Povežite se s nama

Međimurje

Predstavljena monografija o pola stoljeća KLA “Dr. Mato Golubić”

Objavljeno:

- dana

Alkoholizam je najčešća vrsta ovisnosti i ozbiljan javnozdravstveni problem na svjetskoj razini od kojeg u Hrvatskoj boluje oko 3,4 posto stanovništva starijeg od 15 godina, odnosno oko 250.000 osoba.

U Međimurskoj su županiji alkoholizam i ciroza jetre po brojnosti peti uzrok smrti, a u 2010. godini čak 21,7 posto osoba od ukupnog broja hospitaliziranih u Županijskoj bolnici Čakovec bilo je hospitalizirano upravo zbog alkoholizma.

2300+ tjednih terapeutskih sastanaka Kluba održano je u prvih 50 godina postojanja, pri čemu se pomoglo više od 1000 članova

Podaci su to koje je predstavila dr. med. Diana Uvodić Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije povodom Dana borbe protiv alkoholizma koji se obilježava 1. travnja. Tada je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održana promocija monografije Kluba liječenih alkoholičara „Dr. Mato Golubić“ Čakovec.

Destigmatizacija

– U siječnju 1968. započela je bogata povijest Kluba koju su odlučili zabilježiti povodom pola stoljeća rada. Ideja o pisanju monografije stvarana je unatrag nekoliko godina u razgovorima članova tijekom kojih su se prisjećali mnogih dogodovština te lijepih druženja i događanja vezanih uz Klub.

Ovom knjigom želimo destigmatizirati liječenje alkoholizma i prikazati vrijednost međimurskih klubova kao najvažnije stepenice u rehabilitaciji alkoholičara – poručila je terapeutkinja KLA „Dr. Mato Golubić“ Kristina Zorčec. Predstavljanju monografije prisustvovali su mnogi članovi međimurskih klubova liječenih alkoholičara, članovi prijateljskih klubova i predstavnici zdravstvenih institucija, a program su upotpunile članice Ženske vokalne skupine „Pučpuljike“.

– Ovom knjigom želimo destigmatizirati liječenje alkoholizma i prikazati vrijednost međimurskih klubova kao najvažnije stepenice u rehabilitaciji alkoholičara – poručila je terapeutkinja KLA “Dr. Mato Golubić” Kristina Zorčec

Na samom početku prisutne je pozdravio tajnik Kluba Tomislav Milly, a obratili su im se i pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec te ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal. Na vrijednom radu čestitali su im župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

– Okupljeni ste u mali tim ljudi na koji možete biti ponosni jer ulažete svoju energiju i entuzijazam za dobrobit čovjeka i zajednice. Kubovi na području Međimurja među najuspješnijima su u svom radu, a monografija je dokaz da ste velika obitelj koja je na usluzi svojim članovima – rekao je župan Posavec.

Važnost terapije

Uspješno djelovanje potvrđuju i brojke koje govore da je u 50 godina djelovanja Kluba „Dr. Mato Golubić“ održano više od 2300 tjednih terapeutskih sastanaka, pri čemu se pomoglo više od 1000 članova. U problem alkoholizma još su uvijek utkani brojni stereotipi te se javnost ne uključuje dovoljno u djelatnosti klubova.

O važnosti terapijskog djelovanja, procesu rehabilitacije, bolničkom liječenju i druženjima unutar klubova govorili su dr. med. Živko Mišević, spec. psihijatar, dr. med. Biserka Goričanec iz KLA „Povratak“ Mursko Središće, Verica Matotek iz KLA „Nada“ Kotoriba, Marija Janković iz KLA „Zdravi život“ Sveta Marija, terapeut Josip Lehkec i dr. med. Mladen Odić.

250.000 osoba u Republici Hrvatskoj boluje od alkoholizma, što je oko 3,4 % stanovništva starijeg od 15 godina

Da bi se ostvarila što bolje povezanost i suradnja među klubovima, na području Međimurja djeluje i Savez klubova liječenih alkoholičara, a važnu ulogu ima i Savjetovalište za alkoholom uzrokovane probleme i alkoholizam.

Monografija sadrži zbir fotografija koje prikazuju mnoga druženja i događanja. Na njima su se stvorila divna prijateljstva.

Monografija sadrži zbir fotografija koje prikazuju mnoga druženja, večeri poezije, plesnjake i događaje na kojima su se stvorila prijateljstva za cijeli život, no sadrži i povijest klubova s područja Međimurske županije čiji su autori njihovi terapeuti, kao i literarne radove članova, teorijski dio o bolesti alkoholizma te istraživanje na temu rješavanja problema alkoholizma unutar obitelji.

Međimurje

Sjednica Skupštine Udruge slijepih: najavljeno zapošljavanje dviju slijepih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije je 8. ožujka održala redovnu sjednicu Skupštine u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Na sjednici je usvojeno Godišnje izvješće o radu Udruge za 2020. godinu, Financijsko izvješće Udruge za 2020. godinu te revizijsko izvješće.

Usvojen je također i Pravilnik o odgovornosti zaposlenika Udruge slijepih Međimurske županije.

Predsjednik Odbora za članstvo, dr. med. Dragutin Turk, spec. oftalmologije, imenovan je počasnim članom Udruge zahvaljujući iznimnom doprinosu u radu članova Udruge i Odboru za članstvo.

Slijedom dnevnog reda sjednice Skupštine, usvojen je novi Statut Udruge. Posebna pozornost posvećena je brojnim projektima i programima s nacionalne i europske razine, s provedbom kojih je Udruga započela u 2020. godini.

Predsjednica Udruge Marija Ciglar podsjetila je na važnost postizanja pozitivnih promjena za slijepe osobe u lokalnoj zajednici, koje Udruga ostvaruje zahvaljujući europskim projektima.

Dio članova Udruge, koji su sudjelovali u provedbi europskog projekta „Korak prema uspjehu“, stekao je novo zanimanje, znanje i vještine koje će moći primijeniti u novom europskom projektu – „Razvoj društvenog poduzetništva za slijepe osobe“.

Predsjednica je detaljnije obrazložila projekt te najavila pokretanje poduzetničkog pothvata, odnosno otvaranje j.d.o.o. i zapošljavanje dvije slijepe osobe, za što je primljena puna podrška i Skupština je odnijela odluku o otvaranju.

Po završetku službenog dijela sjednice, prisutnim je članicama čestitan Dan žena te su im uručeni prigodni pokloni i cvijeće.

Sjednica Skupštine završena je u pozitivnom ozračju i s naglašenom spremnosti za poslovne izazove koje nosi 2021. godina.

Nastavite čitati

Međimurje

“Ljeto uz Muru”: najavljeni koncerti Opće opasnosti, Klape Intrade, Srebrnih krila…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće krenuo je u organizaciju tradicionalne manifestacije „Ljeto uz Muru“.

Glavni prostor za događanja bit će šetnica uz rijeku Muru i prostor uz samu šetnicu. U petak, 25. lipnja, Ljeto uz Muru otvorit će Opća Opasnost, a dan kasnije održat će se sajam domaćih proizvoda koji se nastavlja koncertom Klape Intrade. Prije i nakon koncerta posjetitelje će zabavljati Privatte Band.

U nedjelju popodne na redu je i svečana sjednica Gradskog vijeća i obilježavanje 30. godišnjice zaustavljanja tenkova u Murskom Središću.

Subota, 3. srpnja, rezervirana je za „Murski wine fest“, a riječ je o svojevrsnoj prezentaciji međimurskih vina i vinara. Prikladno, taj će dan nastupiti Vlado Kalember i Srebrna krila s koncertom „Vino na usnama“. Na ribnjaku Zalešće 4. srpnja održat će se tradicionalna gradska manifestacija „Gradski kotlići“, dok će posljednji vikend proteći u znaku piva i alke.

U subotu, 10. srpnja, održat će se Murska alka, a potom slijedi „Craft beer fest“. Zabavnu večer svim ljubiteljima pive dodatno će začiniti DJ, a održat će se i natjecanje u pecanju ribe „Napolitanke KUP“.

Čitavo će vrijeme na šetnici uz Muru biti postavljen zabavni park za djecu, nudit će se vožnja turističkim vlakićem po šetnici i jahanje konja.

Nastavite čitati