Povežite se s nama

Kultura

Premijera nove predstave u HNK-u: „Ovo je jedna od najzanimljivijih duo drama u zadnjih 25 godina“

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 3. veljače, u HNK u Varaždinu održana je konferencija za medije na kojoj su intendantica Jasna Jakovljević, redatelj i umjetnički savjetnik Ozren Prohić, redateljica Helena Petković te glumci Stojan Matavulj i Karlo Mrkša predstavili novu predstavu.

Riječ je o predstavi „Enigmatske varijacije“ autora Erica-Emmanuela Schmitta, a premijere su na rasporedu 5., 6. i 7. veljače u 19 sati i 30 minuta na velikoj sceni varaždinskog HNK-a.

– Ovo je jedan od najzanimljivijih tekstova koji su kao duo drama napisani u zadnjih 25 godina. Radi se o Ericu-Emmanuelu Schmittu, francuskom filozofu i spisatelju, koji na jedan vrlo zahtjevan, a iznutra duhovit, filozofski način otvara neke vječne teme. Ovaj tekst u svojoj je kompleksnosti pitak za publiku, ali zahtjevan za glumce i redateljicu. Ovo je ujedno naslov za koji glumci moraju osjetiti poziv – rekao je Prohić, dodavši da su se u COVID vremenu dogodile i neke dobre stvari.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Kazaliste-presica-4.jpg

Bilo je zamišljeno da se predstava izvodi na sceni Rogoz, no zbog epidemioloških razloga je predstava postavljena na veliku scenu, a moći će je gledati 27 gledatelja.

– Tada smo shvatili da taj tekst i jest za veliku scenu, fenomenalno na nju sjeda. S druge strane, COVID nam je pomogao i u tome da su glumci i redateljica imali dovoljno vremena studijski i laboratorijski ući u rad na ovom tekstu. Trajao je vrlo dugo i bio je vrlo studiozan. Tekst ima dubinu, ali ima i svoju sjajnu atraktivnost, duhovitost, tugu, sjetu, sve spektre emocija – objasnio je Prohić.

Poligon za glumačku igru

Redateljica Helena Petković, ujedno scenografkinja te zaslužna za izbor kostima i glazbu, istaknula je da je rad na ovoj predstavi bio izuzetno interesantan te da je tekst bio pravi poligon za glumačku igru i za minuciozan rad.

– Rijetko se događaju ovakvi procesi u kojima čovjek ima pravo i mogućnost istraživati na taj način, dubinski, nešto što je u biti pravo dramsko kazalište. Priču ne bih htjela otkrivati jer u sebi sadrži niz dramaturških obrata koje bih voljela da publika prati jer se priča prati poput dobrog trilera. Bilo je puno kompliciranije nego što smo se nadali, ovdje se čovjek svakom elementu teksta mora maksimalno posvetiti. Nema brzih rješenja, lijepljenja flastera, kozmetike, nego je to zbilja jedan dubinski rad s dva glumca – rekla je redateljica Petković te dodala da koliko je bilo naporno, toliko joj je bilo i zadovoljstvo raditi takav tip kazališnog djela.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Kazaliste-presica-3.jpg

S njome se složio i Stojan Matavulj koji igra lik Abela Znorka.

– Vrijednost ovog teksta je u tome što, osim što je duhovit, ima nekoliko zapleta i raspleta, on potpuno ogoljuje glumca na sceni. Nema laži, svaka kriva intonacija se čuje i svaka kriva rečenica se prepozna. Glumac cijelo vrijeme mora biti fokusiran. U komadu je vjerojatno glavno lice žena koja se ne pojavljuje. Kako njezine motive shvatiti, razumjeti ima li manipulacija ili nema, tu nam je Helena puno pomogla sa svojim savjetima i mislim da smo uspjeli – istaknuo je Matavulj.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Kazaliste-presica-2.jpg

U predstavi igra i mladi glumac Karlo Mrkša, i to lik Erika Larsena. Razlika u generaciji između njega i iskusnog Stojana Matavulja donijela je različitu vrstu igra i izričaja, što je bilo jako dobro za ovaj tekst, smatra Mrkša.

– To je bio jedan naš psihoterapeutski način rada u kojem smo praktički imali jako puno i privatnih suza, smijeha, razgovora, gdje smo se jako puno bavili našim privatnim stvarima da bismo došli do nekog rješenja. Čovjek se tu pita što je zapravo ljubav, za što služi, koga volimo, zašto volimo i to čovjeka na privatnoj bazi jako pogodi te se pita ima li to uopće smisla. Mislim da ovakav rad možemo raditi cijeli život, da je to takav komad koji se može vrtjeti i secirati, uvijek dolaziti do nečeg novog. To je tekst u kojem glumac stvarno može uživati – zaključio je Mrkša.

Reprize predstave na rasporedu su 8. i 9. veljače u 19 sati i 30 minuta na velikoj sceni varaždinskog HNK-a.

Kultura

Projekcije, autori, koncerti i umjetnička fotografija na Topličkom Art Festivalu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinske Toplice ovog su vikenda mjesto pregršt kulturno-umjetničkog sadržaja, od izložba, koncerata, projekcija, pa do umjetničkih fotografija.

Naime, u petak je, 24. lipnja, započelo drugo izdanje Topličkog Art Festivala.

Riječ je o dvodnevnom umjetničkom festivalu koji se održava u strogom starom centru Varaždinskih Toplica, a kako pojašnjava organizator i idejni začetnik TAF-a Sven Tomašić, sama ideja nastala je kao odgovor na pozitivne reakcije na kultni toplički High Grounds Festival.

– Ovaj festival je mlađi brat High Groundsa. Sve što nismo stigli tamo uvrstiti u program, ostavili smo za Toplički Art Festival. Poanta festivala je da se održava u starom centru Varaždinskih Toplica, da bude besplatan i da nudi ponešto za svakoga, od umjetničkih projekcija, autora, koncerata, do umjetničke fotografije – rekao je Tomašić.

Iako je ovo tek drugo izdanje festivala, s obzirom na doista velik odaziv, organizatori se s pravom nadaju da će ovo postati još jedna tradicionalna toplička manifestacija.

– Festival je cijelo vrijeme prohodan i to je njegov cilj. Posjetitelji stalno prolaze kroz Ulicu nad zidom gdje se nalaze izložbe naših autora, a ulice su kontinuirano pune – kazao je Tomašić dodavši kako su reakcije građana itekako pozitivne.

Uz Grad Varaždinske Toplice, podršku ovom festivalu pruža i gradska Turistička zajednica, a direktorica Lana Husnjak ističe da je ovaj festival odličan spoj bogate kulturne baštine po kojoj su Varaždinske Toplice poznate i suvremenih umjetničkih izražaja.

– Toplički Art Festival još je jedna lijepa priča iz Varaždinskih Toplica koja na odličan način spaja Grad, Turističku zajednicu i alternativnu scenu. Kroz ovu manifestaciju prikazuje se kreativni duh kojeg naš grad skriva, a ulicama i trgovima vraća se živost i promovira se kulturno-kreativni prostor sjevera Hrvatske i šire – rekla je Husnjak.

Toplički Art Festival otvoren je predavanjem domaće arhitektice Kristine Škrokov pod nazivom „O mogućoj prošlosti i budućnosti Varaždinskih Toplica” koje je provedeno kao skica grada.

– Bio je to crtež uživo s namjerom da se crtanje približi i drugima koji nisu umjetnici kao metoda proučavanja prostora oko sebe. Priča o gradu svela se na zrak, termalnu vodu, prednost ovog mikroreljefa, ljekovitost i način na koji se kroz prošlost i kako će se kroz budućnost uvijek koristiti. Najviše se trudim pričati o osjećajima i doživljajima, a manje o tehničkim stvarima – pojasnila je Škrokov najavivši i izložbu maketa i projekciju na zidu iznad kina koji će se održati u subotu.

Riječ je o projekciji njezinog projekta kupališta u Bjelovaru koji je na 56. zagrebačkom salonu arhitekture bio jedan od sedam nagrađenih radova.

Osim predavanja, u Kinu Ljubelj održane su i izložbe „NE/MOGUĆI” i „BLOOP” te filmske projekcije. U Ulici nad zidom tijekom obadva dana festivala posjetitelji mogu razgledati izložbu fotografskih radova Vide Žagar pod nazivom „A čija si ti?”, izložbu drvenih skulptura „Wooden Abstract Art” Alena Stokića te izložbu pjesama i scenografija „Zagorske reči i Mistični prizori” Morena Debića. U Atriju Starog grada u petak i subotu može se razgledati izložba slikarskih radova „5 kroz 5” Ljiljane Belavić Kliček, a na Trgu Republike Hrvatske kroz obadva dana festivala u večernjim satima publiku zabavljaju glazbeni nastupi.

Program je nastavljen i tijekom današnje subote.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski folklorni ansambl na trodnevnom gostovanju u Švicarskoj povodom Dana nezavisnosti RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski folklorni ansambl odlazi od 24. do 26. lipnja u Švicarsku, gdje će održati tri vokalno-instrumentalna koncerta u gradovima Schaffhausenu, Zürichu i St. Gallenu.

Gostovanje je organizirano povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Republike Hrvatske u suradnji s diplomatsko-konzularnim predstavništvom Republike Hrvatske u Zürichu. Financijski su gostovanje podržali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Grad Varaždin.

Osim u Zürichu, koncerti će se održati u Schaffhausenu, koji s Gradom Varaždinom ima potpisanu povelju o prijateljstvu, te u St. Gallenu.

Ovo je prva samostalna inozemna koncertna turneja VFA u povijesti Ansambla. Na turneji će Ansambl izvoditi vokalno-instrumentalne koncerte “Igrajte nam mužikaši” na kojima će švicarsku publiku povesti na glazbeno putovanje Hrvatskom, od doline Neretve na jugu do Međimurja na sjeveru zemlje, a “otići” će čak i preko granica u Gradišće i mađarsku Baranju.

Na programu se nalaze vrhunske obrade i autorske skladbe najboljih hrvatskih folklornih aranžera i skladatelja.

Tako će publika u Švicarskoj slušati “Jačke iz Gradišća” Marijana Makara”, “Na vrčaku tulipani” Bože Potočnika, “Idem kolu makar ne igrala” Ivice i Branka Ivankovića, a bit će praizvedene “Popevke tete Lize” koje je za VFA pripremio Alan Kanski, glazbeni voditelj Ansambla LADO.

Program su osmislili i uvježbali umjetnički voditelj Ansambla Tim Hrvaćanin, plesni voditelj i voditelj pjevanja Fin Hrvaćanin te glazbeni voditelj Matija Auker. Predsjednik Ansambla je Pjerino Hrvaćanin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje