Povežite se s nama

Kultura

Prelog: u Muzeju “Croata insulanus” do 22. travnja razgledajte izložbu “Tri plava grada” Dore Bakek

FOTO: Studio VIPRO

Objavljeno:

- dana

U Muzeju “Croata insulanus” Grada Preloga sredinom ožujka otvorena je izložba “Tri plava grada” umjetnice Dore Bakek.

O izložbi je govorila kustosica Muzeja Grada Preloga Iva Kožnjak, dok su u glazbenom programu sudjelovali Krunoslav Lajtman i Martina Sabljak. U svom umjetničkom putu Dora Bakek zaokružila je koordinate koje su je definirale i gradile. Odrasla je u Donjoj Stubici, studirala u Rijeci, a danas živi u Varaždinu.

Propitkivanje identiteta

Različite faze života, od djetinjstva, mladosti, odrastanja propituje putem identiteta gradova, ali i osobnog. Sve ovo radi vrlo neobičnom tehnikom, na granici između fotografije i grafike. Fotografije printa na prozirnicu za grafoskop i obrađuje je kao grafičku matricu (radira, grebe, šmirgla, dodaje, oduzima, igra se pozitivom i negativom). Tako obrađenu fotografiju skenira i printa, a rezultat toga je pikselizirana, nejasna slika, lišena detalja, mjestimice izgrebena i uništena, baš kao i ljudska sjećanja.

U tehničkom procesu izrade rada propitkuje granice grafike te spaja tradicionalni način obrade i otiskivanja matrice sa suvremenom tehnologijom. Iako je tehnika izrade radova u svim ciklusima jednaka (ciklus radova o Rijeci, Varaždinu i Donjoj Stubici), životnim putovanjem gradovima Dora Bakek promatraču prenosi drugačija iskustva pripadnosti određenom mjestu te potiče na razmišljanje – tko smo mi u ovim gradovima i kako oni utječu na nas? Izložba će biti otvorena do 22. travnja.

Podsvjesno i nesvjesno

Dora Bakek je rođena 1990. u Zagrebu. Nakon završene Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, upisuje studij likovne pedagogije, smjer grafika, na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Diplomirala je 2013. godine s temom “Slike podsvjesnog i nesvjesnog”. Dosad bilježi još četiri samostalne izložbe.

Sudjelovala je i na mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, od kojih izdvaja: 2018. Hommage Rijeci, Varaždin; 2018. KAOS – festival slobodnega kolaža, Kranj; 2016. Izložba “PerceiveArt predstavlja”, Zagreb; 2016. Izložba međunarodne likovne kolonije LindArt, Lendava; 2014. Izložba knjiga-objekata, Galerija Laroggia, Pordenone; 2013. Izložba “GrafičaRi”, Mali Salon, Rijeka.

Vodi likovne radionice za odrasle i djecu, od kojih izdvaja: 2020. Spoji-odvoji: čudnovate životinje, 47. Mali ZILIK, Karlovac; 2017. Grafičke radionice, Dječja likovna kolonija “LindArt junior”, Lendava; 2017. Radionice izrade keramike i papira na projektu “PoKret – poduzetno i kreativno”, Varaždin. Također, bavi se ilustracijom. Živi u Varaždinu, gdje radi kao nastavnica likovne kulture. Ujedno radi i kao profesorica-mentorica u Centru izvrsnosti za likovnu umjetnost u Varaždinu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Varaždin.

Izložbu možete pogledati do 22. travnja.

Kultura

U srijedu na Kazališnom trgu koncert izraelske grupe marokanskih korijena Sfatayim

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 6. srpnja, s početkom u 20 sati i 30 minuta na Kazališnom trgu u Varaždinu koncert će održati grupa Sfatayim.

– Grupa Sfatayim aktivna je već dugo vremena i zadovoljstvo nam je što ih možemo ugostiti u Hrvatskoj, u Varaždinu. Ovaj projekt, u suorganizaciji veleposlanstva Države Izrael i veleposlanstva Kraljevine Maroko ima veliki značaj za sve nas, a posebno kad u obzir uzmemo povijesne odnose između tih dvaju država i njihovu nesalomljivu sponu – zajednicu marokanskih Židova – poručuju organizatori.

Članovi Sfatayima su Izraelci s korijenima iz Maroka, a njihov identitet vidljiv je i u imenu grupe – Sfatayim, naime, ima dvostruko značenje na hebrejskom te može značiti i ‘usta’ i ‘jezik’, što je i prikladno ime za grupu koja svojim ustima i svojim jedinstvenim marokanskim jezikom priča jedinstvenu glazbenu priču, u kojoj kombinira izraelske i marokanske utjecaje te čuva i dijeli svoju specifičnu kulturu, što je zaista senzacionalan pothvat.

Koncert organizira Koncertni ured u Varaždinu, ulaz se ne naplaćuje, a u slučaju kiše ili nepovoljnih vremenskih uvjeta, koncert se otkazuje.

Nastavite čitati

Kultura

Od ponedjeljka, 4. srpnja, ljetno radno vrijeme varaždinske Gradske knjižnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin od danas, 4. srpnja, prelazi na ljetno radno vrijeme. Ljetno radno vrijeme Knjižnice trajat će do 3. rujna.

Svi Odjeli Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin rade prema sljedećem ljetnom radnom vremenu:

Ponedjeljak – utorak: 14 – 20 sati

Srijeda, četvrtak, petak: 7:30 – 14 sati

Subota: 7:30 – 12 sati

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje