Povežite se s nama

Kultura

Preminuo istaknuti dirigent i glazbeni pedagog prof. mr. art. Josip Jerković

Objavljeno:

- dana

U Zagrebu je preminuo istaknuti dirigent prof. mr. art. Josip Jerković. Tim je povodom Hrvatski sabor kulture izdao priopćenje, koje prenosimo u cijelosti:

“Sa žaljenjem obavještavamo javnost da je 26. veljače 2020. godine u Zagrebu preminuo maestro Josip Jerković, redoviti profesor u trajnom zvanju u mirovini, dirigent i glazbeni pedagog.

Profesor Jerković bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih zborskih dirigenata i važan član hrvatske akademske zajednice, posebice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na kojem je osim kao profesor, djelovao i kao dekan Pedagoškog fakulteta u dva mandata te kao prvi dekan Umjetničke akademije u Osijeku u čijem je osnivanju i pokretanju aktivno sudjelovao.

Prof. mr. art. Josip Jerković rođen je u Vrbici, 13. ožujka 1938. godine. Studirao je glazbu u Slavonskom Brodu (Pedagoška akademija –glazbeni odgoj), u Sarajevu (Muzička akademija – teorijsko-nastavnički odsjek) i Beogradu (Fakultet muzičke umjetnosti – dirigiranje, poslijediplomski magistarski studij). Od 1984. do 2008. djelovao je kao profesor na Sveučilištu u Osijeku na studijima glazbe. Bio je pročelnik studija Glazbene kulture od 1987. do 2005. godine, dekan Pedagoškog fakulteta u mandatima 1994.-1996. i 1999.-2001. Osnivanjem Umjetničke akademije u Osijeku, 2004. godine, profesor Jerković imenovan je njenim prvim dekanom.

Profesorovi posebno vrijedni i plodni rezultati vezani su uz pjevačke zborove u Slavonskom Brodu („Đuro Salaj” 1973.-1987., „Davor” 1990.-1994.) i Osijeku Akademski zbor sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera (1985.-2006.). Održao je oko 1500 nastupa diljem Hrvatske i u republikama bivše Jugoslavije, te u Italiji, Vatikanu, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Češkoj, Slovačkoj, Švicarskoj i Poljskoj. Zaslužan je za praizvedbe više od 60 skladbi hrvatskih i stranih autora. Objavio je dvije gramofonske ploče, a za potrebe domaćih i stranih televizijskih i radio postaja snimio je oko 120 skladbi. Surađivao je s mnogim dirigentima, solistima i ansamblima, među ostalima sa Zagrebačkom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Zagrebačkim simfoničarima, Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske, Orkestrom Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku, Gudačkim orkestrom „Gaudeamus” i drugima.

Dobitnik je više desetaka nagrada i priznanja, od kojih se posebno ističe odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi Republike Hrvatske koje mu je 2012. godine uručio Predsjednik RH dr. sc. Ivo Josipović. Bio je predsjednik i član stručnih žirija za zborove i orkestre na regionalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Objavio je niz stručnih i znanstvenih radova, tri knjige iz Dirigiranja (Osnove dirigiranja I – taktiranje, dva izdanja; Osnove dirigiranja II – interpretacija dva izdanja; Osnove dirigiranja III – literatura, tri izdanja) te najnoviju knjigu Hrvatski pjevački amaterizam u zrcalu (Zagreb, 2020). Bio je član brojnih umjetničkih udruženja: Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatskog muzikološkog društva i Hrvatskog društva glazbenih teoretičara. Djelovao je i kao predsjednik Stručnog savjeta za vokalnu glazbu Hrvatskog sabora kulture i Centra za glazbu Zagreb. Na temelju “…velevrijednih zasluga za kulturu i napredak hrvatskog naroda…”, profesor Jerković proglašen je počasnim članom Družbe Braće Hrvatskog Zmaja te mu je dodijeljeno zmajsko ime Zmaj Slavonski II.

Maestro Josip Jerković ostat će zapamćen kao osoba koja je snažno doprinijela razvitku i napretku zborske umjetnosti u Hrvatskoj, osobito u dijelu koji se odnosi na obrazovanje generacija zborovođa na čiji je rad utjecao ili kao profesor ili kao autor vrijedne stručne literature i uvijek rado viđen predavač na umjetničkim skupovima. Profesor Jerković bio je omiljen među kolegama, generacijama studenata, ali prije svih, među tisućama svojih pjevača čije je živote oplemenio glazbom, stručnim znanjem, životnom mudrošću, primjerom odgovornosti, posvećenosti, dosljednosti i energičnosti po kojima će ga se s poštovanjem i ljubavlju sjećati. Najviše će nedostajati svojoj obitelji, supruzi Julijani, kćeri Zvonki i sinovima Goranu, Trpimiru i Berislavu s obiteljima.

Posljednji ispraćaj održat će se u petak, 28. veljače 2020. u 15 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.”

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe „Nastajanje u nestajanju“ Dražena Eisenbeissera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 9. ožujka, u Kuli stražarnici održat će se otvorenje izložbe Dražena Eisenbeissera pod nazivom „Nastajanje u nestajanju“.

Zbog epidemiološke situacije neće biti službenog otvorenja, ali autor će za eventualne upite biti u Galeriji HDLU u utorak od 17 sati i 30 minuta.

Izložba ostaje otvorena do 23. ožujka.

Osvrt na izložbu „Nastajanje u nestajanju“ Tanje Špoljar

Ima nečeg mističnog i zavodljivog u slikama Dražena Eisenbeissera: prostorima bez ljudi, života u tragovima, prizorima ruševina, prozora, vrata, krovova, gradskih veduta kojima je godinama posvećen. U ovoj seriji odlazi još dalje, svoj pogled okreće prirodi, i to jednom motivu, jednom drvetu: dravskoj vrbi opsekači. Na prvi pogled, riječ je o vjernim prikazima koji teže iskazati činjenično stanje i nastaju kao prijenos viđenog, i fotografijom zabilježenog, na papir. Uvijek u istom tonu sepije, tehnikom krede na papiru, vrbe stoje pred nama, točno onakve kakve jesu, bez prevelikog uplitanja autora i želje da ih slikarski rastvori ili kroz njih iskaže svoje stanje u trenutku slikanja. No sve je to varka jer one govore i o tome: osjećamo trenutak autorova pogleda i poteza, tišinu tog događaja. Dugogodišnja posvećenost ovom motivu i tehnici otkrivaju nam autorovu sklonost jednoj vrsti meditativnog istraživanja, kontemplaciji ljepote, mantranju energije koja se nalazi u srži svega fizičkog, tvarnog. Kao da vježba balans i strpljivost, njegove su vrbe spoj tišine i jeke, svijetla i tame, gustoće i praznine, ljepote i propadanja. Kontrast zemljane boje sepija krede i čestog motiva snijega dodatno naglašava sve prethodno spomenute dualnosti. U prirodi sve pulsira i vibrira, a tehnika kojom Dražen slika idealna je da uhvati i zabilježi to: kratki, spiralni potezi kredom stvaraju beskonačne mreže isprepletenih linija koje nam na kraju otkrivaju motiv. Zavisno koliko je mreža gusta, toliko svjetla propušta na papir, a tu mrežu kontrolira autorova ruka. Nikad nije riječ samo o dekorativnom prikazu, već o pažljivom istraživanju forme kroz bezbrojne zapletene linije koje na kraju tvore cjelinu. Ako se približimo, osjećamo pulsiranje i vibriranje te mreže, a kada se udaljimo dobivamo dojam tišine, fiksiranosti trenutka, momenta zabilježenog u vremenu, gotovo kao da je riječ o starinskoj tehnici sepija fotografije. No je li autorova želja zabilježiti faktično stanje, vrbu onakvu kakva jest ili ga ipak zanima nešto što je iza te mreže poteza, što je iza forme?

Fascinacija ljepotom vidljivom u životnim mijenama i ciklusima, onom vrstom koja je prisutna i u propadanju, koju ne vidi svatko, proizašla je iz autorovog načina promišljanja života. Činjenica da odabire baš motiv vrbe da bi to iskazao i nije začudna. Predanost motivu drveta i prirode spoj je fascinacije njihovom ljepotom – vizualnog i onoga što predstavljaju – simbolike. Drvo i drveće u svim je kulturama igralo važnu ulogu i bilo je manifestacija svetog, veza između neba i zemlje, a simboliziralo je i kozmos…

… Motiv vrbe sinteza je autorove sposobnosti da u svemu vidi ljepotu te metafizičke i transcendentalne dimenzije njegova slikarstva. Nije slučajno da autor odabire vrbe opsekače, drvo kojem čovjek sječe mlade grane no ona ih ponovno tjera, drvo koje Drava premješta, no ono se neumorno hvata za sprudove. Drvo koje truli iznutra, no opstaje. Ono zasigurno nije najljepše drvo koje viđamo u Podravini, no upravo je zato i privuklo autora. Priroda u kojoj se ogledaju mijene, i one godišnjih doba, i one života i smrti, jasan je izraz ljepote i duhovnog koji zanima autora…

… Cjelokupni opus Dražena Eisenbeissera, kao i ova serija, ne želi biti doslovan prijevod njegove životne filozofije u likovni jezik. I ide dalje od puke simbolike jer priča u onim tišinama, prazninama, točkama gdje se energije u slici spajaju. Energije koje su uvijek potpuno suprotne pa stvaraju naboj između zanosa i smirenosti, tišine i pulsiranja. Kore drveta i snijega. A sam autor kaže da je ova vrsta sepija krede najbolja za slikanje onog sto nestaje i što postaje zemlja (sa zemljom slikaš zemlju).

Slike su ovdje da bi pokazale ljepotu i prolaznost. Vrijeme, ali kao put u vječnost. Slike koje su ovdje govore tišinom i svojim prazninama. Moć tišine i praznina, nastajanja u nestajanju.

O autoru Draženu Eisenbeisseru

Dražen Eisenbeisser rođen je 1957. u Koprivnici.

Samouki je umjetnik. Njegovu prirodnu nadarenost usmjerili su njegovi slikarski mentori – akademski slikari iz Koprivnice (Romano Baričević, Željko Mucko), a posebice mu je poticajan bio profesor Zlatko Kauzlarić – Atač.

Do sada je imao 30 samostalnih izložbi te više od 40 grupnih izložbi. Godine 2017. izlaže u Londonu u svjetski poznatoj „Mall Galleries/Federation of British Artists“ gdje postiže izuzetno veliki uspjeh (izložbena komisija jednoglasno je odlučila izložiti radove Dražena Eisenbeissera, a izabran je između četiritisuće kandidata), te je pozvan da za dvije godine dođe izložiti nove radove.

Član je HDLU Varaždin i Atelieri Koprivnica. Živi i radi u Koprivnici.

Nastavite čitati

Kultura

III. Susret duhovnoga dječjeg stvaralaštva Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec: natječaj “Cvjetići svetog Antuna”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa svetog Antuna Padovanskog Čakovec raspisuje natječaj III. Susreta duhovnog dječjeg stvaralaštva “Cvjetići svetog Antuna”.

Tema natječaja je „Blagdan sv. Antuna Padovanskog u mojoj obitelji“. Na natječaj se mogu poslati dječji literarni i likovni radovi djece predškolske dobi te radovi učenika osnovne škole uz tematiku: proštenje sv. Antuna Padovanskog, zajedništvo u obitelji, molitva, vjera, šetnja, igra… Literarni radovi mogu biti pisani standardnim hrvatskim jezikom ili hrvatskim narječjima u obliku pjesme, molitve ili kratke priče, a likovni u tehnikama: pastel, gvaš, tempera ili kombinirana tehnika (pastel +akvarel).

Poticaj na stvaranje

– Pozivamo vjeroučiteljice i vjeroučitelje da u okviru vjeronaučne nastave potaknu vjeroučenike na izradu literarnih i likovnih radova. Isto tako, pozvani su svi učitelji i učiteljice, kao i drugi nastavnici i profesori (posebno hrvatskoga jezika i likovne kulture) da se uključe u ovaj natječaj i animiraju učenike u izradi radova. Svaki rad treba imati: naslov, ime i prezime djeteta ili učenika, ime mentora, vrtićku skupinu ili razred, ime i prezime barem jednog roditelja i broj mobitela barem jednog roditelja. Za likovni rad potrebno je navesti i tehniku. Sve radove ocijenit će povjerenstvo, a svi sudionici dobivaju zahvalnice za sudjelovanje. Nagrađujemo tri najbolja likovna rada za predškolski uzrast, tri najbolja literarna i likovna rada od 1. do 4. razreda, tri najbolja literarna i likovna rada od 5. do 8. razreda.

Natječaj je otvoren od 17. veljače, odnosno početka korizme. Svi radovi moraju biti poslani do 1. lipnja 2021. na adresu: Župa svetog Antuna Padovanskog, Trg svetoga Antuna Padovanskog 1, 40.000 Čakovec ili elektroničkom poštom na adresu [email protected] s naznakom za natječaj „Cvjetići sv. Antuna“. Rezultate natječaja objavit ćemo na Facebook i web stranici Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec (www.zupa-cakovec-jug.com) i u župnom listu “Zvona” – kažu iz Župe svetog Antuna Padovanskog.

Dodjela nagrada

Svečana dodjela nagrada i priznanja bit će organizirana u nedjelju, 13. lipnja 2021. godine u 17 sati u Župi svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu. Svaki rad mora imati potpisanu izjavu roditelja o davanju suglasnosti za prikupljanje, obradu i objavu osobnih podataka u svrhu sudjelovanja na natječaju. Suglasnost je dostupna ovdje.

Nastavite čitati