Povežite se s nama

Međimurje

Predstavljena monografija o pola stoljeća KLA “Dr. Mato Golubić”

Objavljeno:

- dana

Alkoholizam je najčešća vrsta ovisnosti i ozbiljan javnozdravstveni problem na svjetskoj razini od kojeg u Hrvatskoj boluje oko 3,4 posto stanovništva starijeg od 15 godina, odnosno oko 250.000 osoba.

U Međimurskoj su županiji alkoholizam i ciroza jetre po brojnosti peti uzrok smrti, a u 2010. godini čak 21,7 posto osoba od ukupnog broja hospitaliziranih u Županijskoj bolnici Čakovec bilo je hospitalizirano upravo zbog alkoholizma.

2300+ tjednih terapeutskih sastanaka Kluba održano je u prvih 50 godina postojanja, pri čemu se pomoglo više od 1000 članova

Podaci su to koje je predstavila dr. med. Diana Uvodić Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije povodom Dana borbe protiv alkoholizma koji se obilježava 1. travnja. Tada je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana promocija monografije Kluba liječenih alkoholičara „Dr. Mato Golubić“ Čakovec.

Destigmatizacija

– U siječnju 1968. započela je bogata povijest Kluba koju su odlučili zabilježiti povodom pola stoljeća rada. Ideja o pisanju monografije stvarana je unatrag nekoliko godina u razgovorima članova tijekom kojih su se prisjećali mnogih dogodovština te lijepih druženja i događanja vezanih uz Klub.

Ovom knjigom želimo destigmatizirati liječenje alkoholizma i prikazati vrijednost međimurskih klubova kao najvažnije stepenice u rehabilitaciji alkoholičara – poručila je terapeutkinja KLA „Dr. Mato Golubić“ Kristina Zorčec. Predstavljanju monografije prisustvovali su mnogi članovi međimurskih klubova liječenih alkoholičara, članovi prijateljskih klubova i predstavnici zdravstvenih institucija, a program su upotpunile članice Ženske vokalne skupine „Pučpuljike“.

– Ovom knjigom želimo destigmatizirati liječenje alkoholizma i prikazati vrijednost međimurskih klubova kao najvažnije stepenice u rehabilitaciji alkoholičara – poručila je terapeutkinja KLA “Dr. Mato Golubić” Kristina Zorčec

Na samom početku prisutne je pozdravio tajnik Kluba Tomislav Milly, a obratili su im se i pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec te ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal. Na vrijednom radu čestitali su im župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

– Okupljeni ste u mali tim ljudi na koji možete biti ponosni jer ulažete svoju energiju i entuzijazam za dobrobit čovjeka i zajednice. Kubovi na području Međimurja među najuspješnijima su u svom radu, a monografija je dokaz da ste velika obitelj koja je na usluzi svojim članovima – rekao je župan Posavec.

Važnost terapije

Uspješno djelovanje potvrđuju i brojke koje govore da je u 50 godina djelovanja Kluba „Dr. Mato Golubić“ održano više od 2300 tjednih terapeutskih sastanaka, pri čemu se pomoglo više od 1000 članova. U problem alkoholizma još su uvijek utkani brojni stereotipi te se javnost ne uključuje dovoljno u djelatnosti klubova.

O važnosti terapijskog djelovanja, procesu rehabilitacije, bolničkom liječenju i druženjima unutar klubova govorili su dr. med. Živko Mišević, spec. psihijatar, dr. med. Biserka Goričanec iz KLA „Povratak“ Mursko Središće, Verica Matotek iz KLA „Nada“ Kotoriba, Marija Janković iz KLA „Zdravi život“ Sveta Marija, terapeut Josip Lehkec i dr. med. Mladen Odić.

250.000 osoba u Republici Hrvatskoj boluje od alkoholizma, što je oko 3,4 % stanovništva starijeg od 15 godina

Da bi se ostvarila što bolje povezanost i suradnja među klubovima, na području Međimurja djeluje i Savez klubova liječenih alkoholičara, a važnu ulogu ima i Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam.

Monografija sadrži zbir fotografija koje prikazuju mnoga druženja i događanja. Na njima su se stvorila divna prijateljstva.

Monografija sadrži zbir fotografija koje prikazuju mnoga druženja, večeri poezije, plesnjake i događaje na kojima su se stvorila prijateljstva za cijeli život, no sadrži i povijest klubova s područja Međimurske županije čiji su autori njihovi terapeuti, kao i literarne radove članova, teorijski dio o bolesti alkoholizma te istraživanje na temu rješavanja problema alkoholizma unutar obitelji.

Međimurje

VIDEO Debitantski videospot kotoripske country grupe Veni Vidi Whiskey “Born to be Free”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kotoriba je kotao u kojem su se smiješali maštoviti sastojci od kojih se prošle godine rodio novi hrvatski bend s prepoznatljivim zvukom!

Nositelji su pamtljiva imena Veni Vidi Whiskey, a sviraju ono što vole i dolazi im prirodno – country. Kostur grupe čini akustična četvorka: Renato Mikulan (gitara, tamburin, bisernica), Toni Miklobušec (vokal, cajon, usna harmonika), Krunoslav Siladi (kontrabas) i Damir Dolenec (gitara), dok im podršku na back vokalima pružaju Ana Radmanić i Michelle Fundak, koja je osmislila i ime benda. Zadnjega dana travnja javnosti su predstavili svoj prvi autorski singl i videospot „Born to be free“.

Od tambure do viskija

– Priča je započela tako da su tri četvrtine benda svirale tamburice u KUD-u Kotoriba. U želji za kvalitetnijim druženjem počeli smo svirati između ili nakon proba. Radilo se pretežno o obradama pjesama kojima smo mogli upotpuniti bajkerske fešte. Počeli smo se fokusirati na strane pjesme i shvatili da nam to svima odgovara, osobito stvari kao što su one Johnnyja Casha i Willieja Nelsona.
Moramo priznati da nam to što smo akustični olakšava puno toga: kako ne trebamo ozvučenja, jako smo mobilni, tako da elektrifikacija nije u planu (smijeh) Reakcije na naš prvi spot su odlične, komentari su jako pozitivni i to nam daje dodatan vjetar u leđa – kaže „viskijevac“ Renato Mikulan.

Grupa je potpisala ugovor s izdavačkom kućom Spona Music iz Zagreba, a njihov će nastupni autorski singl otvoriti Sponinu EP kompilaciju „Country of Origin: Croatia“, koja uskoro izlazi.

– Čini nam se da je ime originalno, prepoznatljivo i da dobro opisuje duh countryja i naše glazbe (smijeh) Viski i country, naime, neraskidivo su vezani – objašnjava kontrabasist Krunoslav Siladi. Dodaje da i dalje sviraju covere, no da su trenutačno orijentirani na autorske skladbe.

Sloboda i prihvaćenost

– Svi surađujemo u procesu stvaranja, što nam je, na kraju krajeva, i cilj. Pjesma „Born to be free“ nastala je na temeljima ideje slobode, što je velika motoristička strast koja nam je svima važna. Uz kadrove u kojima je prikazan „život na motoru“, spot je orijentiran i na putovanje koje od samoće vodi do prihvaćanja – kažu iz benda.

Singl je snimljen u studiju Benjamina Fabića, koji je u ruke za ovu prigodu uzeo i bubnjarske palice. Spot je sniman na nekoliko lokacija – na farmi konja „Muškatljin“, u garaži jednoga od članova benda te u prostorijama clubhousea Moto kluba “Rolling Fish”. Za ideju, režiju, montažu i rukovanje kamerom zaslužan je Denis Radmanić iz „Cutt Productiona“ uz pomoć kolege Matije Režeka (također „Cutt Production“), Marka Habuša i Lore Piškurić. Zahvalni su i Damiru Markaču koji im je pomogao s rasvjetom, a više puta i s ozvučavanjem, kao i glumcima u spotu: Karlu Žgancu, Gabrijelu Dolencu, Zvonku Habušu, Vinku Dolencu i Aleksandru Patafti.

– Hvala svima koji su nam pomogli u stvaranju ove lijepe priče, a ostalima želimo da uživaju u pjesmi i spotu! – poručuju „viskijevci“.

Nastavite čitati

Međimurje

Medicinskim sestrama i tehničarima ŽB-a Čakovec čestitke i zahvale za predan i nesebičan rad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, upriličeno je prigodno obilježavanje za medicinske sestre i tehničare Županijske bolnice Čakovec koji ove godine obilježavaju „okrugle“ godišnjice rada.

Marija Branković, Darinka Žvorc-Novak i Dijana Kos navršile su 40 godina rada, a Marijana Đurinić, Tanja Krnjak, Valerija Horvat, Zdenka Jarni i Lidija Marciuš 30 godina rada.

Kristina Cmrečki, Ivana Resman, Marina Režek, Jasna Rakić, Gordana Janković, Aleksandar Masten i Suzana Štefulj u Županijskoj bolnici Čakovec punih su 20 godina, a 10 godina rada obilježavaju Lucija Čmrlec, Robert Hunjadi, Dario Kukovec, Gordana Tasković i Sanja Galović.

Predan i nesebičan rad

Čestitke i zahvale na predanom i nesebičnom radu uputili su im župan Međimurske županije Matija Posavec s pročelnicom UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonjom Tošić-Grlač, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Igor Šegović, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Goran Toplek te predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Međimurske županije Marija Prekupec.

– Medicinske sestre i tehničari osobe su s kojima pacijenti i njihove obitelji ostvaruju prvi kontakt. Zahvaljujući njima, njihovom autoritetu, empatiji, znanju i ljubaznosti, pacijenti se prilikom dolaska u Županijsku bolnicu Čakovec osjećaju sigurno i imaju dobru sliku o našoj bolnici – istaknuo je dr. Igor Šegović.

Važnost medicinskih sestara i tehničara posebno je prepoznata u posljednjih godinu dana, tijekom pandemije koronavirusom, jer su njihova stručnost i vrijednosti koje predstavljaju jedan od najvažnijih kotačića funkcioniranja zdravstvenog sustava.

– U posljednjih godinu dana u Županijskoj bolnici Čakovec zbog koronavirusa hospitalizirano je 1114 osoba, dok je u cijeloj Međimurskoj županiji evidentirano 15.298 oboljelih. Zajedno s liječnicima i ostalim djelatnicima uključenima u zdravstveni sustav, odradili ste ogroman posao i dali veliki doprinos održivosti našeg zdravstvenog sustava, uključeni ste u akcije cijepljenja koje smo krenuli provoditi prvi u Hrvatskoj, spasili ste brojne živote, a našim ste pacijentima heroji. Hvala vam na tome! – poručio je župan Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!