Povežite se s nama

Novosti

Predstavljena nezavisna lista Zlatana Avara

Objavljeno:

- dana

ZA Varaždin

Danas je na konferenciji za novinare predstavljena nezavisna lista Zlatana Avara pod zajedničkim nazivom “ZA Varaždin”, za predstojeće izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće Varaždina.

Uz kandidata za gradonačelnika Avara, predstavljeni su i kandidati za dogradonačelničke funkcije, dr. Jasna Meštrović i mag. ekonomije, privatni poduzetnik Mario Lešina.

Slijedi program liste Zlatana Avara.

VARAŽDIN(CI)
NAČIN UPRAVLJANJA GRADOM

Varaždinci vode Varaždin
Nismo politička stranka, organizirana smo grupa građana, jedni od vas. Od Varaždinaca izabrani, Varaždince ćemo i slušati. Ne trebamo vas samo od izbora do izbora, želimo da se uključite u svakodnevno upravljanje gradom. Suvremene komunikacijske kanale imamo, tako da će sve projekte, ideje i prijedloge buduće Gradsko vijeće razmatrati. I logistički i financijski podržati najbolje, vodeći se kriterijem što se nudi, a ne – tko nudi.  

Struka na prvome mjestu

Za rukovodeća mjesta u gradskim tvrtkama, uredima i odjelima raspisat će se javni natječaji i birati temeljem obrazovanja, referenci i kompetencija, a ne političke podobnosti.
Također, za svako ćemo područje života grada (gospodarstvo, energetika, ekologija, sport, kultura, socijalni projekti) oformiti savjetodavna tijela, s najvećim ekspertima branše.

Stop revanšizmu
Ne želimo gledati unatrag i kritizirati bivše vlade, ne zanima nas tko je lijevi a tko desni, a tko crveni ili crni. Ne zanimaju nas politička previranja i revanšizam, ne želimo rušiti nego graditi.

Otvoreno i s pogledom u oči

Otvorenost i transparentnost u svakom pogledu. Svaki će Varaždinac imati stalni uvid u sve odluke i projekte, u potrošnju proračunskih sredstava, u kompletno funkcioniranje Grada. Kad vas sretnemo na Korzu, želimo vas gledati u oči, sa smiješkom na licu. Vašem i našem.

GOSPODARSTVO
GRAD I LOKALNA EKONOMIJA

Grad u funkciji razvoja lokalnog gospodarstva

Osnovati Gospodarsko vijeće, razvijati postojeće i poticati osnivanja novih klastera, proaktivnim djelovanjem poticati razvoj lokalnog gospodarstva. Grad sudionik, a ne promatrač.

Upravljanje gradskom imovinom

Primarno, napraviti katalog gradske imovine koji – ne postoji! Raspoložive gradske prostore iskoristiti što korisnije, one u centru grada ponuditi varaždinskim obrtnicima, s
naglaskom na tradicionalne obrte. Ujedno na taj način poticati oživljavanje centra grada.

Turizam Varaždina (destinacijski menadžment) – nova radna mjesta

Udio turizma u Hrvatskoj u ukupnom BDP-u iznosi 20%. U Varaždinu je on – deset puta manji! Rješenje: Varaždin definirati kao festivalsku i kulturnu destinaciju pri čemu će Grad
logistički pomoći postojeće, reaktivirati ugasle i utemeljiti nove festivale kako bi se postigao strateški cilj od 50 festivala godišnje koji će biti – profitabilni. Ujedno, otvaraju se nova,
atraktivna radna mjesta.

EKOLOGIJA I ENERGETIKA
(OPET) GRAD CVIJEĆA, A NE SMEĆA

Hitno rješavanje baliranog otpada u Brezju

Angažirati neovisnu tvrtku putem međunarodnog javnog natječaja koja će napraviti detaljnu analizu stanja tla, podzemnih voda i zraka u Brezju. Sukladno odredbama Arhuške
konvencije obavijestiti javnost o stvarnom stanju, ma kakvo ono bilo. Predložiti najbolji način micanja bala s lokacije Brezje. Vodeći se interesom građana, a ne političkih struktura.

Ekostudija stanja zraka, vode i tla

Varaždin je među vodećim gradovima po broju zloćudnih bolesti, sigurno ne bez razloga. Temeljnom ekostudijom analizirati zrak, vodu i tlo u i oko Varaždina, na kritična mjesta postaviti stalne mjerne jedinice, locirati divlja odlagališta i najveće potencijalne zagađivače.  
 
Otpad kao korist, a ne kao problem
Otpad nije smeće koje smeta i treba ga uništiti, otpad je – korisna sirovina. Ako ga se adekvatno selektira i ponudi tržištu. A time se smanjuje cijena odvoza otpada za građane.
Organizirat ćemo radionice i predavanja za građane, od vrtićke dobi do odraslih, o potrebi ekološkog razmišljanja pri gospodarenju otpadom, implementirati odvojeno skupljanje otpada, po sistemu koncesija.

SOCIJALNI PROJEKTI
SOCIJALNO OSJETLJIVI, ALI – S JASNIM KRITERIJIMA

Stvaranje radnih mjesta, a ne socijalnih slučajeva
Temelj svake socijalne politike je jednakost šansi. Svojom proaktivnom politikom Grad će primarno nastojati građanima omogućiti šansu za zaposlenjem, dok će izravni socijalni transferi imati jasnu namjenu i svrhu, sa striktno određenim kriterijima.
 
Plaćanje vrtića po imovinskom cenzusu
Preslika tzv. danskog modela plaćanja dječjih vrtića, ne linearno već po imovinskom cenzusu, u pet razreda. Osnovati edukacijski centar za roditelje.
 
Rješavanje problema POS naselja
Kompleksnom problemu kupaca u POS naselju u ulici Vilka Novaka pristupiti sistematski, otvorenom potporom stanarima i hitnim zbrinjavanjem najugroženijih obitelje koji uz rate
kredita plaćaju i podstanarstvo ili žive u neadekvatnim uvjetima. Nadalje, osnovati zasebni Mjesni odbor za praktički novostvoreni kvart (Jalkovečka, Grabanice) i omogućiti brže rješavanje problema (kavezi s kontejnerima za razvrstavanje otpada, uređenje zelenih površina, rješavanje problema sigurnosti u prometu…)   

EDUKACIJA
GRAD ZNANJA – CIJELI ŽIVOT 

Osnivanje Varaždinskog sveučilišta
Varaždin je realno središte sjeverozapadne Hrvatske, također i obrazovno središte s četiri fakulteta, četiri više i visoke škole, 12 srednjih škola, sedam osnovnih škola i 10 dječjih vrtića. Osnivanje vlastitog, Varaždinskog sveučilišta realna je potreba, također i prilika za dodatni ekonomski iskorak grada. Zaštićene objekte u vlasništvu grada ćemo prenamijeniti u kampuse.  
 
Cjeloživotno obrazovanje – poticaji izravno iz Proračuna
U Hrvatskoj svega 7,8 % stanovništva posjeduje visoko obrazovanje. Još veći problem je što se naučeno/stečeno znanje prije jednog ili više desetljeća ne obnavlja, ne nadograđuje, a tehnološki napredak i ostale mijene dolaze sve brže. Ulaskom u Europsku zajednicu taj problem postaje još drastičniji, tržište rada se otvara, a u Hrvatskoj (i Varaždinu) samo se 3 % radno sposobnog stanovništva odlučuje na doškolovanje, u odnosu na 17 % koliko iznosi europski prosjek. Približavanje europskim standardima poticati ćemo izravnim transferima iz Gradskog proračuna, jer time Grad postaje konkurentniji i suvremeniji. 

SPORT
(OPET) BREND, A NE TERET 

Sportskim brendovima Varaždina vratiti – status brenda
Vratiti vrhunski masovni sport na visoke grane, jer samo on može “izbaciti” idole koji će i djecu u velikoj mjeri motivirati za bavljenje sportom, maknuti s ulice i od poroka. Kako? Osnovati sportsku zakladu – otvorenu za gospodarstvenike i donatore – za (su)financiranje vrhunskog i tradicijskog sporta Varaždina (nogomet, rukomet, košarka, plus tradicijski – biciklizam, tenis, stolni tenis, hrvanje, kuglanje, atletika, šah…). Također, promijeniti kriterije financiranja postojeće Zajednice športskih udruga grada Varaždina (naglasak na masovnost, konkurentnost i broj natjecanja, uključujući i školski sport). Sredstvima ZŠUGV financirati isključivo razvoj sporta (mlađe uzraste), a sredstvima Zaklade vrhunski sport. Inzistirati na maksimalnoj transparentnosti, s non-stop uvidom u sve transakcije i kriterije financiranja.
 
Izgraditi besplatne terene za rekreaciju
U posljednjih 10-15 godina „nestali“ su brojni rekreacijski tereni (iza dvorane Graberje, Srednjoškolac, Banfica…). Na raspoloživom gradskom zemljištu izgraditi novih 10-ak terena za besplatnu rekreaciju (mali nogomet, košarka, odbojka na pijesku…), po uzoru na najrazvijenije europske gradove – pogotovo one s visokim standardom života i socijalnom osjetljivošću (npr. skandinavski gradovi).
 
Život na Dravi (i uz Dravu)
Povezati Dravsku šumu, Aquacity i kanal (do Šemovca) u pješačko-biciklističku zonu, svojevrstan rekreacijski pojas koji bi (poput zagrebačkog Jaruna) okupljao mase. Urediti Dravsku šumu, trim stazu, šetnice i biciklističke staze. Ujedno time i vratiti život na rijeku, po uzoru na brojne gradove u regiji:  Beč, Bratislavu, Budimpeštu, Slavonski Brod, Osijek, Novi Sad, Beograd… 

KULTURA
BAŠTINA I KULTURNI TURIZAM 

Njegovati baštinu i tradiciju  
U Varaždinu djeluje 30-ak kulturno-umjetničkih udruga. Njegovati dosad stečenu kulturnu baštinu, poticati njihov razvoj kroz suorganizaciju i potporu festivala (dio projekta
„Varaždin – grad festivala“), kroz njih razvijati – u svijetu itekako popularni – kulturni turizam.
 
Osnovati Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga Varaždina  
Sukladno postojanju sportske, osnovati Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga grada Varaždina, organizaciju i financiranje prepustiti takvoj – stručnoj – instituciji, smanjiti postojeću gradsku birokraciju. Poticati suradnju s ostalim sličnim udrugama na županijskoj, državnoj i međunarodnoj razini.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje