Povežite se s nama

Kultura

Premijerna izvedba „Palikuće“ Maxa Frischa 1. prosinca u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

BOGATA GLUMAČKA POSTAVA

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu 1. prosinca premijerno će biti izvedena predstava „Palikuće“ švicarskog književnika Maxa Frischa.

Drama ovog švedskog dramatičara, romanopisca i esejista „Gospodin Biedermann i palikuće“ premijerno je bila izvedena 1958. godine u Zurichu te je donijela Frischu planetarni uspjeh kao dramskom piscu i danas je još uvijek jedna od njegovih najizvođenijih drama.

Za režiju, adaptaciju teksta i scenografiju predstave u HNK-u u Varaždinu zaslužan je Ivica Kunčević.

– Ovo je ozbiljan, mudar, duhovit i zabavan komad, a ovakvi se epiteti teško daju nekim komadima – naveo je Kunčević.

U predstavi glume Pero Juričić, Ljiljana Bogojević, Hana Hegedušić, Stojan Matavulj, Marinko Prga, Sunčana Zelenika Konjević, Beti Lučić, Marija Krpan, Karlo Makša, Darko Plovanić, Filip i Nikša Eldan, Vid Novak Kralj i Zdenko Brlek.

Glumac Pero Juričić, koji u predstavi glumi Gospodina Jozefa Horvata, istaknuo je da u boljem kazalištu u svojih 45 godina karijere nije bio.

– Tekst je zanimljiv, priča je to o ljudskoj gluposti, naivnosti i o tome kako mislimo da se loše stvari događaju drugome. I kad mu se dogodi nešto loše, on i dalje ne vjeruje da se to dogodilo njemu. To je ono nešto što nikada nećemo naučiti – da budemo oprezni i da na vrijeme shvatimo da nam se opasnost približava, nego jednostavno pustimo da zavlada nama, a mi i dalje vjerujemo da je to prolazno i da nas se ne treba ticati – rekao je Pero Juričić.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Kultura

Od ponedjeljka, 4. srpnja, ljetno radno vrijeme varaždinske Gradske knjižnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin od danas, 4. srpnja, prelazi na ljetno radno vrijeme. Ljetno radno vrijeme Knjižnice trajat će do 3. rujna.

Svi Odjeli Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin rade prema sljedećem ljetnom radnom vremenu:

Ponedjeljak – utorak: 14 – 20 sati

Srijeda, četvrtak, petak: 7:30 – 14 sati

Subota: 7:30 – 12 sati

Nastavite čitati

Kultura

U nedjelju u Varaždinu počinje COFA – novi Međunarodni folklorni festival

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

COFA – Contemporary Folklor Adventure ( suvremena folklorna avantura) novi je međunarodni folklorni festival unutar mreže CIOFF UNESCO festivala, koji će se održati  od 10. do 15. srpnja u gradu Varaždinu te Varaždinskoj županiji.

Program COFA-e u sastoji se od pet atraktivnih festivalskih  cjelina, a u jednoj od  najatraktivnijih pod nazivom  Dobri stari folklorni nastupi, posjetitelji će moći uživati u  pet folklornih skupina koje dolaze iz čitavog svijeta: Kolumbije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Švicarske i Ukrajine. Od domaćih folklornih grupa predstavit  će se i Varaždinski folklorni ansambl.

Službena ceremonija  otvorenja  festivala COFA započinje u nedjelju,  10. srpnja s početkom u 19:30 sati na Kapucinskom trgu u Varaždinu, uz atraktivne nastupe gostujućih folklornih grupa, no već u jutarnjim satima ( 10:00 sati)  festivalski program  započinje nastupom dječjih folklornih grupa na istoj pozornici.

Unutar festivalske cjeline pod nazivom Razgovori o budućnosti folklora, za predstavnike institucija te za širu i stručnu javnost održat će se   program pod nazivom Razgovori o budućnosti folklora, a riječ je o dvije panel-rasprave i dva masterclass predavanja u Multimedijskoj dvorani palače Herzer u Varaždinu.

Za najmlađe posjetitelje na rasporedu su četiri  kreativne radionice/čitaonice u sklopu festivalske cjeline pod nazivom Kreativni folklorni lab.

Za nešto stariju  djecu organizatori su pripremili kreativnu radionicu Od poslovice do zidnjaka, koja će rezultirati pop-up izložbom izrađenih dječjih radova pod naslovom Suvremeni zidnjaci u tradicijskom ruhu, dok ćemo s mlađom djecom čitati narodne priče iz zemalja  gostujućih folklornih grupa.

Međunarodni folklorni festival COFA, kao novi festivala unutar mreže CIOF UNESCO festivala, pokrenula je Petra Golubar, ujedno i direktorica festivala a u koncipiranju ovog festivala pomogla joj je udruga SVIMA.

Generalni pokrovitelj festivala je Varaždinska županija uz pokroviteljstvo grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje