Povežite se s nama

U fokusu

Premijer Plenković otvorio Studentski dom, ravnatelj SC-a Milijaš razdragan: Moje je srce danas veliko kao ovaj dom

Objavljeno:

- dana

SVEČANO U VARAŽDINU

– Danas je stvarno za mene veliki dan i danas je moje srce veliko kao i ovaj dom. 

Samo prije 18 mjeseci ovdje je bila ledina, a sada su studenti, Grad Varaždin, Varaždinska županija, sveučilišna zajednica i cijela Hrvatska dobili jedan od najmodernijih objekata u regiji – rekao je Nenad Milijaš, ravnatelj SC-a Varaždin na početku današnje svečanosti otvorenja Studentskog kampusa – faze III s pratećim sadržajima, na kojem je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.  

Sobe za studente prema najvišim standardima

Studentski dom koristi najmodernije tehnologije i čuva okoliš. Na krovu zgrade novog doma nalazi se solarna elektrana, grijanje i hlađenje je riješeno putem dizalica voda – voda, kišnica se koristi kao sanitarna voda, a studenti su uz moderne sobe u vanjskom dijelu dobili ograđeno igralište, sprave za vježbanje na pet poligona, trg, podzemnu garažu s dva punjača za električne automobile, spremište za bicikle, praonicu i sušionicu rublja na kartice te studentski klub.

Umjesto 141 milijun kuna, projekt je na kraju koštao 127 milijuna kuna – rekao je Milijaš

–  Na pet katova nalazi se 12 učionica, šest dnevnih boravaka, šest čajnih kuhinja, 243 sobe i 600 kreveta. U svakoj sobi su kupaonica i toalet, odvojeni, dakle, jedan doista najviši standard. Ispred doma studenti su dobili park sa solarnim klupama i pametnim drvom, te podzemne spremnike za smeće – rekao je Milijaš te se zahvalio Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji koji su sredili svu potrebnu dokumentaciju i suglasnosti, Studentskom centru, Sveučilištu u Zagrebu, Ministarstvu znanosti i obrazovanja te mnogim drugima koji su uspjeli dobrom voljom i pozitivnim stavom postići da se realizira ovaj projekt.

Iako je Studentski dom trebao koštati 141 milijun kuna, pri čemu je 85% osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija i 15% iz nacionalne kontribucije, Milijaš je na današnjoj svečanosti obznanio da je koštao 127 milijuna kuna zahvaljujući javnoj nabavi.

– Ostalo je 14,5 milijuna kuna za druge projekte u državi – rekao je ravnatelj SC-a.  

A što je s fazom II – informatičkim kampusom FOI-ja?

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je kako je projekt Studentskog kampusa – faza III važan i za Vladu RH.

– Ovo nije dom, ovo je jedan grad u gradu, ali i primjer kako bivše vojne komplekse treba dati jedinicama lokalne samouprave, koji će ih prenamijeniti – istaknuo je Čehok koji se osvrnuo na informatički kampus FOI-ja, projekt koji, nažalost, do sada nije realiziran.

– Nama treba informatički kampus – poručio je danas Čehok.   

Da su na projekte informatičkog kampusa FOI-ja potrošeni milijuni podsjetila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

– Još  2012. godine pripremali su se projekti  i drugi materijali za fazu II, informatičkog kampusa FOI-ja koji, nažalost, do dana današnjeg nije izgrađen. Zašto? O tome danas možemo puno pričati. No, činjenica jest da Hrvatska, kada je pregovarala o prioritetima za EU fondove, nije ispregovarala visoko obrazovanje kao prioritet u smislu gradnje kampusa. To je nešto što sada moramo ispraviti jer nema studentskog grada ako nema kvalitetnih fakulteta i relevantnih studentkih programa te stručnih kadrova. Mi ćemo visokoobrazovanje u Varaždinu zaokružiti tek kada realiziramo informatički kampus FOI-a  – poručila je danas u Varaždinu ministrica Divjak, koja je i sama radila na tom projektu.

– S ovim domom profitirat će Varaždin, ali i cijela Hrvatska – poručio je premijer

 Studentski dom svečano je otvorio premijer.  

– Ovo je izniman doprinos za Varaždin kao sveučilišno središte u Hrvatskoj. Ono što me posebno veseli u ovom projektu je ne samo to što smo transformirali imovinu Ministarstva obrane u suradnji s Gradom Varaždinom, nego smo stvorili dodanu vrijednost za grad. Siguran sam da će ovaj dom omogućiti dolazak mladosti u Varaždin i omogućiti razvoj sjevera i sjeverozapada Hrvatske. S ovim domom dugoročno profitirat će Varaždin i cijela Hrvatska – istaknuo je Plenković koji je dom otvorio predajom ključeva – točnije, kartice za ulazak u sobu – studentici Lauri Barbir.  

Nakon svečanosti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak blagoslovio je dom, a potom je predsjednik Vlade Plenković, u pratnji svojih suradnika, obišao novi dom.  

Na otvorenju doma bili su brojni uzvanici. Uz ministricu Divjak i rektora Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa, svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić,  saborski zastupnici Anđelko Stričak, Josip Križanić, Mario Habek i Milorad Batinić, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, predsjednik Upravnog vijeća Studentskog centra Josip Mesec i brojni drugi.

Kako je bilo na današnjoj svečanosti pogledajte u fotogaleriji.

 

 

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati