Povežite se s nama

Međimurje

Prelog: Festival „Kre Mure i Drove“ iznjedrio 15 novih autorskih pjesama

FOTO Studio M

Objavljeno:

- dana

Devetnaesti festival autorske i narodne tamburaške glazbe „Kre Mure i Drove“ u organizaciji radija Studio M, koji je održan u petak, 2. rujna, u Domu kulture Grada Preloga, iznjedrio je 15 novih autorskih pjesama.

Jedinstvena glazbena večer ponovno je obogatila kajkavsku glazbenu škrinjicu, a u njoj je uživala mnogobrojna publika, ljubitelji međimurske popevke, čuvari naše droge rečke ‘kaj’.

Većinu izvođača pratio je festivalski orkestar TS Frikovi pod vodstvom Valentina Škvorca, a ujedno su oni upisali svoj jubilarni deseti nastup u toj ulozi.

Nastupili su solisti: Martin Srpak, Božidar Brajković, Julijana Kočila, Josip Sanjković-Mitrica, Ivica Jurgec, Lea Lovrenčić, Robert Svetlačić, Željko Grozaj, Mario Mustač, Stjepan Fortuna, Ivana Tkalec i Marija Magdalena Kočila te ŽVS KUU Zasadbreg, TS Odabrani i TS Frikovi.

Proglašene su i najslušanije pjesme s lanjskog festivala: Tu je titulu za 18. izdanje festivala ponijela pjesma „Zbriši soze“ Josipa Sanjkovića-Mitrice koju ju je lani otpjevao uz pratnju TS Fuliri. Tekst za pjesmu napisao je Zlatko Bokor, a za glazbu i aranžman zaslužan je prof. Antun Horvat.

Druga najslušanija pjesma je „Ćutim te“ (Željko Grozaj – Nada Vukić – Željko Grozaj). Treća najslušanija pjesma je „Hote puce na čeharo“ (Danijel Požgaj-Vladimir Mesarić-Danijel Požgaj) koju je otpjevao Ženski vokalni sastav Sveti Marko iz Selnice uz pratnju TS KUD-a Belica.

Nagrade izvođačima predali su direktor tvrtke Kabel-Mont Domašinec Danijel Tomašek i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek koji su se prethodno osvrnuli na Festival s nekoliko riječi.

Festival je završio programom iznenađenja u kojem su nekoliko tradicijskih pjesama izveli Anita Huđek i Cimbal Kvartet.

Kroz večer je i ove godine pričom vodio uhodani voditeljski par Mirjana Švenda i Željko Sokač.

Snimka Festivala dostupna je na YouTube kanalu radija Studio M.

Generalni pokrovitelj je Grad Prelog, generalni sponzor Kabel-Mont Domašinec. Sponzori su Međimurska županija, Tehnix Donji Kraljevec, Općina Mala Subotica, Općina Domašinec, Općina Mali Bukovec, Međimurje plin, Općina Donja Dubrava, Općina Orehovica, Općina Orehovica, Općina Sveta Marija, Telemont Dekanovec, KMK Zip Sveti Križ, Komet Prelog, Kosec Prelog, Lepoglavec Goričan, Švenda Tarmann Chemie Čehovec, Mjernik Prelog, Božo pub Mala Subotica i Cvjetni atelier i Magnolia Domašinec.

Međimurje

Mursko Središće: osoba godine je Darko Oreški, nagrade najboljim sportašicama i sportašima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće stogodišnju tradiciju obilježavanja spomendana svete Barbare proslavio je i ove godine svečanim program u Centru za kulturu „Rudar“. Bila je to prilika za prezentaciju projekata koji su u velikoj mjeri doprinijeli podizanju kvalitete života u najsjevernijem hrvatskom gradu.

U okviru programa dodijeljene su i tradicionalne nagrada za osobu godine Grada Murskog Središća i nagrade za sportska ostvarenja. Ovogodišnju nagrada za osobu godine primio je Darko Oreški iz Peklenice. U kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Mensur Rošić i Tena Marodi. U kategoriji sportske momčadi godine najboljima je proglašen kadetski sastav Škole nogometa Rudar Mursko Središće. U kategoriji rekreativaca nagrade su primili Monika Jalšovec, Ivan Zadravec i Alen Kontrec. Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ Mursko Središće primila je nagradu za rekreacijsku momčad godine.

Nagrađenim su čestitali gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i župan Međimurske županije Matija Posavec, dok se u ime nagrađenih okupljenima obratio Darko Oreški.

– Svi članovi udruga, klubova ili pojedinci trude se da najbolje što mogu doprinose razvoju svojih organizaciji te da na svakom natjecanju s ponosom predstavljaju najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Zahvaljujem gradonačelniku i saborskom zastupniku Srpaku te svim gradskim službama na pomoći u našem radu – poručio je Oreški.

U prigodnom programu sudjelovali su mladi i talentirani glazbenici Dora Rebernik i Edvin Nedeljko.  

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu predstavljena autohtona međimurska bajka „Stekljena gora“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Grada Čakovca na Adventu u Čakovcu prezentirali su autohtonu međimursku bajku „Stekljena gora“.

Obostrano zadovoljstvo uspješnom suradnjom izrazili su ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan i direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat.

– Veselimo se što će ovaj postav biti dostupan 24 sata dnevno, a s obzirom na to da se radi o vrlo zanimljivoj priči, nadam se da će se svidjeti našim sugrađanima i gostima – naglasio je Horvat.

– „Stekljena gora“ je jedna od sedam autohtonih međimurskih bajki, a sve ove prekrasne priče zabilježene su na terenu širom Međimurja. Drago mi je što smo „Stekljenu goru“ mogli prepričati na ovaj način i omogućiti svima koji to žele da je u potpunosti upoznaju šetajući našim predivnim gradom. U tjednu nakon 23. prosinca organizirat ćemo i prigodne radionice, igraonice te bajkaonicu na ovu temu. Nakon realizacije ovog projekta, pokušat ćemo na sličan način realizirati kompletan ciklus svih sedam međimurskih bajki – nadovezala se Hrustek Sobočan.

Baština

Viša kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač, koja vodi ovaj projekt, istaknula je da za međimurske bajke u velikoj mjeri moramo zahvaliti Mariji Novak.

– Zanimljivo je da ljudi gotovo nikad ne pomisle kako postoje bajke izvan Grimmovih ili Andersenovih, pa je za nas velika sreća što smo zabilježili ovih nekoliko izvornih međimurskih, na dijalektu. U velikoj mjeri to moramo zahvaliti Mariji Novak, zaljubljenici u našu baštinu, čiju ostavštinu čuvamo u muzeju. Ona je u svom neposrednom okruženju zabilježila te bajke na audio kazetama, što nam je pomoglo da ih priredimo tako da budu prijemčivije za publiku – rekla je voditeljica projekta.

Na prezentaciji „Stekljene gore“ u samom središtu grada predstavljena je kinetička skulptura „Vjetar“ čiji je autor akademski grafičar Veljko Posavec.

Kod skulpture priča započinje, a kako se nastavlja i završava, otkriva se kod zdenca u dvorištu Staroga grada.

Tamo je, uz pomoć grafičkog dizajnera Tomislava Brozovića, uređeno i postavljeno pet panoa na kojima možete pratiti tijek priče. Kad stignete do njenog sretnog završetka, možete napraviti i fotografiju s vilinskim krilima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje