Povežite se s nama

Međimurje

Prelogu u čizmicu dolazi najljepši dar svetog Nikole – 6,7 milijuna kuna za uređenje i modernizaciju Dječjeg vrtića

Objavljeno:

- dana

RAZGOVOR

Mali grad velikih mogućnosti – najbolji je opis Preloga, grada koji posljednjih godina bilježi strelovit uzlet na svim područjima.

Gospodarska zona „načičkana“ je proizvodnim halama, u Stambenoj zoni Jug traži se mjesto više, kreće se u gradnju Poduzetničkog centra, tu je Marina Prelog, a projekt energane u Draškovcu dobio je status strateškog projekta Vlade Republike Hrvatske. Tome treba pridodati i nikad veća i bogatija izdvajanja za obrazovanje, turizam, kulturu i sport, kao i jačanje društvenih aktivnosti kroz udruge i institucije. Za uzlet Preloga zasluge u najvećoj mjeri idu aktualnoj gradskoj vlasti na čelu s gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom i njegovim najbližim suradnicima.

Veliko gradilište

– Uistinu smo mali grad velikih mogućnosti, ali samo zato što smo sami postavili za cilj da postanemo središte gospodarskih i svih drugih aktivnosti u ovom dijelu Hrvatske – ističe na početku razgovora gradonačelnik Ljubomir Kolarek.
Najveći i najvidljiviji iskoraci napravljeni su na obnovi komunalne i cestovne infrastrukture. Gotovo da nema dijela širega gradskog područja na kojem se nisu izvodili komunalni radovi.

Prelog je dio velikog projekta u partnerstvu s Harkányjem i Lendavom

– Prigradsko naselje Čehovec kompletno je komunalno uređeno. Osim kanalizacijskog i vodovodnog sustava, provedena je kompletna plinofikacija, uveden je širokopojasni internet i postavljena je LED rasvjeta. U naselju smo uredili sve ceste. Na taj smo način Čehovec dugoročno opremili, a ostaje nam tek uređenje sportskog parka – ističe Kolarek i dodaje:
– Od kapitalnih projekata treba istaknuti dovršetak grobne kuće u Prelogu i početak izgradnje sportske dvorane u Draškovcu. Dvorana je pod krovom, a početkom travnja sljedeće godine imat ćemo i svečano otvorenje.

Dobrom suradnjom županijskih uprava za ceste Međimurske i Varaždinske županije realiziran je rotor na mostu u Otoku, kojim je znatno podignuta razina sigurnosti u prometu, s obzirom na to da je ta lokacija predstavljala jednu od crnih točaka. Nikako ne treba zaboraviti ni cijeli niz manjih projekata – uređenje Školske ulice u Prelogu, postavljanje LED rasvjete u Cirkovljanu, završetak Sportskog parka u Oporovcu, uređenje starog ribnjaka u Čukovcu, što očekuje i ribnjak u Draškovcu. U suradnji s Međimurskom županijom započelo se s uređenjem dviju prostorija u Osnovnoj školi, kako bi se poboljšali uvjeti jednosmjenske nastave.
Grad Prelog vrlo uspješno privlači gospodarstvenike i investitore iz svih krajeva Europe. Brojne proizvodne hale niknule su posljednjih godina, što je dovelo i do vrlo velike stope zaposlenosti. Tajnu gospodarskog uspjeha gradonačelnik Kolarek objasnio je u tri ključna momenta.

EU projekti

– Prije svega marljiva i odgovorna radna snaga, izraženi poduzetnički duh te blizina autoceste i zračnih luka u Varaždinu i Zagrebu. Investitori se u Prelogu ne osjećaju kao stranci, već su sastavni dio naše sredine. Stvorili smo uvjete u kojima se gotovo na jednome mjestu nalaze sve institucije potrebne za izdavanje dokumenata i dozvola. S rastom broja tvrtki i radnih mjesta raste i broj mladih obitelji koje dolaze živjeti u Prelog, pa je porastao interes za kupnju parcela u Stambenoj zoni Jug.
Velika želja Preložana je da čim prije zaživi projekt tvrtke AAT Geothermae Draškovec, projekt prve geotermalne centrale, čime bi se osigurao izvor zelene, ekološke energije.

Marina Prelog

– Taj bi projekt bio šlag na torti što se tiče naših nastojanja razvoja Preloga u smjeru pametnoga grada i zelene energije. Puno se očekuje od projekta geotermalnih izvora. Važnost projekta je prepoznala i Vlada Republike Hrvatske te mu je dodijelila status strateškog projekta. Projekt otvara nove mogućnost u segmentu razvoja visokih tehnologija i zdravstvenog turizma, ali i u poticanju domaćih OPG-ova, koji bi puno lakše plasirali svoje proizvode.

Prelog je za sljedeću godinu udvostručio visinu proračuna zahvaljujući brojnim projektima

Još dva gradska projekta stavljena su u status od županijskog interesa. Riječ je o unapređenju i obogaćivanju ponude Marine Prelog te uspostavljanju preloškoga Poduzetničkog centra. Za Poduzetnički centar već je kroz fondove osigurano oko 15 milijuna kuna, dok bi Marina veliku financijsku injekciju trebala dobiti kroz partnerstvo Grada Preloga u projektu s mađarskim Harkányjem i slovenskom Lendavom. Riječ je o projektu razvoja Aquacultural, čija je vrijednost 30 milijuna eura.
– Svaki partner dobiva 10 milijuna. Mi bismo 9 milijuna iskoristili za geotermalnu elektranu u Draškovcu, a milijun eura za dodatna uređenja na Marini Prelog.

Uspješnost u privlačenju novaca kroz različite fondove nije slučajna. Gradonačelnik Ljubomir Kolarek je još prije četiri godine inzistirao na formiranju samostalnog tima angažiranoga isključivo na izradi gradskih projekata.

Novi proračun

– Ove smo godine privukli gotovo 19 milijuna kuna europskog novca. Čekaju nas još dva projekta, INTEREG s našim susjedima iz Mađarske, vrijednosti oko 2,7 milijuna kuna, i projekt Poduzetničkog centra, vrijedan čak 15,7 milijuna kuna. Dobili smo pozitivno mišljenje na prvu fazu projekta „Pomozi, zaposli, usreći“. Riječ je o projektu pomoći u kući potrebitima, gdje želimo zaposliti deset žena na 24 mjeseca, a njegova vrijednost je 2,1 milijun kuna.

Najveći i najvidljiviji iskoraci napravljeni su na obnovi komunalne i cestovne infrastrukture

U moru projekata središnje mjesto ipak pripada rekonstrukciji i modernizaciji Dječjeg vrtića „Fijolica“. Prema posljednjim najavama, upravo u sklopu obilježavanja Dana Grada trebalo bi stići i 6,7 milijuna kuna za Dječji vrtić.
– To bi bio prekrasan dar svetog Nikole u gradsku čizmicu. To nam je i najvažnija stvar u sljedećoj godini. Dječji vrtić moramo urediti i prilagoditi najmodernijim standardima. Želimo imati dovoljno mjesta da svakom djetetu omogućimo da ide u vrtić – poručuje gradonačelnik.
Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća izglasan je proračun za sljedeću godinu, najveći do sada, koji iznosi čak 50,85 milijuna kuna.

– Do sada su izvorni prihodi u proračunu bili oko 25 milijuna kuna. Povećanje je posljedica i brojnih odobrenih projekata, čija će realizacija započeti u 2018. godini. Treba napomenuti da je proračun prvi put izglasan i uz podršku većeg dijela oporbe. To je samo dokaz da smo napravili proračun koji jamči daljnji razvoj Grada. Drugim riječima, i u budućnosti nastavljamo dosadašnjom energijom i angažmanom – zaključio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Raste broj kulturnih i turističkih sadržaja, sportu u proračunu za 2018. godinu 200 tisuća kuna više

Proračunom za 2018. godinu predviđena su veća izdvajanja za sport, i to za čak 200 tisuća kuna. Nije se zaboravilo ni na kulturu, kao ni na različite turističko-zabavne programe kojima se obogaćuje društveni život stanovnika Preloga i okolnih naselja, ali i privlači sve veći broj gostiju iz drugih sredina.
– Muzej dobiva dvije nove zbirke, što za sobom povlači potrebu proširenja muzejskog prostora. Tijekom cijele godine Turistička zajednica organizira različite sadržaje i uvodi neke novosti poput ovogodišnjih Rimskih igara, za što smo također osigurali više novca u proračunu. Planova i ideja ne nedostaje te ćemo ih pokušati i sve kvalitetno pratiti u segmentu financiranja – rekao je gradonačelnik Kolarek.


Rimske igre ove su godine održane prvi put 

Program obilježavanja Dana Grada Preloga

Obilježavanje Dana Grada Preloga u srijedu, 6. prosinca, započinje u 9 sati druženjem za sve građane na Trgu sv. Jakoba. U 10 sati svečano će se otvoriti Nova ulica u Čehovcu, a u 10.45 i grobna kuća u Prelogu. Odmah potom program se u 11.30 seli u Ulicu Matije Gupca na otkrivanje poklonca sv. Antunu, dok će se u 12.15 u centru Preloga građanima predstaviti novopostavljena pametna klupa. U popodnevnim satima slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred središnjega križa na gradskom groblju. U 16.30 slijedi sveta misa u župnoj crkvi sv. Jakoba, dok je od 18 sati na programu svečana sjednica Gradskog vijeća u Domu kulture.


Na svečanosti u Čehovcu sudjelovao je i saborski zastupnik Darko Horvat

Tvrtka PRE-KOM služi kao primjer drugima

U komunalnoj tvrtki PRE-KOM osim Grada Preloga udio u vlasništvu ima još devet općina: Donja Dubrava, Donji Vidovec, Kotoriba, Goričan, Sveta Marija, Donji Kraljevec, Belica, Dekanovec i Domašinec. PRE-KOM već godinama, znatno prije sličnih tvrtki, ima uspješno implementiran sustav prikupljanja, sortiranja, obrade i zbrinjavanja otpada.
– Mi smo rano prepoznali da smeće nije problem, nego prilika za dobar posao. Sortiramo 60 posto otpada, 55 posto se obrađuje, i prema tim podacima smo u samom vrhu u Hrvatskoj. Ta priča ne bi bila moguća da već 2006. godine nismo u dječjim vrtićima i osnovnim školama krenuli s programima edukacije najmlađih o važnosti sortiranja i obrade otpada. Plodove tog rada ubiremo danas. U tom smo segmentu prepoznati i na europskoj razini te smo dobili pozivnicu i prijavnicu da budemo prvi grad iz Hrvatske koji će postati član Udruge komunalnih gradova Europe. Važna stvar u poslovima oko prikupljanja i zbrinjavanja otpada je da otvaramo radna mjesta za osobe koje zbog niže razine radne kvalificiranosti teško pronalaze posao. Zahvaljujući odlično organiziranoj tvrtki PRE-KOM povukli smo puno novca kroz Fond za zaštitu okoliša te smo njime financirali sortirnicu, kompostanu i nove kante za smeće te obnovili vozni park – ističe Kolarek.
U način ustroja i funkcioniranja PRE-KOM-a dolaze se uvjeriti čelnici brojnih hrvatskih gradova i općina. Probleme s kojima se većina njih danas suočava Prelog uspješno rješava već puno desetljeće.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Srpak: „Završit ćemo velike projekte, a potom se usmjeriti na kvalitetu života!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Grada Murskoga Središća izvode se brojne projektne aktivnosti koje su vrijedni stanovnici najsjevernijega hrvatskoga grada uspjeli realizirati unatoč situaciji s pandemijom.

Kako kaže tamošnji gradonačelnik Dražen Srpak, kad je 2019. sastavljao godišnji rezime, nije ni slutio da bi nas mogla zadesiti godina poput protekle i pokazati koliko smo u nekim aspektima života zapravo bespomoćni.

– U našem smo gradu od samoga početka organizirani te smo uz pomoć volontera pružali pomoć svima koji su je trebali. Svakodnevni život se u potpunosti promijenio, tako da ljetos nije bilo manifestacija kako ne bismo nepotrebno ugrožavali živote naših sugrađana. Novac koji smo tako uštedjeli preusmjerili smo za povećanje potpora za srednjoškolce i studente te neke druge potrebe. Nakon izbijanja drugog vala epidemije također smo se prilagodili i neke društvene događaje, kao što je Advent u Gradu Rudara, simbolično obilježili.

Infrastruktura i turizam

Gospodarska zona Brezje je opremljena komunalnom infrastrukturom uz pomoć sredstava iz europskih fondova – sve su čestice prodane pa je pokrenuta procedura njezina proširenja. Završena je potpuna rekonstrukcija ulice Slatine, pri čemu je otvoren i prostor za novu stanogradnju – prodano je svih šest gradilišta. Uz pomoć europskih sredstava također je izgrađen novi, suvremeno opremljen i uređen Dječji vrtić „Maslačak“ u toj ulici. U potpunosti je adaptiran i opremljen Centar za kulturu „Rudar“ (vrijednost ukupno oko 10 milijuna kuna), pri čemu je putem projekta „Kino u gradu, grad u kinu“ postavljena oprema za prikazivanje najnovijih filmova.

Gradska uprava preseljena je u prostore stare škole

Gradska uprava preselila je u zgradu stare škole, dok su županijske i državne službe preseljene u prijašnje gradske prostore kod Centra za kulturu. Šetnica se stalno uređuje, lani je probijena staza kojom je spojena s Eko-poučnom stazom „Svetomartinska Mura“ – uslijedit će nadogradnja, odnosno uređivanje – nabraja gradonačelnik Srpak.

Osim toga, odobreno je i provođenje projekta „Energy tour“, putem kojega će se interpretirati počeci vađenja nafte i značajno proširiti i opremiti postojeći Spomen park naftaštva u Peklenici, a kupljen je i Spomen dom rudarstva, koji će se također putem „Energy toura“ opremiti inovativnim turističkim proizvodima.

– Kontinuirano se ulaže i u Etno kuću u Murskome Središću, uz pomoć koje će se zainteresiranima predstavljati život rudara. U tijeku je javna nabava za postavljanje novoga dječjeg igrališta kod te lokacije. Prije dviju godina smo kupili komunalno poduzeće Murs-ekom, čija je vrijednost trenutačno 300 posto od nekadašnje. Za kupovinu dvaju novih komunalnih vozila od EU fondova smo dobili 2,2 milijuna kuna, a potpisan je i ugovor za gradnju kompostane u vrijednosti od 4,6 milijuna kuna. Na groblju Peklenica – Križovec u potpunosti je obnovljena grobna kuća, a uređen je i okoliš groblja. Na gradskome groblju izgrađen je Zid urni te su kupljene rashladne komore, čime je nestala potreba za održavanje pogreba nedjeljom.

Etno kuća – rudarova hiža

Rekonstruirana je ulica Antuna Mihanovića. Po svim naseljima postavljena je nova LED javna rasvjeta, a sigurnost prometa podignuta je i uz pomoć izgradnje pješačko-biciklističkih staza Hlapičina – Vrhovljan te Križovec – Peklenica. Europskim je sredstvima sanirano i uređeno odlagalište otpada Hrastinka. Vlada RH donijela je i odluku o rješavanju prometovanja državnom cestom D-209 od Čakovca do Murskoga Središća, kao i kroz sam centar grada – pokrenute su aktivnosti u smjeru izgradnje novoga mosta i obilaznice.

Na području Grada uređeni su i obnovljeni svi društveni domovi te vjerski objekti. Obnovljene su skele u Murskome Središću i Križovcu, a sagrađen je i novi ribički dom. Na korištenje su dane nove sportske prostorije kod NK-a „Rudar“. Kupljeno je zemljište te su pokrenute aktivnosti oko gradnje planinarskoga doma – neke su od točaka koje ističe Srpak. Dodajmo tomu da je povećano financiranje za sportske, kulturne i tehničke udruge na području Grada, s obzirom na činjenicu da one postižu odlične rezultate radeći na promociji.

Za staro i mlado

– Osnovano je Društvo „Naša djeca“, a Mursko Središće je dobilo i titulu „Grada – prijatelja djece“. Provodimo niz demografskih mjera za djecu, mlade, umirovljenike i mlade obitelji, koje uključuju novčane naknade za novorođenčad, besplatne bilježnice, slikovnice i udžbenike, kao i tople obroke, jednokratne pomoći srednjoškolcima i studentima, bonove za umirovljenike, sufinanciranje dječjeg vrtića, poticaje za obnovu starih kuća i kupnju prve nekretnine… Odobren je projekt PRŠI za rješenje pitanja širokopojasnog interneta. Provodi se projekt „Svi u vrtić“ za produljeni boravak djece u vrtićima, kao i brojni drugi – dodaje gradonačelnik.

Što se tiče planova za budućnost, i oni su pozamašni – osim što je u planu završetak Aglomeracije i popratnih radova poput sanacija ulica, prioritet će na području Grada imati već spomenuti projekt PRŠI i dobar mobilni signal za sve građane (kao preduvjeta modernog života), podizanje sigurnosti na prometnicama (izgradnjom pješačko-biciklističkih staza, postavljanjem uspornika, izgradnjom rotora u ulici Marka Kovača, rekonstrukcijom raskršća u centru grada…), turistički i sportski sadržaji koje smo već spomenuli, uređenje ulica i pročelja zgrada, zdravstveni sadržaji, povećano socijalno financiranje i drugi.

– Teče trinaesta godina otkako sam na dužnosti u Gradu, od čega tijekom dvaju mandata obnašam funkciju gradonačelnika. Trebat će nam još barem jedan mandat da bismo priču oko projekata zaokružili i završili veliki projekt Aglomeracije i obnove cesta, realizirali projekt širokopojasnog interneta, završili sportske objekte, stavili u funkciju turističke sadržaje…

Nakon završetka svega pobrojenog možemo se maksimalno usmjeriti na povećanje kvalitete života. Zahvaljujem građanima na dosadašnjem povjerenju, svim oboljelima želim brzo ozdravljenje i da pandemija što brže prođe, a građani će odlučiti hoće li mi na temelju dosadašnjeg rada dati priliku da im i dalje služim – zaključuje gradonačelnik Murskoga Središća Dražen Srpak.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Udruga Biovrt: educirali učenike čak 12 škola o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti, održivu razvoju…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge “Biovrt – u skladu s prirodom” i voditeljica projekta

Naslovna fotografija: PŠ Novo Selo Rok

Udruga Biovrt nastavlja educirati i inspirirati o životu u skladu s prirodom.

Upravo završavamo projekt “Zajedno gradimo održivu budućnost” koji traje od 1. ožujka 2019. do 28. veljače 2021. i provodi ga Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Gornji Mihaljevec. Projekt financijski podržavaju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru Švicarsko-hrvatskoga programa suradnje te Grad Čakovec, Međimurska županija i Udruga Biovrt.

U projekt smo uz dvije partnerske škole uključili i deset suradničkih škola: OŠ Prelog, II. OŠ Čakovec, OŠ Nedelišće – PŠ Dunjkovec, OŠ Selnica – PŠ Zebanec, OŠ Štrigova – PŠ Železna Gora, OŠ Orehovica, OŠ Kotoriba, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Sv. Martin na Muri i OŠ Vratišinec.

Edukativne aktivnosti

U sklopu projekta proveli smo efikasne aktivnosti jačanja kapaciteta za deset osnovnih škola, motivirali ih za provedbu edukativnih programa, educirali učenike 12 osnovnih škola o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti i održivom razvoju uz različite aktivnosti…

Putem volonterskih akcija dopunili smo edukativne sadržaje u okolišu partnerskih škola – posadili smo neobične voćne vrste, postavili kućice, pojilice i hranilice za ptice, koš za smeće, spremnike za reciklažu i klupice. U deset suradničkih škola smo uz 20 volonterskih akcija s učenicima, školskim osobljem i obiteljima učenika postavili deset hotela za kukce, posadili deset začinsko-ljekovito-cvjetnih te bobičastih gredica i dodatno opremili partnerske škole za provođenje edukativnih aktivnosti.

Hotel za kukce

Educirali smo učenike 12 osnovnih škola o zdravom načinu života, očuvanju prirode, bioraznolikosti i održivom razvoju uz različite aktivnosti. U PŠ Novo Selo Rok tijekom dvije godine provodili smo stalni edukativni program i educirali učenike putem više od 40 edukacija u školskom vrtu. U svim školama uključenim u projekt, uz gledanje edukativnih videa projekta, učenici su učili i o važnosti ptica u biosustavu te na koji način im svi mi možemo pomoći u opstanku. Kako bi dodatno potaknula sve učenike na aktivni doprinos očuvanju bioraznolikosti, Udruga Biovrt je svima poklonila i po paketić sjemenja uresnice (Cosmos bipinnatus). Učenici su dobili zadatak posijati ovo cvijeće idućega proljeća, kako bi cvjetne gredice pomogle u opstanku pčelama i ostalim korisnim kukcima.

Velik dio aktivnosti uspjeli smo odraditi u školama na licu mjesta, a dio smo zbog epidemioloških mjera odradili online. Tako smo za sve sudionike snimili videoposjete partnerskim školama i imanju Biovrta, a učenici su posjetili i novootvoreni centar „Med dvemi vodami“ ustanove “Međimurska priroda” uz videomaterijale.

Dijana Posedi i Silvija Kolar-Fodor iz Udruge Biovrt u Područnoj školi Zebanec Osnovne škole Selnica

Kao edukativne alate koji će trajati generacijama, kreirali smo četiri edukativna videa, edukativni plakat i završni video projekta te ih proslijedili svim osnovnim školama u Hrvatskoj. Na edukativnom plakatu „12 načina kako postati mali čuvar prirode” predstavili smo načine na koje svi vrlo jednostavno možemo čuvati prirodu i svijet oko sebe. U izradi plakata sudjelovali su učenici osnovnih škola iz Međimurja, čije smo crteže uključili u plakat.

Školama smo proslijedili i edukativne videe koje smo napravili za osnovne škole za besplatno korištenje u sklopu edukativnih aktivnosti. Pozivamo i vas da ih pogledate. Sve naše edukativne videomaterijale možete pogledati na Youtube kanalu Udruge Biovrt.

Održiva budućnost

Na samome kraju projekta, za sve sudionike tiskali smo i edukativnu brošuru „Očuvajmo biorazzznolikost“, u kojoj ih educiramo o važnosti bioraznolikosti za zdravi planet, ali i za nas. Svim učenicima uključenima u projekt uz brošuru spakirali smo dodatno poklon sjeme cvijeća za očuvanje bioraznolikosti kojima smo ih iznenadili za kraj projekta.

Izgradimo održivu budućnost svi zajedno, naša djeca to trebaju i zaslužuju, i tako svi zajedno možemo biti dio pozitivnih promjena i bolje budućnosti za sve!

OŠ Donji Kraljevec
OŠ Gornji Mihaljevec
OŠ Vratišinec
OŠ Kotoriba
OŠ Donji Kraljevec

Hvala svima od srca na sudjelovanju i na uloženom trudu, ponosni smo što ostavljamo trajne vrijednosti u školama i znanje učenicima i roditeljima kako bismo svi skupa mogli graditi održivu budućnost!

Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge i voditeljica projekta

Nastavite čitati