Povežite se s nama

Međimurje

Predstavljena monografija o pola stoljeća KLA “Dr. Mato Golubić”

Objavljeno:

- dana

Alkoholizam je najčešća vrsta ovisnosti i ozbiljan javnozdravstveni problem na svjetskoj razini od kojeg u Hrvatskoj boluje oko 3,4 posto stanovništva starijeg od 15 godina, odnosno oko 250.000 osoba.

U Međimurskoj su županiji alkoholizam i ciroza jetre po brojnosti peti uzrok smrti, a u 2010. godini čak 21,7 posto osoba od ukupnog broja hospitaliziranih u Županijskoj bolnici Čakovec bilo je hospitalizirano upravo zbog alkoholizma.

2300+ tjednih terapeutskih sastanaka Kluba održano je u prvih 50 godina postojanja, pri čemu se pomoglo više od 1000 članova

Podaci su to koje je predstavila dr. med. Diana Uvodić Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije povodom Dana borbe protiv alkoholizma koji se obilježava 1. travnja. Tada je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana promocija monografije Kluba liječenih alkoholičara „Dr. Mato Golubić“ Čakovec.

Destigmatizacija

– U siječnju 1968. započela je bogata povijest Kluba koju su odlučili zabilježiti povodom pola stoljeća rada. Ideja o pisanju monografije stvarana je unatrag nekoliko godina u razgovorima članova tijekom kojih su se prisjećali mnogih dogodovština te lijepih druženja i događanja vezanih uz Klub.

Ovom knjigom želimo destigmatizirati liječenje alkoholizma i prikazati vrijednost međimurskih klubova kao najvažnije stepenice u rehabilitaciji alkoholičara – poručila je terapeutkinja KLA „Dr. Mato Golubić“ Kristina Zorčec. Predstavljanju monografije prisustvovali su mnogi članovi međimurskih klubova liječenih alkoholičara, članovi prijateljskih klubova i predstavnici zdravstvenih institucija, a program su upotpunile članice Ženske vokalne skupine „Pučpuljike“.

– Ovom knjigom želimo destigmatizirati liječenje alkoholizma i prikazati vrijednost međimurskih klubova kao najvažnije stepenice u rehabilitaciji alkoholičara – poručila je terapeutkinja KLA “Dr. Mato Golubić” Kristina Zorčec

Na samom početku prisutne je pozdravio tajnik Kluba Tomislav Milly, a obratili su im se i pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec te ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal. Na vrijednom radu čestitali su im župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

– Okupljeni ste u mali tim ljudi na koji možete biti ponosni jer ulažete svoju energiju i entuzijazam za dobrobit čovjeka i zajednice. Kubovi na području Međimurja među najuspješnijima su u svom radu, a monografija je dokaz da ste velika obitelj koja je na usluzi svojim članovima – rekao je župan Posavec.

Važnost terapije

Uspješno djelovanje potvrđuju i brojke koje govore da je u 50 godina djelovanja Kluba „Dr. Mato Golubić“ održano više od 2300 tjednih terapeutskih sastanaka, pri čemu se pomoglo više od 1000 članova. U problem alkoholizma još su uvijek utkani brojni stereotipi te se javnost ne uključuje dovoljno u djelatnosti klubova.

O važnosti terapijskog djelovanja, procesu rehabilitacije, bolničkom liječenju i druženjima unutar klubova govorili su dr. med. Živko Mišević, spec. psihijatar, dr. med. Biserka Goričanec iz KLA „Povratak“ Mursko Središće, Verica Matotek iz KLA „Nada“ Kotoriba, Marija Janković iz KLA „Zdravi život“ Sveta Marija, terapeut Josip Lehkec i dr. med. Mladen Odić.

250.000 osoba u Republici Hrvatskoj boluje od alkoholizma, što je oko 3,4 % stanovništva starijeg od 15 godina

Da bi se ostvarila što bolje povezanost i suradnja među klubovima, na području Međimurja djeluje i Savez klubova liječenih alkoholičara, a važnu ulogu ima i Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam.

Monografija sadrži zbir fotografija koje prikazuju mnoga druženja i događanja. Na njima su se stvorila divna prijateljstva.

Monografija sadrži zbir fotografija koje prikazuju mnoga druženja, večeri poezije, plesnjake i događaje na kojima su se stvorila prijateljstva za cijeli život, no sadrži i povijest klubova s područja Međimurske županije čiji su autori njihovi terapeuti, kao i literarne radove članova, teorijski dio o bolesti alkoholizma te istraživanje na temu rješavanja problema alkoholizma unutar obitelji.

Međimurje

Mursko Središće: započelo uređenje novog dječjeg igralište kod Rudarske etno kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudarska etno kuća, novi turistički proizvod Murskog Središće dobiva dodatni sadržaj namijenjen najmlađima. Naime, ovih je dana započelo uređenje dječjeg igrališta u dvorištu Rudarske kuće, a posebnost je da će biti u rudarskom stilu.

Sadržavat će metalnu ljuljačku za djecu u invalidskim kolicima, dva tobogana, ljuljačku košaru, ljuljačku za malu djecu sa zaštitom, dječji vlak s dva vagona, dječju kućicu, tunel za provlačenje i dvije njihalice.

Projekt uređenja novog dječjeg igrališta većim će se dijelom financirati novcima iz EU fondova, točnije iznosom od 300.000 kuna, dok je preostalih 70.000 kuna osigurano iz gradskoga proračun.

Nastavite čitati

Međimurje

Goričan: škola arheologije kao novi turistički proizvod goričanske nekropole pod tumulima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio VIPRO

Tekst pripremila Jelena Berečić, Regionalni turistički centar

U ljudskoj prirodi je potreba da zna što budućnost nosi svakome od nas. Korak tome nam daje arheologija koja uz malo truda pokazuje povijesne činjenice i otkriva nam tajne što se sve u povijesti događalo i oblikovalo nas je u osobe kakve smo i danas. Povijest se ponavlja i tu leži tajna naše budućnosti.

U subotu, 10. travnja, na arheološkoj rekonstrukciji nekropole pod tumulima u Goričanu prvi put je organizirana škola arheologije. Interpretatorica baštine bila je Darija Dunjko koja je svojim stručnim znanjem uz pregršt povijesnih zanimljivosti uspjela dočarati život plemena Kelta koji su obilježili dio povijesti tog prostora. Detalji poput njihova života, vjerovanja u zagrobni život, svih legendi o kralju Arturu i povezanosti s Asterixom i Obelixom su prestali biti misterija i postali stvarnost. Glavni organizator događanja je Općina Goričan, a Turistička zajednica Međimurske županije i Regionalni turistički centar su se priključili kao turistička podrška.

Načelnik Općine Goričan, Mario Moharić, sa svojom zamjenicom Ines Bašnec prezentirao je nastavak razvoja navedenog turističkog proizvoda putem novoga projekta rekonstrukcije keltskog sela koje će se u budućnosti graditi odmah uz samu Nekropolu pod tumulima i samim time upotpuniti jednu cjelinu povijesne vrijednosti. Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula u kratkim crtama prezentirao je ideju o izgledu i funkcionalnosti samoga interpretacijskog centra koji svoje mjesto zauzima u Eko muzeju „Međimurje malo“. Voditeljica Regionalnoga turističkog centra, Jelena Berečić, u znak konkretne podrške ovakvim projektima organizirala je dolazak grupe iz Zagreba koje je potaknula želja da upoznaju rodni kraj jedne članice njihove grupe, Općinu Goričan. Sami itinerar izleta je započeo na Mađerkinu bregu, međimurskome prirodnom vidikovcu, nastavio se uz kvalitetnu kapljicu vina vinarije Cmrečnjak i obilazak Mlina na Muri i interpretacijskog centra koji je dio Eko muzeja „Međimurje malo“.

Sve kojima smo uspjeli zagolicati maštu pozivamo da u budućem periodu budu dijelom škole arheologije koja će se udomaćiti kao novi turistički proizvod u ponudi međimurske destinacije. Sve dodatne informacije o novom turističkom proizvodu mogu se pronaći na internetskoj stranici Visit Medimurje.

Nastavite čitati