Alkoholizam je najčešća vrsta ovisnosti i ozbiljan javnozdravstveni problem na svjetskoj razini od kojeg u Hrvatskoj boluje oko 3,4 posto stanovništva starijeg od 15 godina, odnosno oko 250.000 osoba.

U Međimurskoj su županiji alkoholizam i ciroza jetre po brojnosti peti uzrok smrti, a u 2010. godini čak 21,7 posto osoba od ukupnog broja hospitaliziranih u Županijskoj bolnici Čakovec bilo je hospitalizirano upravo zbog alkoholizma.

2300+ tjednih terapeutskih sastanaka Kluba održano je u prvih 50 godina postojanja, pri čemu se pomoglo više od 1000 članova

Podaci su to koje je predstavila dr. med. Diana Uvodić Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije povodom Dana borbe protiv alkoholizma koji se obilježava 1. travnja. Tada je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana promocija monografije Kluba liječenih alkoholičara „Dr. Mato Golubić“ Čakovec.

Destigmatizacija

– U siječnju 1968. započela je bogata povijest Kluba koju su odlučili zabilježiti povodom pola stoljeća rada. Ideja o pisanju monografije stvarana je unatrag nekoliko godina u razgovorima članova tijekom kojih su se prisjećali mnogih dogodovština te lijepih druženja i događanja vezanih uz Klub.

Ovom knjigom želimo destigmatizirati liječenje alkoholizma i prikazati vrijednost međimurskih klubova kao najvažnije stepenice u rehabilitaciji alkoholičara – poručila je terapeutkinja KLA „Dr. Mato Golubić“ Kristina Zorčec. Predstavljanju monografije prisustvovali su mnogi članovi međimurskih klubova liječenih alkoholičara, članovi prijateljskih klubova i predstavnici zdravstvenih institucija, a program su upotpunile članice Ženske vokalne skupine „Pučpuljike“.

– Ovom knjigom želimo destigmatizirati liječenje alkoholizma i prikazati vrijednost međimurskih klubova kao najvažnije stepenice u rehabilitaciji alkoholičara – poručila je terapeutkinja KLA “Dr. Mato Golubić” Kristina Zorčec

Na samom početku prisutne je pozdravio tajnik Kluba Tomislav Milly, a obratili su im se i pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec te ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal. Na vrijednom radu čestitali su im župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

– Okupljeni ste u mali tim ljudi na koji možete biti ponosni jer ulažete svoju energiju i entuzijazam za dobrobit čovjeka i zajednice. Kubovi na području Međimurja među najuspješnijima su u svom radu, a monografija je dokaz da ste velika obitelj koja je na usluzi svojim članovima – rekao je župan Posavec.

Važnost terapije

Uspješno djelovanje potvrđuju i brojke koje govore da je u 50 godina djelovanja Kluba „Dr. Mato Golubić“ održano više od 2300 tjednih terapeutskih sastanaka, pri čemu se pomoglo više od 1000 članova. U problem alkoholizma još su uvijek utkani brojni stereotipi te se javnost ne uključuje dovoljno u djelatnosti klubova.

O važnosti terapijskog djelovanja, procesu rehabilitacije, bolničkom liječenju i druženjima unutar klubova govorili su dr. med. Živko Mišević, spec. psihijatar, dr. med. Biserka Goričanec iz KLA „Povratak“ Mursko Središće, Verica Matotek iz KLA „Nada“ Kotoriba, Marija Janković iz KLA „Zdravi život“ Sveta Marija, terapeut Josip Lehkec i dr. med. Mladen Odić.

250.000 osoba u Republici Hrvatskoj boluje od alkoholizma, što je oko 3,4 % stanovništva starijeg od 15 godina

Da bi se ostvarila što bolje povezanost i suradnja među klubovima, na području Međimurja djeluje i Savez klubova liječenih alkoholičara, a važnu ulogu ima i Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam.

Monografija sadrži zbir fotografija koje prikazuju mnoga druženja i događanja. Na njima su se stvorila divna prijateljstva.

Monografija sadrži zbir fotografija koje prikazuju mnoga druženja, večeri poezije, plesnjake i događaje na kojima su se stvorila prijateljstva za cijeli život, no sadrži i povijest klubova s područja Međimurske županije čiji su autori njihovi terapeuti, kao i literarne radove članova, teorijski dio o bolesti alkoholizma te istraživanje na temu rješavanja problema alkoholizma unutar obitelji.

Komentari

Komentara