Povežite se s nama

U fokusu

Premijer i ministri najavili su ekonomske mjere za poduzetnike koji ne rade zbog koronakrize

stečaj potrošača bankrot siromaštvo novac

Objavljeno:

- dana

Premijer Andrej Plenković dao je danas izjavu nakon sjednice užeg kabineta Vlade na kojoj je bilo riječi o novim mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa.

Poznato je da će mjere biti znatno strože nego što su bile do sada, te da će posebno teško pogoditi ugostiteljstvo. Najavljena su i ograničenja u javnom prijevozu, te mogućnost uvođenja online nastave, piše telegram.hr.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović odgovarao je na pitanja o mjerama koje će uskoro biti donesene. Ministar je kazao da će Vlada pomoći poduzetnicima čiji će poslovi stradati zbog mjera.

Aladrović je najavio da pomoć ipak neće biti određena zaradom ugostitelja u normalnim okolnostima.
– Imamo situacije kada se vodimo za ekonomski snažnijim europskim zemljama. Zahtjevi koji idu u kontekstu određenog konteksta prihoda prošle godine naša ekonomija neće moći izdržati. I sadašnje mjere su bile svojevrsno obeštećenje. Svaka mjera će sadržavati i ekonomsku protumjeru, tako postupamo od prvog dana epidemije i nastavit ćemo tako – najavio je Aladrović.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica odgovorio je na pitanje o tome hoće li radnici u javnoj upravi raditi od kuće.
– Od 2. studenog u državnoj upravi postoji uputa da se radi od kuće. Cilj je je da se smanji mogućnost zaraze. Do kraja tjedna ćemo izaći s uputom – rekao je.

Ministar je dodao kako će se radnicima omogućiti da rade na svojoj opremi, ili će im se osigurati sredstva za rad.

U fokusu

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: A. Š. i Varaždinska županija

U dijelovima Varaždinske županije u srijedu poslijepodne, 25. svibnja, padala je jaka tuča. Ipak, najviše je stradalo područje Velikog Bukovca, gdje je povremeno padala tuča veličine teniske loptice!

FOTO/VIDEO Varaždin i okolicu zahvatilo jako nevrijeme, padala tuča veličine oraha

Naši su reporteri u Velikom Bukovcu razgovarali s mještanima i nitko se ne sjeća ovakve tuče. Od siline udara uništena su stakla na automobilima te nastale rupe u limu. Čak i onima koji su aute pokrili ceradama koje štite od tuče to nije puno pomoglo. Također, u ovom poljoprivrednom kraju cvijeće i povrće je teško stradalo i gotovo se nema što spasiti. Led je napravio rupe u staklenicima, fasadama i krovovima, a okolo se letjeli crijepovi.

Sve je ovo bio povod da načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak odmah u srijedu obiđu teren u uvjere su u ogromne razmjere štete. S njima je bila i zamjenica župana Silvija Zagorec.

Prema riječima načelnika Vrbanića šteta je nemjerljiva.

– Prošao sam Domovinski rat, nagledao se uništenih objekata, ali ovi uništeni plastenici djeluju strašno. Jedina sreća je da tada u njima nije bilo nikoga, jer bi u protivnom sada govorili o ozlijeđenima i mrtvima. Inače Općina Veliki Bukovec poznata je po cvjećarskoj proizvodnji, odnosno ovdje se proizvede 50 % hrvatskog cvijeća. Stoga možemo reći da je ovo nevrijeme uništilo pola hrvatske cvjećarske proizvodnje. U narednim danima općinsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda utvrđivat će štetu i dati prijedlog Varaždinskoj županiji da se proglasi elementarna nepogoda prouzročena tučom što ćemo i učiniti i potom iznaći način da pomognemo unesrećenima. Osim područja općine Veliki Bukovec koliko mi je do sada javljeno nastradala su područja uz granicu sa Slovenijom, tj. područja gradova Varaždin i Lepoglava, te općina: Bednje, Donje Voće, Maruševca, Cestice, Vinice, Petrijanca, Velikog i Malog Bukovca – rekao je župan Stričak.

Poljoprivrednici koji godinama upozoravaju na opasnost jer nema protugradne obrane u samo nekoliko minuta ostali su bez svega. Uništeni su plastenici i staklenici, povrtnjaci i voćnjaci. Razmjeri štete tek se zbrajaju.

Da se radi ozbiljnoj situaciji govori i to da već jutros, 26. svibnja, uz župana u Veliki Bukovec dolazi i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO/VIDEO Varaždin i okolicu zahvatilo jako nevrijeme, padala tuča veličine oraha

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto čitatelja

Kao što su meteorolozi najavili, dijelove Varaždina i okolicu zahvatilo je danas, 25. svibnja, oko 17 sati jako grmljavinsko nevrijeme s tučom.

U dijelovima grada tuča je bila veličine oraha, a uz padaline i grmljavinu, puhao je i jak vjetar koji je ubrzo oslabio. Kako doznajemo, kod Ludbrega je situacija bila još gora te je tuča uništila usjeve i aute, na kojima je stvorila velika udubljenja i razbila stakla.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, kiša će vjerojatno padati i u ostatku dana te kroz noć i tijekom jutra u četvrtak, kada će i temperatura zraka biti niža nego danas – do 22 Celzijeva stupnja.

U petak bi trebalo biti suho, a kiša se ponovno očekuje u subotu.

U nastavku su video i slike tuče s područja Varaždina, Ludbrega i Sračinca koje su nam poslali čitatelji.

Veliki Bukovec

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje