Povežite se s nama

Novosti

Prekinuta sjednica Gradskog vijeća, nitko ne zna kamo će od subote voziti otpad!

Objavljeno:

- dana

BEZ RJEŠENJA NA VIDIKU

Kamo će se od subote odvoziti komunalni otpad iz domaćinstava i tvrtki s područja grada Varaždina, kao i općina Trnovec Bartolovečki, Sv. Ilija, Petrijanec i Vinica, trenutno nitko ne zna.  Očekivalo se da će nakon zabrane odlaganja otpada u Brezju rješenje naći gradska vlast, odnosno većina u Gradskom vijeću, ali je sjednica prekinuta gotovo na početku, odnosno nakon što je završio aktualni sat, što rječito govori  o kvaliteti njezine pripreme, iako je od prethodne prošlo gotovo sto dana!

Umjesto donošenja pedesetak akata s gotovo stotinjak stranica materijala, predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet prekinuo je sjednicu

Neočekivan obrat dogodio se na sjednici varaždinskoga Gradskog vijeća. Umjesto donošenja pedesetak akata s gotovo stotinjak stranica materijala, predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet prekinuo je sjednicu po završetku aktualnog sata nakon kojeg je, umjesto kratke stanke prije utvrđivanja dnevnog reda – Gradska vijećnica bila prazna gotovo sat vremena radi konzultacija vladajuće većine.

Razlog za odgodu sjednice za tjedan dana je to što su vijećnici jučer dobili prijedlog dopune dnevnog reda, i to prijedlog za donošenje odluke o sklapanju drugog dodatka Ugovora o interventnom odvozu otpada radi sanacije postojećeg odlagališta u Brezju.

Želja za temeljnim informiranjem temeljni razlog odgode sjednice

Habuš tvrdi da su njegovo rješenje minirali HDZ-ovci. Prozvani vijećnici upozorili su gradonačelnika da je za rješenje zbrinjavanja imao sedam mjeseci!

– Prijedlog, koji je podnijelo 15 vijećnika, odnosi se na vrlo složenu i važnu problematiku, a zbog kratkoće vremena niti jedno radno tijelo nije razmotrilo predloženu odluku koja mora biti razmatrana na svim odborima. Stoga sam predložio da se o njoj raspravlja tek nakon toga, zbog čega je i prekinuta sjednica. Treba dopustiti i gradonačelniku da se detaljno upozna o prijedlogu jer je dužan o njemu dati pozitivno ili negativno mišljenje. Uz to, budući da će se o tom prijedlogu vrlo izvjesno raspravljati na Gradskom vijeću, molim predlagatelje da odrede vijećnike koji će na nadležnim odborima obrazlagati svoj prijedlog – rekao je Podolnjak navodeći da je želja za temeljnim informiranjem temeljni razlog odgode sjednice.

Drugi razlog odgode objasnio je gradonačelnik Habuš.

– Jedan od razloga je iznio Podolnjak, a drugi je taj što je opet minirano rješenje koje smo danas trebali donijeti. To se dogodilo u manje od jednog dana i to vi dobro znate g. Herman i Vuković – ustvrdio je Habuš.

Što s otpadom nakon petka?

Odbacujući bilo kakvu odgovornost, prozvani vijećnici upozorili su gradonačelnika da je za rješenje zbrinjavanja imao sedam mjeseci.

– Rješenje je minirao varaždinski HDZ i zbog toga odgađamo sjednicu za tjedan dana dok ne vidimo drugi način – ustrajao je Habuš.
Goran Kozina, vijećnik i predsjednik NO Varkoma, upozorio je da bi bilo pametnije sjednicu odgoditi za dva do tri dana, budući da zabrana odvoza otpada u Brezju stupa na snagu u subotu.

– Gradonačelniče, nismo li mogli danas ipak donijeti rješenje? Što ćemo s otpadom nakon petka? Hoće li se prikupljati i gdje će se odlagati, zapitao je Kozina – ali jasan odgovor nije dobio.

Naglašavajući kako problematika zbrinjavanja otpada prelazi u tragikomediju, Habuš je nakon prekida sjednice pojasnio kakvo je rješenje namjeravao ponuditi.  – Nakon miniranja rješenja u Totovcu, i naše Gradsko vijeće i Općinsko vijeće u Općini Davor bili su suglasni da se varaždinski otpad vozi na odlagalište Baćanska po cijeni 450 kn/t, što bi uvećano za prijevoz i PDV bilo ukupno oko 600 kuna. Nakon zabrane odlaganja u Brezju od strane inspekcije zaštite okoliša, danas smo bili spremni to rješenje ponuditi vijećnicima i tako konačno završiti priču oko baliranja koja traje već sedam godina. Nažalost, pokazalo se da smo još sinoć imali dogovor, a jutros ga više nije bilo. Tako su minirana četiri mjeseca našeg truda. To radi druga strana, umjesto da sjedne i ponudi konstruktivan prijedlog te prihvati činjenicu da ne može zbrinuti otpad sama u godinu dana, odnosno da mora biti još netko uključen i da jedino tako možemo to završiti na dobrobit građana Varaždina – rekao je Habuš. Gradonačelnik nije znao odgovoriti kuda će se odvoziti otpad od idućeg tjedna, ali je i odbacio mogućnost da će komunalni otpad ostati u kantama i da se neće odvoziti. Isto tako odbacio je mogućnost da se prihvati prijedlog drugog dodatka ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada koji je predložilo 15 vijećnika. – To je u biti prijedlog T7 VIS-a i u takvom obliku za mene je neprihvatljiv – ustvrdio je.

Izvor:
Foto: Andrej Švoger

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje