Povežite se s nama

U fokusu

Pregled spašava!

Objavljeno:

- dana

protiv RAKA DOJKE

– Smrtnost od raka dojke, nažalost, u Hrvatskoj ne pada. Broj umrlih se s 900 osoba  popeo na 1128 u prošloj godini i upravo taj podatak pokazuje da su akcije, poput Dana narcisa, još uvijek potrebne. Ako se rak otkrije u ranoj fazi, veće su šanse za njegovo izlječenje. Pregledi spašavaju živote, od samopregleda jednom mjesečno, ultrazvučnih pregleda svakih šest mjeseci do godinu dana i mamografskih pregleda svake dvije godine – upozorila je Marija Hrašćanec u sklopu nedavno održane akcije Dan narcisa, koju u Varaždinu sustavno od 1999. godine organizira Udruga žena operiranih na dojku – Mammae klub.

Zašto na pregled?  Zato što je 2012. od karcinoma dojke umrla 51 osoba

Da rak dojke ubija i u Varaždinskoj županiji pokazuju zadnji podaci Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. U 2012. godini u Varaždinskoj županiji od raka dojke umrla je 51 osoba, od čega i jedan muškarac. U 2011. godini rak dojke ubio je 26 osoba, među kojima su bila i dvojica muškaraca, a u 2010. godini 32 osobe.

Godišnje se u Varaždinskoj županiji zabilježi stotinjak novooboljelih od raka dojke. Prema zadnjim podacima županijskog Zavoda, u 2011. godini u Varaždinskoj županiji bilo je 78 novooboljelih od raka dojke, među kojima su bila i tri muškaraca, u 2010. godini 90 novooboljelih, a u 2009. godini 97 novooboljelih.

U cilju ranog otkrivanja raka dojke, a u konačnosti i smanjenja smrtnosti, u Varaždinskoj županiji se od 2007. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Trenutno je pri kraju treći ciklus koji bi trebao završiti u svibnju.

– Tijekom trećeg ciklusa s automatske liste godišta od 1943. do 1962. pozvane su 24.272 žene, praktično sve iz ciljane skupine. U tijeku je slanje poziva ženama u svrhu naknadnog odaziva, pri čemu prioritet imaju žene kojima su prošle dvije godine od posljednje mamografije – doznajemo od mr. Irene Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, županijske koordinatorice za program “Mamma” i program ranog otkrivanja raka vrata maternice koja se pridružila članicama Mammae kluba u nedavnoj akciji Dan narcisa.

Naručite se!

Tako će u razdoblju od 7. travnja do 11. svibnja mamografski pregled obaviti žene 1943., 1955., 1944. i 1954. godišta. Međutim, dr. Stipešević Rakamarić ističe da se mogu javiti i žene drugih godišta, ali one starosti od 50 do 69 godina, odnosno, one koje pripadaju dobnoj skupini koju obuhvaća nacionalni program.

– One se mogu naknadno odazvati, ali, moram naglasiti, isključivo prethodnim pozivom i dogovorom na naš besplatni telefon 0800-200-163 – ističe dr. Stipešević Rakamarić, koja je zadovoljna odazivom žena na mamografske preglede.

– Odaziv u sva tri ciklusa je približno na istoj razini i iznosi oko 57 %, što je iznad prosjeka odazivanja za Hrvatsku. Inače, do sada je kroz sva tri ciklusa otkriveno ukupno 135 slučajeva raka dojke, dok je u rutinskoj statistici od početka provođenja nacionalnog programa, znači od 2007. do 2012. godine evidentirano ukupno 205 žena s rakom dojke na području Varaždinske županije, što znači da je 66 % slučajeva raka dojke otkriveno upravo kroz probir – navodi dr. Stipešević Rakamarić.

Samopregled mobitelom!

Kada prvi put na pregled dojki? Marija Hrašćanec ističe da bi prve samopreglede trebale raditi već djevojke u srednjoj školi. Za mlađu populaciju razvijena je mobilna aplikacija Breast test koja u samo šest koraka objašnjava kako pravilno napraviti samopregled dojki. Uz to, korisnice mogu voditi dnevnik s bilješkama, a aplikacija će ih podsjetiti kada je vrijeme za novi.  Aplikacija je rezultat  suradnje udruga “Sve za nju!” i Europa Donna te Saveza udruga protiv raka dojke.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Istrijani u Varaždin izvoze skoro sav svoj biootpad i ne misle stati!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istarska građanska inicijativa “Čist zrak duga ljubav“ ovih dana dobro se zabavlja na račun Varaždina, grada koji je kao stvoren da „guta“ sve, čak iz 350 kilometara udaljenih kanti za smeće.

Naime, sa Facebook stranice spomenute građanske inicijative može se iščitati da su u Istri nesposobni urediti kompostane, pa između ostalog voze u Varaždin biootpad koji zbrinjava jedno bioplinsko postrojenje.

I dok varaždinskoj platformi Budimo grad i vladajućoj koaliciji SDP / Reformisti „nešto smrdi u zraku“, pa nabavljaju stacionarne stanice za mjerenje kvalitete zraka, drugima zapuše mala burica i odmah im smrdi.

Stoga su se pametni Istrijani dosjetili jadu i zaobišli ŽCGO Kaštijun. Primjerice, nedavno su napokon nabavili kante za biootpad za svoje tržnice, pa i onu u Gradu Pula koji je većinski vlasnik tamošnjeg MBO-a, a sve što prikupe tovare i voze u Varaždin.

Za taj posao angažirana je tvrtka “Metis“ u vlasništvu hrvatskog „kralja otpada“ s kojim varaždinska gradska vlast na čelu s Nevenom Bosiljom pregovara o kupnji tvornice za MBO otpada u Brezju. S ovim poslovnim aranžmanom pohvalila se Koviljka Aškić, direktorica tvrtke „Eko Pula“ i gradska vijećnica u Puli iz redova “Možemo“…

Istrijani očigledno ne žele širenja smrada i eventualne zaraze u svom dvorištu. Stoga su idealno rješenje za zbrinjavanje svog biootpada pronašli u Varaždinu, jer tu se nema tko buniti.

I dok Varaždin svoj MKO ne može voziti u Jerovec, nitko od nadležnih se ne sekira što se sa zbrinjavanjem istarskog biootpada na području Varaždinske županije narušava „načelo blizine“.

Štoviše, Varaždinci nemaju pojma je li taj istarski otpad dobro razvrstan. Ako nije, može se ponoviti afera iz Svetog Petra Orehovec. Naime, tzv. „digestat“ se obićno prosipa po poljima, a ako nije produkt „čistog“ biootpada, nastaje ekološki problem.

Više o svemu pročitajte OVDJE  

Nastavite čitati

U fokusu

Vlada potvrdila: kazne za nepoštivanje predočenja COVID potvrda od 30.000 do 50.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje je Vlada sa sjednice uputila u hitnu saborsku proceduru, propisuju se kazne u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja COVID potvrda u javnopravnim tijelima, piše HRT.

Predloženim se izmjenama Zakona definiraju javnopravna tijela zadužena za provođenje mjera iz Zakona te odgovorne osobe u javnopravnim tijelima – čelnik tijela državne vlasti, čelnik tijela državne uprave i drugog državnog tijela, župan, gradonačelnik i načelnik, kao i zakonski zastupnik pravne osobe, sukladno posebnim propisima.

– Zakonskim se prijedlogom uvodi nova sigurnosna mjera koja se odnosi na obavezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore te se detaljnije razrađuje primjena navedene sigurnosne mjere prilikom ulaska u prostore javnopravnih tijela, kao i obaveza odgovornih osoba u javnopravnim tijelima da osiguraju njenu provedbu – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Radi toga se dopunjuju ovlasti sanitarnih inspektora Državnog inspektorata u izvršavanju nadzora nad provedbom nove sigurnosne mjere te se propisuje prekršajna kazna za odgovornu osobu ako ne osigura njezino provođenje, i to u spomenutom iznosu od 30.000 do 50.000 kuna.

Bez obveznog cijepljenja

Uoči sjednice Vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da se ne boji da će doći do prosvjeda zbog uvođenja ovih kazni, a ponovio je i da Vlada ne razmišlja o tome da se uvede obvezno cijepljenje.

– Postoje spekulacije na razini EK i EU, a mi smo u više navrata rekli da nećemo uvoditi obvezno cijepljenje – rekao je Malenica.

Na pitanje o tome što će se poduzeti ako neki od čelnika tijela, primjerice Ured predsjednika, neće pustiti državnog inspektora da provjeri primjenjuje li se zakon, Malenica je rekao da ne zna detalje propisa kojim je uređeno postupanje nadležnih tijela, ali pretpostavlja da se u takvim situacijama može koristiti i pomoć policije.

– Meni je neshvatljivo da netko, da neka državna institucija ili jedinica lokalne samouprave ne poštuje zakon i propis i neće dopustiti sanitarnom inspektoru ulazak. Ja jednostavno ne mogu vjerovati da se to može dogoditi, da se na takav način ne poštuje zakon koji ide u smjeru da se smanji mogućnost širenja zaraze – dodao je ministar pravosuđa i uprave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje