Povežite se s nama

Međimurje

Predstavnici Europske komisije Nicolas Schmit i Dubravka Šuica posjetili Međimursku županiju

Objavljeno:

- dana

U okviru dvodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj, povjerenik Europske komisije za rad i socijalna pitanja Nicolas Schmit i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, boravili su u službenom posjetu Međimurskoj županiji te su pritom obišli Centar za djecu i obitelji u Paragu. Centar je podignut u okviru treće faze pilot-programa u cilju testiranja jamstva za svako dijete u Hrvatskoj.

Povjerenik Schmit uvjerio se u uspješno provedenu treću fazu programa i niz aktivnosti koje već dvije godine provodi Ured UNICEF-a za Hrvatsku u Međimurskoj županiji u suradnji s 11 partnera i lokalnom zajednicom te istaknuo zadovoljstvo viđenim.

– Zahvaljujem UNICEF-u na realizaciji ovog hvalevrijednog projekta koji u svojem programu obuhvaća najranjivije skupine društva, ovo što ste napravili u Međimurju, potrebno je preslikati i na druge članice Europske unije,“ rekao je povjerenik Europske komisije za rad i socijalna pitanja Nicolas Schmit.

U Međimurskoj županiji uspostavljaju se centri za djecu i obitelji posvećeni depriviranim skupinama te je u završnoj fazi izgradnja u općinama Orehovica, Mala Subotica, Podturen i Nedelišće. Također, oprema se postojeći prostor u općini Pribislavec. Riječ je o prostorima na kojima će se odvijati niz edukativnih aktivnosti, susreta i programa u cilju osnaživanja obitelji i stvaranja sigurnijeg okruženja za djecu. Uspostavljena su i dva centra igre u Držimurcu-Strelcu te Kuršancu, a podržan je rad postojećeg centra u Orehovici. Dosad je u rad triju centara uključeno više od 7500 djece od druge do osme godine života, a s njima su radili stručni edukatori, učitelji, studenti, socijalni radnici i asistenti. Veliki broj djece s razvojnim teškoćama te njihovi roditelji dobili su izravnu podršku mobilnih timova.

– Rana intervencija u djetinjstvu je najvažnija, a upravo provođenjem ovog programa prepoznale su se potrebe onih najmlađih kojima je naša pomoć najpotrebnija – naglasila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

Inicijativa Europske komisije pod nazivom „EU jamstvo za svako dijete“ pokrenuta je s ciljem osiguravanja pristupa zdravstvenoj zaštiti i nizu drugih usluga za najranjiviju djecu u Europskoj uniji kao i stvaranju adekvatnih uvjeta stanovanja i kvalitetne prehrane za njih.

– Ovakvim projektima mijenjamo dosadašnji sustav i prilagođavamo ga sustavu kojem zapravo težimo i kojeg godinama iniciramo, a to je da odgoj počinje u najranijem djetinjstvu. Bitno je od najranije dobi ulaganje u djecu, njihovu socijalizaciju, odgoj, učenje jezika i kvalitetna priprema za osnovnu školu, a upravo to je bio glavni cilj ovog projekta na kojem nećemo stati. Uz odgoj, druženje, igru i učenje sigurno ćemo u budućnosti  imati manji postotak djece koja prekidaju školovanje i nemaju stvorene radne navike – rekao je župan Matija Posavec.

U program zaštite djece i podrške uključeno je više od 400 djece, 500 roditelja te 300 asistenata, odgajatelja, nastavnika i studenata, dok je u program rane intervencije u djetinjstvu bilo uključeno 2000 djece i roditelja.

Centar za djecu i obitelji u Paragu u Općini Nedelišće, osim predstavnika Europske komicije Schmita i Šuice posjetili su još i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Marin Piletić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji Matjaš Oršuš.

Međimurje

FOTO Više od 800 sudionika čakovečke biciklijade vozilo kroz Čakovec i prigradska naselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posjećenost, broj sudionika, ali prije svega atmosfera koja je vladala na brojnim punktovima diljem Čakovca potvrdili su da je ideja o pokretanju čakovečke biciklijade bila i više nego opravdana.

I druga po redu biciklijada „Čak bajk“ povodom Dana Grada Čakovca je pokazala je da su bicikli i Grad Zrinskih neraskidivo povezani.

Više od 800 sudionika biciklijade tijekom nedjelje od 9 do 18 sati vozilo je dionice koje su povezivale Čakovec i 13 čakovečkih prigradskih naselja.

Osim na Trgu Republike u Čakovcu, sudionici biciklijade mogli su posjetiti svih 13 mjesnih odbora, gdje su se na prigodnim punktovima mogli osvježiti i dobiti pečat u knjižicu.

Sudionici su biciklijadu mogli započeti u bilo kojem od 14 punktova, a sami su odredili dionice koje žele voziti.

– Ključ ove biciklijade su mjesni odbori i brojni volonteri koji daju posebnu draž i vedrinu cijeloj biciklističkoj priči u Čakovcu. Potrudili su se svojski, pa imamo i predstavljanje udruga, glazbu, jela i pića. Na svakom punktu je nešto drugačije, ali je dobra atmosfera zajednička svima – poručili su iz Zajednice sportskih udruga Čakovca koja je organizirala biciklijadu.

Za simboličan iznos stratnine sudionici su na poklon dobili vrećicu/torbu s logom biciklijade, flašicu vode i zdravi zalogaj, međimursku jabuku.

Podršku projektu dao je i Grad Čakovec, a čelni ljudi grada, gradonačelnica Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, obišli su sve punktove.

Povrtna informacija svih sudionika je bila jako pozitivna, ali zajedničko svima je bilo što je svugdje vladao pozitivan štimung.

„Čak bajk“ biciklijada postaje nezaobilazni dio obilježavanja Dana Grada Čakovca i jedina je koja uključuje cijelo gradsko područje. Cilj biciklijade je povećati svijest o zdravim životnim navikama, važnosti održivog prijevoza i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. 

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski policajci i građani u dobrovoljnoj akciji prikupili 33 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. svibnja, u sportskoj dvorani sjedišta Policijske uprave međimurske u Čakovcu održana je akcija darivanja krvi kojoj su se, kao i mnogo puta ranije, odazvali brojni zaposlenici Policijske uprave.

Akcija je i ovoga puta organizirana u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu i Gradskim društvom Crvenoga križa Čakovec s kojim Policijska uprava međimurska već niz godina surađuje u humanitarnim aktivnostima.

Brojni djelatnici Policijske uprave redoviti su darivatelji krvi te se vrlo rado odazivaju akcijama dobrovoljnog darivanja. Na taj način uvelike doprinose sakupljanju dostatnih doza ove dragocjene tekućine koja život znači.

Prošlotjednoj akciji priključili su se i umirovljeni zaposlenici Policijske uprave međimurske, kao i ostali građani, te su ukupno prikupljene 33 doze krvi.

Tradicija darivanja krvi u Policijskoj upravi međimurskoj nastavit će se i u narednom razdoblju, a prva sljedeća akcija predviđena je povodom Dana policije, krajem rujna ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje