Povežite se s nama

U fokusu

Pregled spašava!

Objavljeno:

- dana

protiv RAKA DOJKE

– Smrtnost od raka dojke, nažalost, u Hrvatskoj ne pada. Broj umrlih se s 900 osoba  popeo na 1128 u prošloj godini i upravo taj podatak pokazuje da su akcije, poput Dana narcisa, još uvijek potrebne. Ako se rak otkrije u ranoj fazi, veće su šanse za njegovo izlječenje. Pregledi spašavaju živote, od samopregleda jednom mjesečno, ultrazvučnih pregleda svakih šest mjeseci do godinu dana i mamografskih pregleda svake dvije godine – upozorila je Marija Hrašćanec u sklopu nedavno održane akcije Dan narcisa, koju u Varaždinu sustavno od 1999. godine organizira Udruga žena operiranih na dojku – Mammae klub.

Zašto na pregled?  Zato što je 2012. od karcinoma dojke umrla 51 osoba

Da rak dojke ubija i u Varaždinskoj županiji pokazuju zadnji podaci Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. U 2012. godini u Varaždinskoj županiji od raka dojke umrla je 51 osoba, od čega i jedan muškarac. U 2011. godini rak dojke ubio je 26 osoba, među kojima su bila i dvojica muškaraca, a u 2010. godini 32 osobe.

Godišnje se u Varaždinskoj županiji zabilježi stotinjak novooboljelih od raka dojke. Prema zadnjim podacima županijskog Zavoda, u 2011. godini u Varaždinskoj županiji bilo je 78 novooboljelih od raka dojke, među kojima su bila i tri muškaraca, u 2010. godini 90 novooboljelih, a u 2009. godini 97 novooboljelih.

U cilju ranog otkrivanja raka dojke, a u konačnosti i smanjenja smrtnosti, u Varaždinskoj županiji se od 2007. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Trenutno je pri kraju treći ciklus koji bi trebao završiti u svibnju.

– Tijekom trećeg ciklusa s automatske liste godišta od 1943. do 1962. pozvane su 24.272 žene, praktično sve iz ciljane skupine. U tijeku je slanje poziva ženama u svrhu naknadnog odaziva, pri čemu prioritet imaju žene kojima su prošle dvije godine od posljednje mamografije – doznajemo od mr. Irene Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, županijske koordinatorice za program “Mamma” i program ranog otkrivanja raka vrata maternice koja se pridružila članicama Mammae kluba u nedavnoj akciji Dan narcisa.

Naručite se!

Tako će u razdoblju od 7. travnja do 11. svibnja mamografski pregled obaviti žene 1943., 1955., 1944. i 1954. godišta. Međutim, dr. Stipešević Rakamarić ističe da se mogu javiti i žene drugih godišta, ali one starosti od 50 do 69 godina, odnosno, one koje pripadaju dobnoj skupini koju obuhvaća nacionalni program.

– One se mogu naknadno odazvati, ali, moram naglasiti, isključivo prethodnim pozivom i dogovorom na naš besplatni telefon 0800-200-163 – ističe dr. Stipešević Rakamarić, koja je zadovoljna odazivom žena na mamografske preglede.

– Odaziv u sva tri ciklusa je približno na istoj razini i iznosi oko 57 %, što je iznad prosjeka odazivanja za Hrvatsku. Inače, do sada je kroz sva tri ciklusa otkriveno ukupno 135 slučajeva raka dojke, dok je u rutinskoj statistici od početka provođenja nacionalnog programa, znači od 2007. do 2012. godine evidentirano ukupno 205 žena s rakom dojke na području Varaždinske županije, što znači da je 66 % slučajeva raka dojke otkriveno upravo kroz probir – navodi dr. Stipešević Rakamarić.

Samopregled mobitelom!

Kada prvi put na pregled dojki? Marija Hrašćanec ističe da bi prve samopreglede trebale raditi već djevojke u srednjoj školi. Za mlađu populaciju razvijena je mobilna aplikacija Breast test koja u samo šest koraka objašnjava kako pravilno napraviti samopregled dojki. Uz to, korisnice mogu voditi dnevnik s bilješkama, a aplikacija će ih podsjetiti kada je vrijeme za novi.  Aplikacija je rezultat  suradnje udruga “Sve za nju!” i Europa Donna te Saveza udruga protiv raka dojke.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje