FOTOSiniša Golub
IZVORJU Međimurska priroda

Da bi domaćim i stranim posjetiteljima što kvalitetnije prezentirali prirodnu, kulturnu i tradicijsku baštinu, u Međimurskoj županiji već dulje vrijeme rade na konceptu mreže centara za posjetitelje ili interpretacijskih centara. Ovog trenutka u Međimurju je osam takvih centara. Neki su već otvoreni za posjećivanje, dok su drugi još uvijek samo ideja na papiru. Tome treba dodati i nekoliko poučnih staza.

S obzirom da je riječ o zahtjevnom poslu koji traži mnogo stručnog znanja i planiranja, troje djelatnika Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ sudjelovalo je na prvom europskom certificiranom tečaju za interpretativno planiranje koji je održan u Rijeci.

– U vremenu u kojem je „svatko stručnjak za sve“ ovakvi certificirani tečajevi s vrhunskim i iskusnim predavačima upravo potvrđuju nasušnu potrebu da se interpretacija baštine stalno izučava i nadograđuje. Dok se u nekim državama interpretacija baštine studira kao ozbiljna znanost i struka, dakle, na studijima koji traju tri do pet godina, u Hrvatskoj se rada na terenu uglavnom laćaju pojedinci koji imaju osjećaj da oni to znaju i mogu pa onda u prostoru imamo uratke koji toliko odstupaju u sadržaju i kvaliteti izvedbe da turist ili posjetitelj nikako ne mogu shvatiti gdje su zašli: u prostor gdje je netko ozbiljno promislio interpretaciju baštine ili pak u prostor gdje o tome nitko ne mari, ne pridaje interpretaciji nikakav značaj – rekao je ravnatelj Javne ustanove “Međimurska priroda” Siniša Golub, koji je s kolegicama Ivanom Rojko i Mihaelom Mesarić sudjelovao na tečaju.

Na tečaju se koncept interpretacije radio na primjeru broda Galeb (na fotografiji).

Komentari

Komentara