Povežite se s nama

U fokusu

Pregled u bilo kojoj bolnici – klikom miša

Objavljeno:

- dana

E-lista čekanja i e-naručivanje

U bolnicama u Karlovcu, Gospiću, Ogulinu i Dugoj Resi prošli tjedan je počelo provođenje projekta „eLista čekanja i eNaručivanje“ Ministarstva zdravlja i HZZO-a. Do kraja godine u projekt će, prema najavama ministra zdravlja Rajka Ostojića, biti uključene sve hrvatske bolnice pa tako i varaždinska.

Korak ispred

No za Opću bolnicu Varaždin projekt elektroničkog naručivanja pacijenata nije nikakva novost. Još prije dvije godine ta je zdravstvena ustanova u sklopu projekta „e-zdravstvo“ obiteljskim liječnicima iz Varaždinske županije ponudila programsko rješenje koje im daje mogućnost da pacijente na specijalističke preglede i pretrage naruče iz svoje ordinacije. Primarni doktori ujedno imaju uvid u prve slobodne termine na svih 160-ak listi čekanja u varaždinskoj bolnici.
 

naša bolnica ima e-naručivanje, ali zasad na županijskoj razini

Upravo to je i cilj nacionalnog projekta. Naravno, razlika je što će, kada u „eListu čekanja i eNaručivanja“ budu i uključene sve hrvatske bolnice, primarni doktori pacijente klikom miša moći naručiti bilo gdje u Hrvatskoj.
 
– Mi ćemo se u nacionalni projekt uključiti kada naša bolnica bude spojena na Centralni zdravstveni informatički sustav Hrvatske (CEZIH), a najavljeno je da će se to dogoditi do kraja godine – rekao je dr. Denis Grgurović, zamjenik ravnatelja Opće bolnice.
 
To ne bi trebalo biti veliki problem, jer varaždinska bolnica prednjači i kad su u pitanju liste čekanja. Dr. Ostojić je dosadašnje liste čekanja nazvao „zbirom nejasnih propisa i podataka“, pri čemu zasigurno nije mislio na varaždinsku bolnicu, jer ona već provodi ono što ministar želi uvesti u cijeloj Hrvatskoj.
 
– Liste čekanja vode se ovisno o tome je li riječ o hitnim, redovnim ili kontrolnim pregledima i pretragama. Hitni pacijenti ne čekaju, nego odmah dolaze na red. Na kontrolne preglede na red se dolazi u roku od dva, tri ili šest mjeseci ili godinu dana, ovisno o tome kada je kontrola potrebna pa se također ne može govoriti o čekanju. Konačno, na pretrage i preglede na redovnoj listi čekanja pacijenti u pravilu na red dolaze u roku od 30 do 60 dana, što je sukladno zakonskim propisima – pojasnio je dr. Grgurović.
 
Pritom treba napomenuti da u bolnici poštuju ako pacijent traži da na pregled ide kod točno određenog doktora, ali u tom slučaju nisu odgovorni za to što će pacijent duže čekati, jer je sam tako izabrao.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje