Povežite se s nama

Međimurje

Predstavnici LAG-a „Mura-Drava“ na početnoj konferenciji projekta „Naša Drava“ i u posjetu Lendavi

Objavljeno:

- dana

Predstavnici Lokalne akcijske grupe „Mura-Drava“, predsjednik Mario Moharić, dopredsjednik Marijan Varga i voditelj Mihael Ružić, sudjelovali su u srijedu, 30. rujna, na početnoj konferenciji projekta „Naša Drava“ koja se održala kod vodećeg partnera projekta, Lokalne akcijske skupine „Bogatstvo podeželja“ u Mariboru.

„Naša Drava“ je međunarodni projekt suradnje hrvatskih i slovenskih LAG-ova čija je ukupna vrijednost 914.872,55 eura. U sam projekt kao partner je uključen i LAG Mura-Drava, a cilj projekta je iskoristiti turistički potencijal koji pruža područje rijeke Drava.

Početna konferencija održala se, u skladu s nazivom samog projekta, na rijeci Dravi, na splavi koja je sudionike tijekom konferencije vozila rijekom i upoznavala ih s njezinim ljepotama.

LAG „Mura-Drav“ putem projekta planira studijsko putovanje u Sloveniju da bi članovi vidjeli na koji način turistički potencijal rijeke Drave koriste Slovenci i samim time da bi primjere dobre prakse mogli primijeniti na svojem području. Također, planira se i nekoliko studijskih posjeta slovenskih partnera na područje LAG-a „Mura-Drava“ te će tako LAG prezentirati svoj turistički potencijal vezan uz rijeku Dravu. Ovaj projekt dobar je korak u nastojanju da se turistički potencijal područja LAG-a iskoristi što kvalitetnije.

Nakon konferencije održan je partnerski sastanak na kojem su se dogovorile daljnje aktivnosti i potencijalne suradnje na drugim projektima.

Da bi u potpunosti iskoristili boravak u Sloveniji predstavnici LAG-a su na povratku posjetili Lendavu, gdje ih je dočekao Đanino Kutnjak, predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji te ih je upoznao s turističkom ponudom i potencijalima Lendave, projektima koje njegov Savez provodi zajedno s hrvatskim partnerima, ali ih je i proveo kroz prostore Hrvatskog kulturnog centra Zrinski u Lendavi, prvog takve vrste u Sloveniji i neizostavnog „dragulja“ Lendave, vidikovca Vinarium. Dotaknuta je bila i tema potencijalne suradnje LAG-a sa Savezom te je zaključeno da za to postoje dobri temelji.

Međimurje

Na području Međimurja lani 358 brakova, rođeno 15 parova blizanaca!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija objavljuje podatke o broju upisa rođenih i umrlih osoba te broju sklopljenih brakova i životnih partnerstava upisanih u državne matice rođenih, vjenčanih i umrlih te registar životnog partnerstva matičnih ureda Čakovec, Dekanovec, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Prelog i Štrigova.

Broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice rođenih u 2020. godini upisano je 1163 djece.

Od ukupnog broja, rođeno je 565 ženske djece i 598 muške djece te je od toga u braku rođeno 619 djece, a izvan braka 544-ero.

Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 855 Hrvata, 292 Roma te ostalih nacionalnosti 16.

Rođeno je 15 parova blizanaca.

Broj upisa u maticu umrlih u Međimurskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice umrlih u 2020. godine upisano je 1350 umrlih osoba.

Od ukupnog broja umrlih osoba upisano je 688 žena te 662 muškarca.

Po nacionalnoj pripadnosti u maticu umrlih upisano je 1305 Hrvata, 21 Rom te ostale nacionalnosti 24.

Broj brakova sklopljenih u Međimurskoj županiji i upisanih u maticu vjenčanih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U 2020. godini u državne matice vjenčanih upisano je 358 brakova.

Sklopljeno je 215 građanskih brakova te 143 vjerska braka s učinkom građanskoga braka.

U 2020. godini sklopljeno je 1 životno partnerstvo osoba istog spola.

Podaci Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Međimurske županije – Odsjek za osobna stanja građana

Nastavite čitati

Međimurje

Napreduju radovi na dogradnji Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija

Nastavljajući praksu dobre suradnje, Međimurska županija i Općina Sveti Juraj na Bregu u studenome prošle godine potpisale su sporazum o financiranju dogradnje i opremanja školske zgrade Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.

Radovi na rekonstrukciji su u tijeku i napreduju prema planu, a zahvaljujući investiciji škola će dobiti nove 4 učionice, 2 kabineta i prostore za dodatne sadržaje.

Riječ je o jednoj od većih škola u Međimurju koja kontinuirano povećava broj učenika.

Vrijednost projekta je 2,6 milijuna kuna kojima će se pokriti troškovi projektiranja, izvođenja i opremanja, a završetak radova planira se do sredine ožujka.

Nastavite čitati