Povežite se s nama

U fokusu

Preminulom stanaru socijalnih stanova mjesecima naplaćivali najamninu

Objavljeno:

- dana

NEVJEROJATNO

Grad Varaždin, odnosno Javna ustanova Gradski stanovi (JUGS) mjesecima su slali uplatnice preminulom stanaru i uspijevali ih naplaćivati!

Uplatnice pokojnog stanara Zvonimira Pokosa, koji je živio u gradskom socijalnom stanu u Biškupcu, plaćala je, naime, stanarka koja se u taj stan uselila samovoljno, bez ikakvog rješenja nakon što je najmoprimac umro. Stanarka (podaci poznati redakciji) javila nam se jer joj sada prijeti iseljenje, odnosno zajedno sa svojim nevjenčanim suprugom i malodobnim djetetom ostat će na cesti.

Znali su, ali?

U JUGS-u su potvrdili da stanarka zajedno sa svojim izvanbračnim suprugom i djetetom bespravno koristi gradski stan od 26 kvadrata u kući na Trgu Ivana Perkovca 23/1 od sredine prošle godine.

– Stan su nasilno uzurpirali po smrti najmoprimca Grada Varaždina pokojnog Zvonimira Pokosa, i to, prema saznanjima kojima raspolažemo, od kolovoza 2012. godine. S obzirom da spomenuti stan koriste bez pravne osnove, prema nalogu Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina, od 11. studenog poduzete su radnje za njihovo prisilno iseljenje, a stanarka je prošle srijede ponovno pozvana da stan oslobodi do 10. prosinca ove godine, u svrhu izbjegavanja postupka prisilnog iseljenja – navodi se u odgovorima JUGS-a koje potpisuje ravnatelj Vladimir Kukec.

Za stanarku je glavni razlog što je se tjera iz gradskog stana inat i zloba susjeda, koji su potpisivali peticiju da je se izbaci iz stana zbog narušavanja javnog reda i mira.

Iako priznaju da ova obitelj bez pravne osnove žive u tom stanu, u JUGS-u ne priznaju da najamninu naplaćuju pokojnom stanaru.

– Netočno je da Grad Varaždin naplaćuje najamninu od pokojnog Zvonimira Pokosa. Sadašnja stanarka nepozvana i samovoljno putem Centra za socijalnu skrb Varaždin, uplaćuje određene novčane iznose na račun Grada Varaždina. Osobno ne raspolažemo podacima po kojoj osnovi je istoj Centar navedeno dopustio, no pretpostavljamo da je riječ, u najmanju ruku, dovođenja u zabludu Centra za socijalnu skrb Varaždin – poručuju iz JUGS-a.

Međutim, uplatnica za najamninu za mjesec listopad ove godine dokazuje da se najamnina ipak potražuje od – pokojnog stanara! U Centru za socijalnu skrb Varaždin ističu kako nemaju ništa sa spomenutim plaćanjem najamnine.

– Mogu jedino reći da Centar korisnicima pomaže u plaćanju režijskih troškova – rekao je Siniša Česi, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Varaždin.

Međutim,  to što bespravno koristi gradski stan na kojeg nema pravo i što plaća najamninu pokojnog stanara za sadašnju stanarku nije sporno. Za to što će ostati na cesti krivi isključivo – susjede. Kaže kako su stanari, s kojima je inače u sukobu i s kojima ne razgovara, potpisivali peticiju da je se izbaci iz stana i to zbog narušavanja javnog reda i mira, za što ona kaže da nije istina.

– Radi se isključivo o inatu i zlobi. Iako smo nezaposleni, sada se tjera mene i mog muža na cestu zajedno s malodobnim dijetom. Zanimljivo je da mi pravu peticiju, onu pisanu rukom, ne žele pokazati, makar na to imam pravo, a doznala sam da su je potpisale osobe koje uopće ne žive u socijalnim stanovima u Biškupcu – tvrdi stanarka koja se, doznali smo, prije nekoliko godina na isti način kao u Biškupcu, uselila u gradski stan na Trgu slobode u Varaždinu.

Tko je odgovoran?

Na kraju svega postavlja se pitanje kako su uopće moguća bespravna useljenja, i to koja traju dulje od godinu dana? Zašto je došlo do ove nevjerojatne situacije i zašto prije 11. studenog ove godine, kada se krenulo u prisilno iseljenje, nitko nije reagirao? Čini se da oni koji su zaduženi za upravljane socijalnim stanovima u vlasništva Grada Varaždina kontrole ne provodi ili se možda ne mogu nositi s problemima u ovom derutnom socijalnom naselju sa svega šest stanova i pet stanara? Naime, na naše pitanje kada je zadnji put provedena kontrola u biškupečkom socijalnom naselju nismo dobili konkretan odgovor u JUGS-u, ali istodobno uvjeravaju da su učestale kontrole koje provode u suradnji s MUP-om s obzirom na česte nesuglasice između stanara. Nije nam jasno kako onda u tim kontrolama nije i otkriveno da stanarka već godinu i pol živi bespravno u gradskom stanu i plaća najamninu čovjeka kojeg više nema?!

Svi imaju ugovore, osim…

Objašnjavajući zašto se bespravno uselila stanaraka kaže kako mjesecima zahtjeva od Grada Varaždina da riješi njezino stambeno pitanje. Dodaje i da ne zna imaju li rješenja drugi stanari koji tamo žive. – Na navedenoj adresi živi ukupno četiri najmoprimca Grada Varaždina te svi imaju valjane ugovore o najmu. U vezi zahtjeva za dodjelu stana u vlasništvu Grada Varaždina upućena je da svoj zahtjev ponovi u postupku natječaja Grada Varaždina za dodjelom stanova u najam, koji Grad Varaždin planira provesti do kraja ove godine – izvijestili su iz JUGS-a.

Stanovi spremni za useljenje, a natječaj još nije raspisan
I dok se neki bespravno i svojom voljom useljavaju u gradske socijalne stanove drugi se moraju javljati na natječaje i čekaju godinama. Za tridesetak socijalno ugroženih obitelji stanovi u Hrašćici gotovo su spremni za useljenje. – Prošlog četvrtka imali smo tehnički pregled na kojem su uočene sitne pogreške koje ćemo ukloniti tijekom ovog tjedna. Vrlo brzo očekujemo uporabnu dozvolu – objašnjava nam ravnatelj Gradskih stanova Vladimir Kukec. Ovi su stanovi trebali biti gotovi u srpnju ove godine, no sredinom kolovoza taj je rok pomaknut do kraja jeseni. Cijelo to vrijeme nije bio raspisan natječaj prema kojemu bi bila zaključena lista po kojoj će se oni popunjavati. – Natječaj će se raspisati do sredine prosinca, u tijeku je izrada pravilnika – dobili smo odgovor iz Grada Varaždina. Što znači da će socijalno ugrožene obitelji, kojih se prije četiri godine 344 javilo na tadašnji natječaj, morati pričekati početak 2014. na useljenje.
Neki od kriterija za dobivanje socijalnog stana na temelju kojih će se raditi lista prvenstva su: zdravstveno stanje podnositelja zahtjeva i članova njegovog obiteljskog domaćinstva, broj članova domaćinstva, broj maloljetne djece i djece na redovnom školovanju, socijalno stanje, stručna sprema, stambeni status, sudjelovanje u Domovinskom ratu, radni staž ostvaren u Republici Hrvatskoj i vrijeme prebivanja na području grada Varaždina. (td)

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Ister šef Varkoma, Grad bi kupio MBO! SDP je takve stvari još nedavno nazivao politikanstvom, a sad…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bruno Ister novi je direktor komunalne tvrtke Varkom. O tome se već dulje vrijeme nagađalo, a informacija je napokon postala službena. Ister, koji je inače dugogodišnji član SDP-a, direktorsku će funkciju službeno zauzeti 1. prosinca.

O njegovom imenovanju raspravljalo se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Hrvoje Petrić iz Budimo grad pitao je danas gradonačelnika Bosilja zašto ima dvostruka mjerila te ga je podsjetio da je ne tako davno prozivao bivšu vlast zbog političkog kadroviranja.

– Prije četiri godine su Bosilj i Ister održali presicu prije sjednice Nadzornog odbora Varkoma, na kojoj su rekli da je Varkom pun stručnjaka, ali da politika uvijek stavi šape na njega. Tom su prilikom kritizirali kadroviranje Ivana Čehoka. A onda, prije par dana, odigrali su istu igru – rekao je Petrić.

O tome kako gradonačelnik mijenja mišljenje govorio je i Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njega je zanimalo kako to da se sad Grad interesira za kupnju MBO-a, a upravo je Bosilj takvu ideju u prošlom mandatu kritizirao.

Pred tri godine, Bosilj je naime rekao kako nema javnog interesa u kupnji MBO-a te je Čehoka i njegove suradnike nazvao populistima.

Bosilj sad nastoji opravdati i Istera u Varkomu i mogućnost da Grad kupi MBO.

– Ovim putem čestitam gospodinu Isteru, od 1. prosinca on je novi direktor, Nadzorni odbor izabrao ga je jednoglasno 8:0. Statut tvrtke dozvoljava imenovanje, a Ister je od svih vijećnika najviše involviran u pitanja Varkoma i bala. Vjerujem da će polučiti dobar rezultat – rekao je Bosilj. Istaknbuo je i da da su Isterovo imenovanje pozdravili i u čelništvu Hrvatskih voda te je odmah primljen poziv na sastanak.

Što se pak tiče MBO-a, Bosilj podsjeća kako ima savjetodavno tijelo koje se bavi problemom bala. Među ostalima, u tom povjerenstvu sjedi i Mirka Jozić, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Upravo ona je navedena kao voditeljica projektnog tima kontakt Grada za operativna pitanja.

Varaždinski gradonačelnik objašnjava kako je kupnja MBO-a samo jedna od mogućnosti, te da moraju provjeriti sve opcije prije nego se donese konačna odluka, odnosno da je cilj analizom doći do najpovoljnije opcije.

Osvrnuo se i na činjenicu da realizacija projekta Regionalnog centra Piškornica još nije na vidiku.

– Regionalni centar Piškornica neće biti gotov još sigurno 4 ili 5 godina i država će svoje odgovornosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave i mi moramo imati razne opcije kako bismo to mogli riješiti – kaže Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Odbijena žalba Ivkoma, varaždinsko smeće ipak ide u Jerovec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje