Povežite se s nama

Međimurje

Prelog: hrvatska Vlada poduprla strateški projekt geotermalne energane i lječilišno-turističkog kompleksa Draškovec

Objavljeno:

- dana

Vlada Republike Hrvatske donijela je na sjednici u Čakovcu odluku o proglašenju projekta “Napredna geotermalna energana s internalizacijom ugljikovih spojeva AAT Geothermae“ strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Odluka je donesena temeljem prijedloga Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata. Vrijednost ukupnih troškova projekta procijenjena putem sfere materijalne i nematerijalne imovine iznosi više od 601 milijuna kuna.

Već je u prvoj fazi predviđeno i otvaranje novih radnih mjesta

– Ovim se projektom izravno potiče razvoj gospodarske zone Grada Preloga zbog moguće dostupnosti toplinske energije po vrlo konkurentnim cijenama. Već je u prvoj fazi predviđeno i otvaranje novih radnih mjesta – istaknuo je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, još u rujnu prošle godine nakon održane sjednice Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata.

– Projekt predstavlja Pilotni projekt visoko učinkovite proizvodnje zelene energije iz obnovljivih izvora geotermalnog resursa bez ispusta u okolinu. Projektom se predviđa korištenje energije tako da se kao energent upotrebljava geotermalna voda te da se proizvode

električna i toplinska energija u dvofaznom procesu. Tom prilikom bi se nusprodukt, ugljikov dioksid, pročišćavao i utiskivao nazad u bušotinu kako bi došlo do regeneracije sloja i da bi se održao pritisak u bušotini. Realizacijom projekta planira se otvoriti od 400 do 500 radnih mjesta, a financira se privatnim kapitalom – navedeno je u objašnjenju odluke Vlade.

Vlada Republike Hrvatske također je poduprla inicijativu Grada Preloga vezanu uz izgradnju zone lječilišno-turističkog kompleksa Draškovec.

„Hortus Croatiae – Vrt Hrvatske“

– Na području Grada Preloga u naselju Draškovec planira se provesti projekt naziva „Hortus Croatiae – Vrt Hrvatske“. Projekt uključuje izgradnju holističkog wellness i zdravstvenog naselja te proizvodnju zelene energije u nekoliko međusobno povezanih ili individualnih faza koje se mogu kombinirati prema interesu investitora – ističu u Ministarstvu zdravstva.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, projekt je podijeljen u tri glavne faze, a druga faza podrazumijeva izgradnju zone lječilišno – turističkog kompleksa Draškovec i to Spa & MICE boutique hotel s 80 soba s četiri zvjezdice s medicinskom poliklinikom, 240 smještajnih jedinica u vilama i apartmanima te golf teren s devet rupa.

Ukupna vrijednost investicije premašuje iznos od 365 milijuna kuna.

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Sedamnaestoga dana travnja u Međimurju 96 novopozitivnih na COVID-19, danas će se cijepiti još 1704 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 94 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 605. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.449 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata primljeno je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata te su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.438 oboljelih osoba, a oporavilo se 12.577 osoba na SARS CoV 2 virus.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja u Međimurskoj županiji te će se prvom dozom moći cijepiti 1704 osobe. Cijepljenje se odvija na tri punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dostupne su sve tri vrste cjepiva.

Nastavite čitati