Povežite se s nama

Međimurje

Predstavljena monografija o pola stoljeća KLA “Dr. Mato Golubić”

Objavljeno:

- dana

Alkoholizam je najčešća vrsta ovisnosti i ozbiljan javnozdravstveni problem na svjetskoj razini od kojeg u Hrvatskoj boluje oko 3,4 posto stanovništva starijeg od 15 godina, odnosno oko 250.000 osoba.

U Međimurskoj su županiji alkoholizam i ciroza jetre po brojnosti peti uzrok smrti, a u 2010. godini čak 21,7 posto osoba od ukupnog broja hospitaliziranih u Županijskoj bolnici Čakovec bilo je hospitalizirano upravo zbog alkoholizma.

2300+ tjednih terapeutskih sastanaka Kluba održano je u prvih 50 godina postojanja, pri čemu se pomoglo više od 1000 članova

Podaci su to koje je predstavila dr. med. Diana Uvodić Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije povodom Dana borbe protiv alkoholizma koji se obilježava 1. travnja. Tada je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana promocija monografije Kluba liječenih alkoholičara „Dr. Mato Golubić“ Čakovec.

Destigmatizacija

– U siječnju 1968. započela je bogata povijest Kluba koju su odlučili zabilježiti povodom pola stoljeća rada. Ideja o pisanju monografije stvarana je unatrag nekoliko godina u razgovorima članova tijekom kojih su se prisjećali mnogih dogodovština te lijepih druženja i događanja vezanih uz Klub.

Ovom knjigom želimo destigmatizirati liječenje alkoholizma i prikazati vrijednost međimurskih klubova kao najvažnije stepenice u rehabilitaciji alkoholičara – poručila je terapeutkinja KLA „Dr. Mato Golubić“ Kristina Zorčec. Predstavljanju monografije prisustvovali su mnogi članovi međimurskih klubova liječenih alkoholičara, članovi prijateljskih klubova i predstavnici zdravstvenih institucija, a program su upotpunile članice Ženske vokalne skupine „Pučpuljike“.

– Ovom knjigom želimo destigmatizirati liječenje alkoholizma i prikazati vrijednost međimurskih klubova kao najvažnije stepenice u rehabilitaciji alkoholičara – poručila je terapeutkinja KLA “Dr. Mato Golubić” Kristina Zorčec

Na samom početku prisutne je pozdravio tajnik Kluba Tomislav Milly, a obratili su im se i pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec te ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal. Na vrijednom radu čestitali su im župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

– Okupljeni ste u mali tim ljudi na koji možete biti ponosni jer ulažete svoju energiju i entuzijazam za dobrobit čovjeka i zajednice. Kubovi na području Međimurja među najuspješnijima su u svom radu, a monografija je dokaz da ste velika obitelj koja je na usluzi svojim članovima – rekao je župan Posavec.

Važnost terapije

Uspješno djelovanje potvrđuju i brojke koje govore da je u 50 godina djelovanja Kluba „Dr. Mato Golubić“ održano više od 2300 tjednih terapeutskih sastanaka, pri čemu se pomoglo više od 1000 članova. U problem alkoholizma još su uvijek utkani brojni stereotipi te se javnost ne uključuje dovoljno u djelatnosti klubova.

O važnosti terapijskog djelovanja, procesu rehabilitacije, bolničkom liječenju i druženjima unutar klubova govorili su dr. med. Živko Mišević, spec. psihijatar, dr. med. Biserka Goričanec iz KLA „Povratak“ Mursko Središće, Verica Matotek iz KLA „Nada“ Kotoriba, Marija Janković iz KLA „Zdravi život“ Sveta Marija, terapeut Josip Lehkec i dr. med. Mladen Odić.

250.000 osoba u Republici Hrvatskoj boluje od alkoholizma, što je oko 3,4 % stanovništva starijeg od 15 godina

Da bi se ostvarila što bolje povezanost i suradnja među klubovima, na području Međimurja djeluje i Savez klubova liječenih alkoholičara, a važnu ulogu ima i Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam.

Monografija sadrži zbir fotografija koje prikazuju mnoga druženja i događanja. Na njima su se stvorila divna prijateljstva.

Monografija sadrži zbir fotografija koje prikazuju mnoga druženja, večeri poezije, plesnjake i događaje na kojima su se stvorila prijateljstva za cijeli život, no sadrži i povijest klubova s područja Međimurske županije čiji su autori njihovi terapeuti, kao i literarne radove članova, teorijski dio o bolesti alkoholizma te istraživanje na temu rješavanja problema alkoholizma unutar obitelji.

Međimurje

U petak u Međimurju 21 novi slučaj zaraze koronom, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 129 uzoraka, od čega je evidentirano 20 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 15,5% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 17. rujna županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 10 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 123.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 67.479 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 8 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirana je 1 osoba, nema otpuštenih osoba te nema pacijenata na respiraciji.

Umrla je jedna osoba, ženska osoba stara 88 godina s brojnim pridruženim bolestima.

Nastavite čitati

Međimurje

Glasajte za najbolji europski projekt: Međimurska županija u finalu s Metalskom jezgrom i 1,2,3…PALIM LAMPICU!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čak 31 EU projekt natječe se za titulu najboljega u ovogodišnjem izboru za Najbolji županijski EU projekt kojeg organizira Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom župan.hr, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli koja će se održati na Danima regionalnog razvoja i fondova EU u listopadu, a biraju se u kategorijama: Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos poduzetništvu.

Međimurska županija u finalu se natječe s dvama projektima: u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama s projektom Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, a u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici s projektom 1,2,3…PALIM LAMPICU! – razvoj sustava podrške (potencijalno) darovitim učenicima u Međimurskoj županiji Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA.

Za projekte možete glasovati na posebnoj posebnoj platformi Jutarnjeg lista – OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje