Povežite se s nama

Međimurje

Prelog: hrvatska Vlada poduprla strateški projekt geotermalne energane i lječilišno-turističkog kompleksa Draškovec

Objavljeno:

- dana

Vlada Republike Hrvatske donijela je na sjednici u Čakovcu odluku o proglašenju projekta “Napredna geotermalna energana s internalizacijom ugljikovih spojeva AAT Geothermae“ strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Odluka je donesena temeljem prijedloga Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata. Vrijednost ukupnih troškova projekta procijenjena putem sfere materijalne i nematerijalne imovine iznosi više od 601 milijuna kuna.

Već je u prvoj fazi predviđeno i otvaranje novih radnih mjesta

– Ovim se projektom izravno potiče razvoj gospodarske zone Grada Preloga zbog moguće dostupnosti toplinske energije po vrlo konkurentnim cijenama. Već je u prvoj fazi predviđeno i otvaranje novih radnih mjesta – istaknuo je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, još u rujnu prošle godine nakon održane sjednice Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata.

– Projekt predstavlja Pilotni projekt visoko učinkovite proizvodnje zelene energije iz obnovljivih izvora geotermalnog resursa bez ispusta u okolinu. Projektom se predviđa korištenje energije tako da se kao energent upotrebljava geotermalna voda te da se proizvode

električna i toplinska energija u dvofaznom procesu. Tom prilikom bi se nusprodukt, ugljikov dioksid, pročišćavao i utiskivao nazad u bušotinu kako bi došlo do regeneracije sloja i da bi se održao pritisak u bušotini. Realizacijom projekta planira se otvoriti od 400 do 500 radnih mjesta, a financira se privatnim kapitalom – navedeno je u objašnjenju odluke Vlade.

Vlada Republike Hrvatske također je poduprla inicijativu Grada Preloga vezanu uz izgradnju zone lječilišno-turističkog kompleksa Draškovec.

„Hortus Croatiae – Vrt Hrvatske“

– Na području Grada Preloga u naselju Draškovec planira se provesti projekt naziva „Hortus Croatiae – Vrt Hrvatske“. Projekt uključuje izgradnju holističkog wellness i zdravstvenog naselja te proizvodnju zelene energije u nekoliko međusobno povezanih ili individualnih faza koje se mogu kombinirati prema interesu investitora – ističu u Ministarstvu zdravstva.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, projekt je podijeljen u tri glavne faze, a druga faza podrazumijeva izgradnju zone lječilišno – turističkog kompleksa Draškovec i to Spa & MICE boutique hotel s 80 soba s četiri zvjezdice s medicinskom poliklinikom, 240 smještajnih jedinica u vilama i apartmanima te golf teren s devet rupa.

Ukupna vrijednost investicije premašuje iznos od 365 milijuna kuna.

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje