Povežite se s nama

U fokusu

Premijer Plenković otvorio Studentski dom, ravnatelj SC-a Milijaš razdragan: Moje je srce danas veliko kao ovaj dom

Objavljeno:

- dana

SVEČANO U VARAŽDINU

– Danas je stvarno za mene veliki dan i danas je moje srce veliko kao i ovaj dom. 

Samo prije 18 mjeseci ovdje je bila ledina, a sada su studenti, Grad Varaždin, Varaždinska županija, sveučilišna zajednica i cijela Hrvatska dobili jedan od najmodernijih objekata u regiji – rekao je Nenad Milijaš, ravnatelj SC-a Varaždin na početku današnje svečanosti otvorenja Studentskog kampusa – faze III s pratećim sadržajima, na kojem je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.  

Sobe za studente prema najvišim standardima

Studentski dom koristi najmodernije tehnologije i čuva okoliš. Na krovu zgrade novog doma nalazi se solarna elektrana, grijanje i hlađenje je riješeno putem dizalica voda – voda, kišnica se koristi kao sanitarna voda, a studenti su uz moderne sobe u vanjskom dijelu dobili ograđeno igralište, sprave za vježbanje na pet poligona, trg, podzemnu garažu s dva punjača za električne automobile, spremište za bicikle, praonicu i sušionicu rublja na kartice te studentski klub.

Umjesto 141 milijun kuna, projekt je na kraju koštao 127 milijuna kuna – rekao je Milijaš

–  Na pet katova nalazi se 12 učionica, šest dnevnih boravaka, šest čajnih kuhinja, 243 sobe i 600 kreveta. U svakoj sobi su kupaonica i toalet, odvojeni, dakle, jedan doista najviši standard. Ispred doma studenti su dobili park sa solarnim klupama i pametnim drvom, te podzemne spremnike za smeće – rekao je Milijaš te se zahvalio Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji koji su sredili svu potrebnu dokumentaciju i suglasnosti, Studentskom centru, Sveučilištu u Zagrebu, Ministarstvu znanosti i obrazovanja te mnogim drugima koji su uspjeli dobrom voljom i pozitivnim stavom postići da se realizira ovaj projekt.

Iako je Studentski dom trebao koštati 141 milijun kuna, pri čemu je 85% osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija i 15% iz nacionalne kontribucije, Milijaš je na današnjoj svečanosti obznanio da je koštao 127 milijuna kuna zahvaljujući javnoj nabavi.

– Ostalo je 14,5 milijuna kuna za druge projekte u državi – rekao je ravnatelj SC-a.  

A što je s fazom II – informatičkim kampusom FOI-ja?

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je kako je projekt Studentskog kampusa – faza III važan i za Vladu RH.

– Ovo nije dom, ovo je jedan grad u gradu, ali i primjer kako bivše vojne komplekse treba dati jedinicama lokalne samouprave, koji će ih prenamijeniti – istaknuo je Čehok koji se osvrnuo na informatički kampus FOI-ja, projekt koji, nažalost, do sada nije realiziran.

– Nama treba informatički kampus – poručio je danas Čehok.   

Da su na projekte informatičkog kampusa FOI-ja potrošeni milijuni podsjetila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

– Još  2012. godine pripremali su se projekti  i drugi materijali za fazu II, informatičkog kampusa FOI-ja koji, nažalost, do dana današnjeg nije izgrađen. Zašto? O tome danas možemo puno pričati. No, činjenica jest da Hrvatska, kada je pregovarala o prioritetima za EU fondove, nije ispregovarala visoko obrazovanje kao prioritet u smislu gradnje kampusa. To je nešto što sada moramo ispraviti jer nema studentskog grada ako nema kvalitetnih fakulteta i relevantnih studentkih programa te stručnih kadrova. Mi ćemo visokoobrazovanje u Varaždinu zaokružiti tek kada realiziramo informatički kampus FOI-a  – poručila je danas u Varaždinu ministrica Divjak, koja je i sama radila na tom projektu.

– S ovim domom profitirat će Varaždin, ali i cijela Hrvatska – poručio je premijer

 Studentski dom svečano je otvorio premijer.  

– Ovo je izniman doprinos za Varaždin kao sveučilišno središte u Hrvatskoj. Ono što me posebno veseli u ovom projektu je ne samo to što smo transformirali imovinu Ministarstva obrane u suradnji s Gradom Varaždinom, nego smo stvorili dodanu vrijednost za grad. Siguran sam da će ovaj dom omogućiti dolazak mladosti u Varaždin i omogućiti razvoj sjevera i sjeverozapada Hrvatske. S ovim domom dugoročno profitirat će Varaždin i cijela Hrvatska – istaknuo je Plenković koji je dom otvorio predajom ključeva – točnije, kartice za ulazak u sobu – studentici Lauri Barbir.  

Nakon svečanosti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak blagoslovio je dom, a potom je predsjednik Vlade Plenković, u pratnji svojih suradnika, obišao novi dom.  

Na otvorenju doma bili su brojni uzvanici. Uz ministricu Divjak i rektora Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa, svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić,  saborski zastupnici Anđelko Stričak, Josip Križanić, Mario Habek i Milorad Batinić, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, predsjednik Upravnog vijeća Studentskog centra Josip Mesec i brojni drugi.

Kako je bilo na današnjoj svečanosti pogledajte u fotogaleriji.

 

 

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje