U HNK Varaždin 10. svibnja bit će premijera svjetski poznate predstave “Tramvaj zvan žudnja”, Tennessea Wiliamsa.

Radi se o jednom od najinteresantnijih dramskih naslova 20. stoljeća, a još veću popularnost ovaj je naslov stekao istoimenim filmom. Bez obzira na sve veću vremensku udaljenost, ova drama nam u današnjem svijetu postaje sve bližom, ne toliko iz eksplicitno – socijalnih problema, koliko po specifičnim mehanizmima ljudskih nada i ljudskih bjegova.

Redateljica, dramaturginja i autorica glazbenog koncepta je Valentina Turcu. Glavne uloge glume Hana Hegedušić (Blanche DuBois), Ivica Pucar (Stanley Kowalski), Dora Fišter (Stella, njegova žena), Ivan Glowatzky (Harold Mitchell), Bernard Tomić (Steve Hubbel), Katarina Arbanas (Eunice, njegova žena), Nikša Eldan (Mladić) i Filip Eldan (Smrt).

Scenograf je Marko Japelj, a kostimograf Alan Hranitelj.

Ideja da se predstava postavi u HNK Varaždin krenula je od samih glumaca, a redateljica Valentina Turcu rekla je da je postavila radnju u 21. stoljeće te da se između nje i glumca rodila energija i suradnja kakva se nalazi jednom u životu.

– Ovu predstavu smo dogovarali s našim velikim prijateljem Georgijem Parom, ali nažalost, pri samim počecima dogovora on je umro. Tako da ovu premijeru posvećujemo Georgiju Paru. Također, zahvaljujem INA-i što nas sustavno prati – rekla je Jasna Jakovljević, intendantica HNK Varaždin.

Redateljica Valentina Turcu je objasnila da svakoj predstavi, pa i ovoj, prilazi laparoskopski.

– U Varaždinu i ovoj predstavi smo se slili s divnim interpretima, glumcima, nevjerojatnog raspona, koji mogu nositi tako agonične i dirljive uloge. Za mene je to veliko iskustvo i blagoslov. Kad kažem da radimo “Tramvaj zvan žudnja” za 21. stoljeće prvenstvno se radi o tome kako ga glumci interpretiraju. Odlučili smo da se ne vraćamo na polovicu 20. stoljeća, da ne glumimo Ameriku, jer to danas više nije relevantno. Naša Blanche je današnja Blanche, tekst nije mijenjan, ali današnja Blanche se drugačije nosi s dijagnozom koju je imala. Nitko od likova nije više kakav je bio kad je napisan – objasnila je Valentina Turcu.

Hana Hegedušić dodala je da nije ni sanjala da će joj se “dogoditi” uloga Blanche DuBois.

– Strašno mi je draga ova uloga jer prije 10 godina kada sam napustila veliki Zagreb, žarište svih zbivanja, govorili su mi da zašto sam otišla u Varaždin, da mi se ništa veliko neće dogoditi. Ali vidite, dogodilo se! Ovo je dokaz da se velike stvari mogu dogoditi i kada niste u Zagrebu – rekla je Hana Hegedušić.

Tramvaj zvan žudnja

Komentari

Komentara