Kako saznajemo preminuo je fra Mario Crvenka, u dobi od 74 godine.

Poznati franjevac posljednjih je godina živio u Samostan sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu.

Prema informacijama koje smo dobili pokop će biti u utorak, 30. travnja, u 14 sati na groblju u Varaždinu.

Mario Crvenka bio je franjevac, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, kemičar, teolog, filozof i biolog. Jedan od najplodonosnijih svećenika autora pisane riječi, pjesnik i prirodoslovac.

Rođen je 1944. godine u Martinu, Našice.

U Našicama je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. U Rijeci i Schazu (Austrija) studirao je filozofiju i teologiju. Po završetku studija zaređen je 1970. za svećenika. U Austriji je studirao biologiju u Innsbrucku i doktorirao na području prirodnih znanosti, biokemijske znanosti 1977. godine.

Službovao je nekoliko godina u Njemačkoj. Bio je docent na Odjelu za kemiju Sveučilišta Koblenz-Landau. Napisao je brojne knjige i članke koje je objavio u domaćim i inozemnim stručnim publikacijama.

Šest godina službovao je u slavonskobrodskom Franjevačkom samostanu Presvetog Trojstva, od 2008. do 2014. godine. Bio je vrlo omiljen u Slavonskom Brodu. Odlukom provincijala premješten je u franjevački samostan u Varaždin. U Slavonskom Brodu objavio je članke i kolumne (Katolički tjednik, Posavska Hrvatska, Brodski vjesnik…) te dao niz intervjua za radijske postaje, SBTV i dr. Mnogo je pridonio brodskoj Matici hrvatskoj i biblioteci Brodski krugovi.

Komentari

Komentara