Povežite se s nama

Kultura

Premijera predstave „Zmijsko klupko“ sutra na podrumskoj sceni Rogoza

Objavljeno:

- dana

„Zmijsko klupko“ nova je predstava na repertoaru varaždinskog HNK-a, a njezina je premijera zakazana za sutra, 9. ožujka na sceni Rogoz.

Rađena je po tekstu češkog dramatičara Michala Langa, a režiju potpisuje redateljica Ksenija Krčar, ujedno i Langova kolegica sa praške Akademije Dramskih Umjetnosti.

– Žanrovski neodrediv komad, koji isprepliće motive krimića, trilera, misterije – priča nam priču o dvojci prijatelja čiji odnos i nije baš prijateljski, a koji pokušavaju rekonstruirati događaje protekle noći u kojoj nestaje vlasnica stana. Nesigurnost u istinitost događaja raspliće priču koj obiluje konstantnim obratima u maniri čistokrvnog detektvskog romana, te ostavlja gledatelja u nedoumici – što je istina, a što stvarnost? Reminiscencije likova na tragu su filmova Noir, a sam će kraj iznenaditi sve. Kad još k tome dodamo i jednu nestalu zmiju iz terarija – začudnosti nema kraja – navode iz HNK-a.

Glumačka će ekipa vrlo brzo sve uvesti u ovaj kaos, a u Zmijskom su se klupku, odlično snašli glumci Marinko Prga, Karlo Mrkša, Ivana Zanjko i Ivica Pucar.

Scenografiju potpisuje Leo Vukelić, autor glazbe je Vid Kralj Novak. Kostimografkinja je Žarka Krpan.

I sam je autor teksta ovaj komad opisao kao – „Komorno ludilo za četiri osobe i gmaza“, što je naravno privuklo priličan broj publike u Češkoj gdje je predstava po prvi put i odigrana te u kratkom roku stekla popularnost.

„Zmijsko klupko“ premijerno će se odigrati 9. ožujka, na podrumskoj sceni Zvonimir Rogoz, s početkom u 20 sati, dok su reprizni termini – 10., 15., 19., 25. ožujka. Ulaznice su u slobodnoj prodaji.

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Kultura

Rabuzinovi dani u Novom Marofu uz likovne radionice, projekcije filmova, predavanje o kolekcionarstvu …

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak su u Novom Marofu započeli 7. Rabuzinovi dani, otvorenjem izložbe pod nazivom “Ivan Rabuzin – zadivljen crtežima drugih umjetnika”. Izložbu u Kulturnom centru Ivan Rabuzin posjetitelji mogu razgledati do 23. travnja.

Da je Ivan Rabuzin bio i kolekcionar, malo je poznata činjenica o ovom proslavljenom slikaru čije slike krase zidove mnogih svjetskih muzeja. Ovogodišnji Rabuzinovi dani temom će pratiti ovaj, svojevrsni hobi umjetnika koji je cijenio druge, ali i sam  bio cijenjen od drugih.

Nit vodilja organizatora ove kulturne manifestacije bila je prikazati Rabuzina iz drugog kuta, ukazati na širinu njegovog djelovanja i ostavštinu koju je ostavio budućim generacijama. Izloženi crteži dio su zbirke iz Gradskog muzeja Varaždin, a koju je Rabuzin darovao 2003.godine.

Tako se na izložbi u Novom Marofu može vidjeti 40- tak crteža eminentnih imena iz slikarskog svijeta. Ivan Meštrović, Slava Raškaj, Bela Čikoš Sesija, Vasilije Jordan, Mirko Rački, Jozo Kljaković, Krsto Hegedušić, Ivan Lovrenčić  samo su neki od autora čiji će crteži krasiti zidove Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Manifestacija će kroz mjesec dana svog trajanja osim izložbe, ponuditi razne likovne radionice, projekcije filmova o Ivanu Rabuzinu, predavanje o kolekcionarstvu, te pričaonice za djecu inspirirane slikovnicama koje je Ivan Rabuzin ilustrirao i tako odati počast svom sugrađaninu svjetskog glasa.

Organizatori Rabuzinovih dana su Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof i Gradski muzej Varaždin, kao suorganizator.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje