Povežite se s nama

Međimurje

Prelog: geoterme Draškovec uvrštene na listu nacionalnih strateških projekata

Objavljeno:

- dana

Proteklog četvrtka, 20. rujna, održana je sjednica Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata.

Na sjednici, koju su vodili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te ministar gospodarstva, obrta i poduzetništva Darko Horvat, uz nazočnost brojnih državnih tajnika i pomoćnika ministara, odlučeno je između ostaloga da se Vladi Republike Hrvatske predloži pet strateških projekata.

U drugoj fazi planirana je izgradnja lječilišno-turističkoga kompleksa “Vrt Hrvatske”

Među strateškim projektima komunalne infrastrukture u Sinju, Karlovcu, Krapini i Dubrovniku, predložen je i projekt hibridne geotermalne energane AAT-Geothermae Draškovec.

– Riječ je o projektu visoko učinkovite proizvodnje zelene energije iz obnovljivih izvora geotermalnog resursa bez ispusta u okolinu. Projekt, koji je dobitnik bespovratnih sredstava Europske komisije, predviđa korištenje energije na način da se kao energent upotrebljava geotermalna voda te da se proizvode električna i toplinska energija u dvofaznom procesu kojom prilikom bi se nusprodukt, ugljik-dioksid, pročišćavao i utiskivao nazad u bušotinu kako bi došlo do regeneracije sloja i kako bi se održao pritisak na bušotini. U drugoj fazi planirana je izgradnja lječilišno-turističkoga kompleksa „Vrt Hrvatske“ sa stakleničkom proizvodnjom zdrave hrane u neposrednom okruženju – pojašnjeno je na sjednici.

– Ovim se projektom izravno potiče razvoj gospodarske zone Grada Preloga zbog moguće dostupnosti toplinske energije po vrlo konkurentnim cijenama. Također, već je u prvoj fazi predviđeno i otvaranje novih radnih mjesta – istaknuo je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Povjerenstvo je prihvatilo sve argumente te Vladi Republike Hrvatske uputilo prijedlog za proglašenje AAT-Geothermae strateškim investicijskim projektom.

Međimurje

VIDEO “Oprosti mi” novi singl i spot međimurskog pjevača Hjera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi singl i videospot nedavno je izdao Hrvoje Krištofić-Hjer.

Pjevač iz Čakovca o kojem smo već pisali ovoga se puta predstavlja pjesmom “Oprosti mi”. Izdavač je Hamar Media/Vera Music. Autor teksta je sam Hjer, dok je glazbu napisao Miroslav Lesić Lesique, koji je zaslužan i za aranžman, produkciju, mix te mastering.

Prateće back vokale otpjevali su Bruno Kovačić, Vjekoslav Ključarić, Miroslav Lesić Lesique, Mario Jagec, Alen Železnjak, Ivan-Goran Herman, Alen Horvat-Zeko, Vanja Ovčar, Dorian Stipčić, Gabriela Hrženjak, Tamara Korunek i Klementina Vodušek.

Poslove režije, kamere i montaže odradio je Žan Novosel, dok je Virna Hošnjak iz Plesnog studija “Korak” autorica koreografije, a u paru s Bernardom Baračem iz istog Studija u spotu je i plesala.

Uživajte u spotu!

Nastavite čitati

Međimurje

Početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ u D. Kraljevcu: 10 žena pruža pomoć za 70-ak korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio M

U srijedu, 13. listopada, u prostorijama Općine Donji Kraljevec održana je početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ USR-a „Sport za sve“ Općine Donji Kraljevec.

Ovim projektom omogućeno je da se i dalje u lokalnoj zajednici pruži prilika za dodanom vrijednošću koja će se manifestirati u boljoj svakodnevnici naših sumještana u nepovoljnom položaju, kao i osjećaju korisnosti žena koje će se zaposliti na projektu. 

Projekt „Snažno zaželi“ i Program zapošljavanja žena u Općini Donji Kraljevec u skladu su s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Navedeni projekt uspješan je nastavak projekta „Snažno zaželi i ostvari – faza I“.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. lipnja 2021. godine te se provodi u razdoblju od 15 mjeseci, odnosno do 9. mjeseca 2022. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 900.480 kuna.

U stopostotnom je iznosu financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. 

Prema planu i programu projekta, na području Općine zaposleno je 10 žena koje pružaju pomoć u kući za 70-ak krajnjih korisnika u razdoblju od 12 mjeseci, što će spriječiti preranu institucionalizaciju te dovesti do smanjenja siromaštva i nezaposlenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje