Povežite se s nama

Međimurje

Prelog i Mursko Središće u vrhu po privlačenju novaca iz EU fondova

Objavljeno:

- dana

Gradovi Prelog i Mursko Središće našli su se na popisu deset najuspješnijih hrvatskih gradova u privlačenju novaca iz fondova Europske unije po glavi stanovnika. Podatke je objavilo Ministarstvo financija na temelju izvršenja proračuna u 2019. godini.

Prelog se nalazi na visokom 8. mjestu s 1863,74 kuna povučenih sredstava iz EU fondova po stanovniku, dok je na 9. mjestu Mursko Središće s iznosom od 1700 kuna. Prelog i Mursko Središće jedini su gradovi iz triju najsjevernijih županija – Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke – koji su se našli na listi deset najuspješnijih. Na prvom mjestu našao se Grad Vrlika iz Splitsko-dalmatinske županije, koji je s iznosom od 5719,65 kuna apsolutni rekorder.

– Riječ je o lijepom podatku koji nas dodatno obavezuje da i u narednom razdoblju radimo na jednaki način, da bi Prelog i sva prigradska naselja izgledali još ljepše i bolje. Pred nama su novi projekti. Nastavljamo s projektima „Zaželi“ i „Za obitelj“, uređujemo centar Preloga, provodimo Aglomeraciju Podbrest, uređujemo prostor Marine, Interpretacijski centar… Letvicu smo postavilo prilično visoko, a spuštanje ne dolazi u obzir – prokomentirao je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Kada je Ministarstvo financija 2017. godine započelo s prikazom podataka o privlačenju novaca iz europskih fondova po glavi stanovnika u jedinicama lokalne samouprave, tek rijetki gradovi su se našli na tom popisu sa skromnim iznosima do 200 kuna. Već sljedeće godine četiri su grada uspjela povući iznose iznad 1000 kuna, a Grad Komiža bio je apsolutni rekorder s povučenih nešto više od 2500 kuna po stanovniku. U 2019. čak 15 gradova premašilo je iznos od 1000 kuna, a četiri grada uspjela su premašiti iznos od dotad rekordnih 2500. Osim već spomenute Vrlike to je još uspjelo Lipiku, Otoku i Belome Manastiru. Osim njih te Preloga i Murskog Središća na popisu deset najuspješnijih gradova još se nalaze Klanjec, Garešnica, Pleternica i Virovitica.

Međimurje

Grad Čakovec svoj rast i razvoj želi temeljiti na obnovljivim izvorima energije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Čakovec bio je domaćin edukativnog predavanja u okviru druge turneje pod nazivom „Dobra energija“ koju organizira i provodi Zelena energetska zadruga (ZEZ). Zadruga svoje aktivnosti provodi s ciljem edukacije građana o prednostima korištenja sunčeve energije te načinima i uvjetima ugradnje kućnih solarnih elektrana.

Edukacija o ugradnji kućnih solarnih elektrana, troškovima, potrebnoj dokumentaciji, prilikama za sufinanciranje i udruživanju sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, održana je u utorak, 19. listopada, u čakovečkoj zgradi Scheier pod vodstvom Maje Katić. Građanima se putem edukativnih prezentacija želi pomoći u realizaciji njihovih projekata na način koji će za njih biti maksimalno isplativ. Kampanja ZEZ-a je lokalno fokusirana da bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije izravnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova.

Uoči čakovečke radionice, gradonačelnica Ljerka Cividini održala je radni sastanak s upraviteljem Zadruge Zoranom Kordićem, voditeljicom projekata Hajdanom Rukavinom i tehničkom stručnjakinjom Majom Katić da bi se upoznala s njihovim radom i potencijalima suradnje.

– Sve što je povezano s obnovljivim izvorima energije, odnosno zelenom energijom općenito nas zanima, a ZEZ je dobar sugovornik jer ima reference suradnje s gradovima u cijeloj Hrvatskoj i iskustvo u pripremi i vođenju projekata iz te domene. Vidimo prostor za suradnju na projektima koje Grad Čakovec trenutno priprema za svoje objekte i na razvijanju naših projektnih ideja u skoroj budućnosti. Rukovodimo se Strategijom energetskog razvoja RH do 2030. koja usmjerava prema smanjenju emisije stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, sigurnosti opskrbe i razvoju unutarnjeg energetskog tržišta. Odličan interes građana za edukaciju koju je ZEZ osmislio tijekom turneje „Dobra energija“ potvrda je da smo na dobrom putu. Građani žele znati više, zanimaju ih ulaganja, uštede, sve opcije koje trebaju staviti na vagu, a na nama je da to promoviramo i da stvaramo uvjete za jednostavan i brz pristup kvalitetnim informacijama – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju čak 196 novih slučajeva zaraze koronom, jedan pacijent je na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 440 uzoraka, od čega su evidentirana 192 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 43,6% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 27. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 43 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 635.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 73.842 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 40 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirane su 4 osobe, otpuštene su 2 osobe, 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 4., 8. i 17. studenog od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenog od 12 do 17 sati te 23. studenog od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

U subotu i nedjelju, 30. i 31. studenoga, uzimanje uzoraka za PCR i BAT testove odvijat će se od 7:30 sati u covid ambulanti iza Županijske bolnice Čakovec (Svetojelenska cesta), a iznimno u ponedjeljak, 1. studenog 2021. godine, neće se odvijati testiranja zbog državnog praznika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje