Povežite se s nama

Međimurje

Prelogu u čizmicu dolazi najljepši dar svetog Nikole – 6,7 milijuna kuna za uređenje i modernizaciju Dječjeg vrtića

Objavljeno:

- dana

RAZGOVOR

Mali grad velikih mogućnosti – najbolji je opis Preloga, grada koji posljednjih godina bilježi strelovit uzlet na svim područjima.

Gospodarska zona „načičkana“ je proizvodnim halama, u Stambenoj zoni Jug traži se mjesto više, kreće se u gradnju Poduzetničkog centra, tu je Marina Prelog, a projekt energane u Draškovcu dobio je status strateškog projekta Vlade Republike Hrvatske. Tome treba pridodati i nikad veća i bogatija izdvajanja za obrazovanje, turizam, kulturu i sport, kao i jačanje društvenih aktivnosti kroz udruge i institucije. Za uzlet Preloga zasluge u najvećoj mjeri idu aktualnoj gradskoj vlasti na čelu s gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom i njegovim najbližim suradnicima.

Veliko gradilište

– Uistinu smo mali grad velikih mogućnosti, ali samo zato što smo sami postavili za cilj da postanemo središte gospodarskih i svih drugih aktivnosti u ovom dijelu Hrvatske – ističe na početku razgovora gradonačelnik Ljubomir Kolarek.
Najveći i najvidljiviji iskoraci napravljeni su na obnovi komunalne i cestovne infrastrukture. Gotovo da nema dijela širega gradskog područja na kojem se nisu izvodili komunalni radovi.

Prelog je dio velikog projekta u partnerstvu s Harkányjem i Lendavom

– Prigradsko naselje Čehovec kompletno je komunalno uređeno. Osim kanalizacijskog i vodovodnog sustava, provedena je kompletna plinofikacija, uveden je širokopojasni internet i postavljena je LED rasvjeta. U naselju smo uredili sve ceste. Na taj smo način Čehovec dugoročno opremili, a ostaje nam tek uređenje sportskog parka – ističe Kolarek i dodaje:
– Od kapitalnih projekata treba istaknuti dovršetak grobne kuće u Prelogu i početak izgradnje sportske dvorane u Draškovcu. Dvorana je pod krovom, a početkom travnja sljedeće godine imat ćemo i svečano otvorenje.

Dobrom suradnjom županijskih uprava za ceste Međimurske i Varaždinske županije realiziran je rotor na mostu u Otoku, kojim je znatno podignuta razina sigurnosti u prometu, s obzirom na to da je ta lokacija predstavljala jednu od crnih točaka. Nikako ne treba zaboraviti ni cijeli niz manjih projekata – uređenje Školske ulice u Prelogu, postavljanje LED rasvjete u Cirkovljanu, završetak Sportskog parka u Oporovcu, uređenje starog ribnjaka u Čukovcu, što očekuje i ribnjak u Draškovcu. U suradnji s Međimurskom županijom započelo se s uređenjem dviju prostorija u Osnovnoj školi, kako bi se poboljšali uvjeti jednosmjenske nastave.
Grad Prelog vrlo uspješno privlači gospodarstvenike i investitore iz svih krajeva Europe. Brojne proizvodne hale niknule su posljednjih godina, što je dovelo i do vrlo velike stope zaposlenosti. Tajnu gospodarskog uspjeha gradonačelnik Kolarek objasnio je u tri ključna momenta.

EU projekti

– Prije svega marljiva i odgovorna radna snaga, izraženi poduzetnički duh te blizina autoceste i zračnih luka u Varaždinu i Zagrebu. Investitori se u Prelogu ne osjećaju kao stranci, već su sastavni dio naše sredine. Stvorili smo uvjete u kojima se gotovo na jednome mjestu nalaze sve institucije potrebne za izdavanje dokumenata i dozvola. S rastom broja tvrtki i radnih mjesta raste i broj mladih obitelji koje dolaze živjeti u Prelog, pa je porastao interes za kupnju parcela u Stambenoj zoni Jug.
Velika želja Preložana je da čim prije zaživi projekt tvrtke AAT Geothermae Draškovec, projekt prve geotermalne centrale, čime bi se osigurao izvor zelene, ekološke energije.

Marina Prelog

– Taj bi projekt bio šlag na torti što se tiče naših nastojanja razvoja Preloga u smjeru pametnoga grada i zelene energije. Puno se očekuje od projekta geotermalnih izvora. Važnost projekta je prepoznala i Vlada Republike Hrvatske te mu je dodijelila status strateškog projekta. Projekt otvara nove mogućnost u segmentu razvoja visokih tehnologija i zdravstvenog turizma, ali i u poticanju domaćih OPG-ova, koji bi puno lakše plasirali svoje proizvode.

Prelog je za sljedeću godinu udvostručio visinu proračuna zahvaljujući brojnim projektima

Još dva gradska projekta stavljena su u status od županijskog interesa. Riječ je o unapređenju i obogaćivanju ponude Marine Prelog te uspostavljanju preloškoga Poduzetničkog centra. Za Poduzetnički centar već je kroz fondove osigurano oko 15 milijuna kuna, dok bi Marina veliku financijsku injekciju trebala dobiti kroz partnerstvo Grada Preloga u projektu s mađarskim Harkányjem i slovenskom Lendavom. Riječ je o projektu razvoja Aquacultural, čija je vrijednost 30 milijuna eura.
– Svaki partner dobiva 10 milijuna. Mi bismo 9 milijuna iskoristili za geotermalnu elektranu u Draškovcu, a milijun eura za dodatna uređenja na Marini Prelog.

Uspješnost u privlačenju novaca kroz različite fondove nije slučajna. Gradonačelnik Ljubomir Kolarek je još prije četiri godine inzistirao na formiranju samostalnog tima angažiranoga isključivo na izradi gradskih projekata.

Novi proračun

– Ove smo godine privukli gotovo 19 milijuna kuna europskog novca. Čekaju nas još dva projekta, INTEREG s našim susjedima iz Mađarske, vrijednosti oko 2,7 milijuna kuna, i projekt Poduzetničkog centra, vrijedan čak 15,7 milijuna kuna. Dobili smo pozitivno mišljenje na prvu fazu projekta „Pomozi, zaposli, usreći“. Riječ je o projektu pomoći u kući potrebitima, gdje želimo zaposliti deset žena na 24 mjeseca, a njegova vrijednost je 2,1 milijun kuna.

Najveći i najvidljiviji iskoraci napravljeni su na obnovi komunalne i cestovne infrastrukture

U moru projekata središnje mjesto ipak pripada rekonstrukciji i modernizaciji Dječjeg vrtića „Fijolica“. Prema posljednjim najavama, upravo u sklopu obilježavanja Dana Grada trebalo bi stići i 6,7 milijuna kuna za Dječji vrtić.
– To bi bio prekrasan dar svetog Nikole u gradsku čizmicu. To nam je i najvažnija stvar u sljedećoj godini. Dječji vrtić moramo urediti i prilagoditi najmodernijim standardima. Želimo imati dovoljno mjesta da svakom djetetu omogućimo da ide u vrtić – poručuje gradonačelnik.
Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća izglasan je proračun za sljedeću godinu, najveći do sada, koji iznosi čak 50,85 milijuna kuna.

– Do sada su izvorni prihodi u proračunu bili oko 25 milijuna kuna. Povećanje je posljedica i brojnih odobrenih projekata, čija će realizacija započeti u 2018. godini. Treba napomenuti da je proračun prvi put izglasan i uz podršku većeg dijela oporbe. To je samo dokaz da smo napravili proračun koji jamči daljnji razvoj Grada. Drugim riječima, i u budućnosti nastavljamo dosadašnjom energijom i angažmanom – zaključio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Raste broj kulturnih i turističkih sadržaja, sportu u proračunu za 2018. godinu 200 tisuća kuna više

Proračunom za 2018. godinu predviđena su veća izdvajanja za sport, i to za čak 200 tisuća kuna. Nije se zaboravilo ni na kulturu, kao ni na različite turističko-zabavne programe kojima se obogaćuje društveni život stanovnika Preloga i okolnih naselja, ali i privlači sve veći broj gostiju iz drugih sredina.
– Muzej dobiva dvije nove zbirke, što za sobom povlači potrebu proširenja muzejskog prostora. Tijekom cijele godine Turistička zajednica organizira različite sadržaje i uvodi neke novosti poput ovogodišnjih Rimskih igara, za što smo također osigurali više novca u proračunu. Planova i ideja ne nedostaje te ćemo ih pokušati i sve kvalitetno pratiti u segmentu financiranja – rekao je gradonačelnik Kolarek.


Rimske igre ove su godine održane prvi put 

Program obilježavanja Dana Grada Preloga

Obilježavanje Dana Grada Preloga u srijedu, 6. prosinca, započinje u 9 sati druženjem za sve građane na Trgu sv. Jakoba. U 10 sati svečano će se otvoriti Nova ulica u Čehovcu, a u 10.45 i grobna kuća u Prelogu. Odmah potom program se u 11.30 seli u Ulicu Matije Gupca na otkrivanje poklonca sv. Antunu, dok će se u 12.15 u centru Preloga građanima predstaviti novopostavljena pametna klupa. U popodnevnim satima slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred središnjega križa na gradskom groblju. U 16.30 slijedi sveta misa u župnoj crkvi sv. Jakoba, dok je od 18 sati na programu svečana sjednica Gradskog vijeća u Domu kulture.


Na svečanosti u Čehovcu sudjelovao je i saborski zastupnik Darko Horvat

Tvrtka PRE-KOM služi kao primjer drugima

U komunalnoj tvrtki PRE-KOM osim Grada Preloga udio u vlasništvu ima još devet općina: Donja Dubrava, Donji Vidovec, Kotoriba, Goričan, Sveta Marija, Donji Kraljevec, Belica, Dekanovec i Domašinec. PRE-KOM već godinama, znatno prije sličnih tvrtki, ima uspješno implementiran sustav prikupljanja, sortiranja, obrade i zbrinjavanja otpada.
– Mi smo rano prepoznali da smeće nije problem, nego prilika za dobar posao. Sortiramo 60 posto otpada, 55 posto se obrađuje, i prema tim podacima smo u samom vrhu u Hrvatskoj. Ta priča ne bi bila moguća da već 2006. godine nismo u dječjim vrtićima i osnovnim školama krenuli s programima edukacije najmlađih o važnosti sortiranja i obrade otpada. Plodove tog rada ubiremo danas. U tom smo segmentu prepoznati i na europskoj razini te smo dobili pozivnicu i prijavnicu da budemo prvi grad iz Hrvatske koji će postati član Udruge komunalnih gradova Europe. Važna stvar u poslovima oko prikupljanja i zbrinjavanja otpada je da otvaramo radna mjesta za osobe koje zbog niže razine radne kvalificiranosti teško pronalaze posao. Zahvaljujući odlično organiziranoj tvrtki PRE-KOM povukli smo puno novca kroz Fond za zaštitu okoliša te smo njime financirali sortirnicu, kompostanu i nove kante za smeće te obnovili vozni park – ističe Kolarek.
U način ustroja i funkcioniranja PRE-KOM-a dolaze se uvjeriti čelnici brojnih hrvatskih gradova i općina. Probleme s kojima se većina njih danas suočava Prelog uspješno rješava već puno desetljeće.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje