoj pozornici.

Unutar festivalske cjeline pod nazivom Razgovori o budućnosti folklora, za predstavnike institucija te za širu i stručnu javnost održat će se   program pod nazivom Razgovori o budućnosti folklora, a riječ je o dvije panel-rasprave i dva masterclass predavanja u Multimedijskoj dvorani palače Herzer u Varaždinu.

Za najmlađe posjetitelje na rasporedu su četiri  kreativne radionice/čitaonice u sklopu festivalske cjeline pod nazivom Kreativni folklorni lab.

Za nešto stariju  djecu organizatori su pripremili kreativnu radionicu Od poslovice do zidnjaka, koja će rezultirati pop-up izložbom izrađenih dječjih radova pod naslovom Suvremeni zidnjaci u tradicijskom ruhu, dok ćemo s mlađom djecom čitati narodne priče iz zemalja  gostujućih folklornih grupa.

Međunarodni folklorni festival COFA, kao novi festivala unutar mreže CIOF UNESCO festivala, pokrenula je Petra Golubar, ujedno i direktorica festivala a u koncipiranju ovog festivala pomogla joj je udruga SVIMA.

Generalni pokrovitelj festivala je Varaždinska županija uz pokroviteljstvo grada Varaždina.

Nastavite čitati

Kultura

Ministarstvo kulture i medija još jednom prepoznalo vrijednost topličke kulturne baštine  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da se Grad Varaždinske Toplice može pohvaliti bogatom kulturnom baštinom jedinstvenom u Hrvatskoj dobro je poznato, a u svoje kulturne građevine koje čine ostavštinu prijašnjih generacija i nasljeđe za buduće naraštaje itekako ulaže.

Gradu je za to sada stigao i dodatan vjetar u leđa. Naime, Ministarstvo kulture i medija u sklopu programa zaštite nepokretnih kulturnih dobara za 2022. godinu Varaždinskim Toplicama je za sanaciju kamenog ogradnog zida Crkve sv. Duha dodijelilo 100.000 kuna.

Zahvalivši Ministarstvu što je još jednom prepoznalo vrijednost kulturne baštine koja se krije u Varaždinskim Toplicama, gradonačelnica Dragica Ratković poručila je kako je ovo značajna financijska pomoć Gradu.

– Svaka kulturna građevina komadić je u mozaiku naše vrijedne kulturne i povijesne baštine na koju smo ponosni i po kojoj smo prepoznati u ovom dijelu Hrvatske, ali i šire. Osim našeg arheološkog kompleksa koji je jedan od najvrednijih na sjeveru Hrvatske, možemo se pohvaliti i ostalom vrijednom arhitekturom koja Varaždinske Toplice čini poželjnim turističkim odredištem – rekla je gradonačelnica Ratković.

Kapela sv. Duha uz koju je i grob Antuna Kukuljevića Sakcinskog nalazi se na istočnoj strani Varaždinskim Toplicama. Ponovno je izgrađena 1774. godine na ostacima župne crkve koju su uništili Tartari 1242. godine, a nakon 1912. i 1984. godine, 2018. je ponovno pokrenuta njena obnova.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture i medija ranije je Institutu za arheologiju i Arheološkom muzeju u Zagrebu odobrilo 400.000 kuna za arheološki park Aquae Iasae. To potvrđuje da Ministarstvo kulture i medija, kao što je i sama ministrica Nina Obuljen Koržinek najavila prošle godine u posjetu Varaždinskim Toplicama, ima velike planove za grad i daljnju prezentaciju bogatstva baštine koju krije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje