Povežite se s nama

Međimurje

Predstavnici čakovečke tvrtke Inpirio i Reinoxa iz Lopatinca dogovarali poslove u Švicarskoj

Objavljeno:

- dana

izvoznici

Predstavnici 11 hrvatskih metalskih tvrtki, od kojih su dvije iz Međimurja, boravili su u trodnevnom posjetu Švicarskoj tijekom kojeg su u organizaciji GKRH u Zürichu slušali predavanje Danijela Probsta, direktora Trgovinske komore Solothurna, o gospodarskim prilikama u Švicarskoj Konfederaciji i Kantonu Solothurn.

Ujedno su razgledali šest švicarskih tvrtki te posjetili sajmove Swisstech i Prodex. S direktorima ili šefovima nabave švicarskih tvrtki razgovarali su o mogućnostima suradnje s hrvatskim tvrtkama. Trenutno švicarske tvrtke imaju velike potrebe za alociranjem dijela proizvodnje, u prvom redu u zemlje Srednje i Jugoistočne Europe zbog velikih troškova proizvodnje u zemlji i jakog franka. – Ovo nam je bio prvi posjet za čiju je organizaciju zaslužan i Slobodan Mikac, generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji sa sjedištem u Zürichu. Nakon uspostave kontakta sa švicarskim tvrtkama, cilj nam je da uskoro polučimo zajednički posao u Hrvatskoj – rekao je Aleksandar Črep, direktor prodaje u čakovečkoj tvrtki Impirio. Riječ je o tvrtki koja svu svoju proizvodnju dijelova za plinske turbine izvozi na nekoliko kontinenata. GKRH u Zürichu će, na zahtjev poduzetnika, nastojati organizirati sredinom iduće godine posjet švicarskih tvrtki Hrvatskoj, te ih uz pomoć HR institucija upoznati s mogućnostima i željama hrvatskog gospodarstva.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje