Povežite se s nama

Međimurje

Predstavljena poučna staza “Od škole do Vrbe” za koju su ideju dale učenice

Objavljeno:

- dana

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica travanj je završila predstavljanjem poučne staze “Od škole do Vrbe”.

Ideju za realizaciju ovog projekta dale su učenice Dina Mišić, Ana Jurčec, Lea Dodlek, Greta Sabol i Sara Camatta kada su osvojile 7.500 kuna putem UNICEF-ova projekta. Projekt je razrađen na trodnevnoj radionici koju provode Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI), u sklopu aktivnosti pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete, financiranog sredstvima Europske unije.

Potporu projektu dalo je nekoliko dionika. “Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode razradila je koncept staze, osmislila i oblikovala tekst, ilustracije i dizajn poučnih tabli te pomogla u njihovom instaliranju. Ekološka udruga “Vrba” Jurčevec pomogla je u postavljanju tabli te je za druženje i svečanost otvorenja staze pripremila ukusan grah. U financijskoj izradi tabli sudjelovala je i Općina Mala Subotica. Svjetski poznati fotograf Petar Sabol Sharpeye donirao je fotografije vodomara koje su nastale upravo na lokacijama kojima prolazi poučna staza “Od škole do Vrbe”.

– Osmišljene su i napravljene dimenzijom sedam manjih te jedna velika tabla. Četiri manje table postavljene su na dvorištu škole te tri male i jedna velika na prostoru Ekološke udruge “Vrba”. Netipični koncept staze proizlazi iz funkcionalnosti kako bi školarci mogli table koristiti u nastavi, a svojim će se postavom uklopiti u veliku šetnicu koju Općina planira ubuduće postaviti. Table su namijenjene i lokalnom stanovništvu i njegovoj edukaciji – ističe Ivana Rojko, koordinatorica projekta iz Javne ustanove “Međimurska priroda”.

Predstavljanje poučne staze upriličeno je u subotu, 30. travnja. Organizirana je i izložba učeničkih likovnih i istraživačkih radova na temu prirode i njezine zaštite. Programu su prisustvovale učenice autorice projekta, ravnateljica OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica Željka Štampar Zamuda, načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc, predstavnici Ekološke udruge “Vrba” Jurčevec te Ivana Rojko i Ivana Horvat iz Javne ustanove “Međimurska priroda”.

Posjetitelji su bili počašćeni grahom i lepinjama, a program se pretvorio u lijepo druženje različitih ustanova i udruga s osnovnim ciljem očuvanja prirode.

Međimurje

Nastavlja se projekt gerontodomaćica: za pomoć starijim osobama osigurano novih 200 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je otvoreni trajni poziv za treću fazu projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena“ za koji je financiranje osigurano iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na slabije razvijena područja i područja s većom nezaposlenosti. Prednost imaju nezaposlene žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na javni poziv mogu se prijaviti gradovi i općine te neprofitne organizacije koje u Statutu ili drugom temeljnom aktu ima predviđeno djelovanje vezano uz obavljanje socijalne djelatnosti. Obvezni partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje (područna služba ili područni ured) i Centar za socijalnu skrb, dok ostali partneri mogu biti neprofitne organizacije, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i ustanove koje imaju registriranu djelatnost pružanja usluga starijim i/ili nemoćnim osobama. Planirano trajanje projekta je najviše do osam mjeseci.

Za troškove provođenja projekta Hrvatska je osigurala 200 milijuna kuna. Prijave započinju 25. svibnja.

Nastavite čitati

Međimurje

Matulov grunt u Frkanovcu: 19. svibnja predstavljanje romana ‘Vošicki’ Marka Gregura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Javna ustanova “Međimurska priroda” organizira događaj za istinske poklonike pisane riječi.

U četvrtak, 19. svibnja, u 18.30 na Matulovu gruntu u Frkanovcu održat će se atraktivna književna večer s renomiranim i nagrađivanim hrvatskim piscima. Marko Gregur predstavit će svoj roman ‘Vošicki’, a program će voditi Tomislav Šovagović.

Prošlogodišnja književna nagrada ‘Fric’ dodijeljena je romanu ‘Vošicki’. Koprivničanec Gregur je djelo posvetio liku i djelu tiskara i nakladnika Vinka Vošickog. U Koprivnici njegovo ime nosi ulica, postoji i spomen-ploča. Ali tek ustrajan istraživački rad otvorio je Greguru veličinu ovog knjižara koji je u Hrvatsku stigao iz Češke.

Program vodi Tomislav Šovagović. FOTO: Roberta Radović

Vošicki je imao autorska prava na djela Karla Maya, objavljivao je autore kao što su Schopenhauer, Maupassant, Balzac, Tolstoj, a prvi je počeo objavljivati sabrana djela Miroslava Krleže, nakon čega se rodila dugogodišnja suradnja s ovim velikim hrvatskim piscem. Marko Gregur između ostalog je i tajnik Društva hrvatskih književnika.

Prvi rezident na Matulovu gruntu bio je novinar, književnik i teolog Tomislav Šovagović. Frkanovec, njegova priroda i ljudi toliko su ga oduševili da dolazi i ove godine. Bit će moderator i voditelj ove izuzetne književne večeri. Posjetitelji se pozivaju ponijeti dekice ili prostirke za ugodnije praćenje programa koji će se održati na otvorenom.

Događaj je organiziran unutar aktivnosti i programa Tjedna zaštite prirode (16. – 22. svibnja) koji provodi Javna ustanova ‘Međimurska priroda’. Ulaz na program je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje