Povežite se s nama

U fokusu

Premijer Andrej Plenković u Varaždinu: Vlada će i dalje biti uz Varaždinsku županiju

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija slavi svoj dan. U srijedu, 8. rujna, tim povodom održana je svečana sjednica Županijske skupštine.

Stigli su brojni gosti, a među njima i premijer Andrej Plenković.

– Zajedničkim snagama možemo postići mnogo više. Intenzivno surađujem sa svim načelnicima i gradonačelnicima, saborskim i EU zastupnicima, gospodarstvenicima, predstavnicima braniteljskih udruga i civilnog društva, nacionalnim manjinama te vjerskim zajednicama – naglasio je župan Anđelko Stričak koji i dalje očekuje snažnu podršku Vlade i ministarstava.

Vlada Andreja Plenkovića dobro je surađivala s bivšom vlasti Varaždinske županije.

– Pred nama je veliko desetljeće razvoja obilježeno dvostrukom tranzicijom – digitalnom i zelenom. Oba ta pravca čvrsto su ukorijenjena u program naše Vlade, a i jedan i drugi dobro se uklapaju u prioritete Varaždinske županije i cijeloga sjevera Hrvatske. Posebno bih pohvalio sustav rad na popisivanju Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske koji je čvrsto definiran u programu Vlade, a bit će vrijedan više od 15 milijardi kuna – rekao je Andrej Plenković i objasnio da će Sporazum omogućiti koheziju, učinkovitu provedbu projekata koji su važni s nacionalne razine, ali i s razine županija, pa tako i Varaždinske županije.

Premjer je istaknuo Varaždinsku županiju kao sveučilišno središte.

– Mnogo smo uložili u studentske domove i kampove. Radi se na tome da i Sveučilište Sjever i FOI budu prepoznatljivi – drži premijer Plenković koji očekuje intenzivne kontakte sa županima, načelnicima i gradonačelnicima.

– Vlada će kao i dosad biti uz Varaždinsku županiju i sjever Hrvatske za naš dobrobit i razvoj – zaključio je premijer Plenković.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su ovogodišnja javna priznanja Varaždinske županije, a velikom promotoru Varaždinske županije u zemlji i svijetu i dugogodišnjem predsjedniku Udruge vinogradara Trsek Branku Kežmanu posthumno je dodijeljena nagrada za životno djelo.

Nagrade za iznimna postignuća u protekloj godini pripale su Općoj bolnici Varaždin zbog uspješnog rada i organizacije bolničkog sustava u izazovnom pandemijskom razdoblju te doktorici Katici Čusek Adamić, voditeljici epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije koja se iskazala izuzetnim trudom i doprinosom tijekom cijele korona krize.

Nagrade za doprinos promociji i ugledu Varaždinske županije u zemlji i svijetu dobile su udruge „Varaždinsko bučino ulje” i „Zasadi drvo, ne budi panj” te poduzetnik i vinar Robert Kopjar. Županovu nagradu dobio je najbolji učenik završnog razreda srednje škole u Varaždinskoj županiji Sebastijan Tukač, a župan Stričak je Zasebnoj postrojbi PU varaždinske dodijelio priznanje povodom obilježavanja 30. godišnjice njihovog osnutka.

U fokusu

Ove se subote u Varaždinskoj županiji ponovo cijepi u 86 ordinacija obiteljske i opće medicine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji će ove subote, 4. prosinca, ponovno biti održan Dan cijepljenja u  ordinacijama obiteljske i opće medicine.

Građani će se moći cijepiti prvom, drugom ili trećom dozom u 86 ordinacija diljem županije od 8 do 12 sati. Riječ je cijepljenju po jedinstvenom modelu u Hrvatskoj, koje je u Varaždinskoj županiji prvi put održano 13. studenoga.

Građani se na cijepljenje mogu najaviti svojem izabranom obiteljskom liječniku, no mogu doći i bez najave.

Nastavite čitati

U fokusu

Šokirani vlasnik: naslonili su panoramski kotač na kuću koja je kulturno dobro, ispod kotača su instalacije!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica Grada Varaždina jučer se pohvalila novom atrakcijom – panoramskim kotačem, koji je postavljen u Gajevoj ulici. Međutim, problem je što je taj kotač gotovo naslonjen na privatnu kuću, koja je još k tome i kulturno dobro.

Osim toga, kuća je djelomično oštećena u potresu, a trenutno se tamo obavljaju i radovi na sanaciji i renoviranju. Vlasnici stoga upozoravaju na potencijalnu opasnost za ljude i imovinu zbog vibracije kotača na tlu ispod kojeg se nalaze instalacije.

– Ovo je van svake pameti. Iz Turističke zajednice su nam javili da će postaviti taj kotač, ali tri metra od naše kuće. No, kotač se sad nalazi tik do kuće koju trenutno renoviramo – rekao nam je šokirani vlasnik prof. Vladimir Andročec, inače poznati stručnjak za hidrodinamiku i predsjednik Akademije tehničkih znanosti.

Kaže kako je kuća oštećena u potresu, unutar objekta trenutno traju radovi, a sporno je i to na čemu je kotač postavljen.

– Oni nisu uopće provjerili što je ispod kotača. Pa tu se nalaze cijevi i instalacije od kuće. Ne znam ni kako su konzervatori ovo dopustili, ako ih je uopće netko i pitao – ističe Andročec. Pitao je u Turističkoj zajednici zašto kotač nije postavljen recimo malo dalje, na parkiralištu Banus placa.

– Rekli su mi da bi time ometali koncesionara, umjesto da su mu nadoknadili gubitak ako već nisu mogli naći drugo mjesto u Varaždinu. Tko će nama nadoknaditi štetu ako se nešto dogodi – kaže Andročec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje