Povežite se s nama

Život i društvo

Preminuo je prof. dr. sc. Miroslav Žugaj, jedan od utemeljitelja Fakulteta organizacije i informatike

Objavljeno:

- dana

Iz Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu sa žalošću javljaju kako ih je 17. listopada 2021. godine napustio njihov uvaženi profesor, kolega i prijatelj, a ujedno i jedan od utemeljitelja Fakulteta organizacije i informatike, prof. dr. sc. Miroslav Žugaj, professor emeritus. Evo što su poručili:

Rođen je 3. ožujka 1940. godine u Humljanima (Virovitičko-podravska županija). Gimnaziju je završio u Osijeku 1958. godine. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu 1963. godine, magistrirao na Fakultetu ekonomskih nauka u Zagrebu 1971. godine, a doktorirao 1974. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku (tada dio Sveučilišta u Zagrebu).

Za docenta je izabran 1974. godine, za izvanrednog profesora 1978. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i 1980. godine na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. U zvanje redovitog profesora biran je 1985. i 1990. godine. U trajno zvanje redovitog profesora izabran je 1996., a potvrđen na Senatu Sveučilišta u Zagrebu 1997. godine. Biran je u polju ekonomskih znanosti, a od 1990. godine i u polju informacijskih znanosti. Umirovljen je 2010. godine, a 2011. godine izabran je u počasno zvanje professor emeritus.

Prof. dr. sc. Miroslav Žugaj u hrvatskoj je akademskoj zajednici poznat kao savjestan i predan profesor i stručnjak. U svojem radu u akademskoj zajednici ostavio je neizbrisiv trag kao naš dekan koju je dužnost obnašao u više mandata, kao profesor predan u radu sa studentima na sveučilištima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Dubrovniku, Mostaru, i Sarajevu, kao znanstvenik na mnogobrojnim projektima te kao autor mnogih udžbenika, recenzent brojnih knjiga, znanstvenih i stručnih radova.

Profesor Žugaj samostalno je kao autor i u suautorstvu objavio 28 knjiga i udžbenika, 4 skripte, 2 monografije te više od 400 znanstvenih i stručnih radova u domaćim i stranim časopisima. Radovi prof. dr. sc. Miroslava Žugaja indeksirani su i citirani u međunarodnim bibliografskim bazama podataka te dokazuju iznimni znanstveni i stručni opus u većem broju znanstvenih polja u području društvenih znanosti (ekonomija, menadžment, organizacija, informacijske znanosti), poljoprivrednih znanosti te teorije znanosti – općenito. Po širini znanstvenog interesa u područjima društvenih znanosti prof. dr. sc. Miroslav Žugaj izdvaja se od svih ostalih kolega profesora na širem znanstvenom području u našoj zemlji.

Tijekom svog dugogodišnjeg rada profesor Žugaj je sudjelovao u otvaranju, ustrojstvu i organizaciji novih laboratorija, mentorirao je magistarske radove i doktorske disertacije, kao i završne i diplomske radove, a njegov značajan doprinos je i u osnivanju, organizaciji i provedbi novih studija, kao i stručnom vodstvu mnogih projekata.

Profesor Žugaj dobitnik je Medalje grada Varaždina za doprinos stvaranju slobode i suvremene Republike Hrvatske (1992.) te je odlikovan Spomenicom domovinskog rata (1996.), Spomenicom domovinske zahvalnosti (1997.) i Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića (1998.).

Neizmjerno smo zahvalni profesoru Žugaju i za njegovo nesebično i značajno zalaganje u raspravama o važnosti i potrebi opstanka Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu čime je dao velik doprinos razvoju znanosti, grada Varaždina te društva u cjelini.

Profesor Žugaj ostaje nam u trajnom sjećanju kao cijenjeni dekan, profesor, znanstvenik, stručnjak i kolega.

Život i društvo

Besplatno klizanje za lepoglavske školarce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zahvaljujući odličnom odazivu građana odlučeno je da klizalište u Lepoglavi ostane raditi sve do kraja mjeseca siječnja, što će zasigurno razveseliti one najmlađe.

Radno vrijeme klizališta je od 16 do 21 sat.

Posebno raduje i vijest kako školarci imaju mogućnost besplatnog klizanja.

– Početkom tjedna uputili smo dopis ravnateljima u kojem nudimo besplatno klizanje svim osnovnim školama na području grada Lepoglave u jutarnjim satima u sklopu nastave. Škole su s oduševljenjem prihvatile prijedlog i od sada školarci mogu pokazati svoje vještine klizanja u sklopu nastave. Veseli nas puno klizalište i pozivam sve ljubitelje klizanja da iskoriste svaku minutu i uživaju do kraja siječnja – izjavio je direktor TKIC-a Damjan Županić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ravnatelji varaždinskih srednjih škola posjetili Međimursko veleučilište u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu u četvrtak, 20. siječnja, posjetili su ravnatelji srednjih škola s područja Varaždinske županije.

Riječ je o još jednom dokazu da MEV nastoji unaprjeđivati suradnju s drugim odgojno-obrazovnim ustanovama i znanstvenim institucijama s ciljem zajedničkog razvoja znanosti i STEM područja, ali i promocije Međimurskog veleučilišta među budućim studentima.

Dekan doc.dr.sc. Igor Klopotan je uz ravnatelje varaždinskih srednjih škola ugostio i Miroslava Huđeka, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, a u pratnji suradnika pokazao im je i nedavno otvoreni Centar održivog razvoja.

Kako je naglasio Klopotan, smjer suradnje će definitivno biti robotika i STEM, no otvoreni su i za sve ostale oblike.

– Pročelnik je isto tako predložio da zajedno pokrenemo jedan vid cjeloživotnog obrazovanja i o tome ćemo naravno nastaviti razgovarati – poručio je dekan Klopotan.

Istaknuvši važnost suradnje, pročelnik Huđek pohvalio je programe koje Međimursko veleučilište provodi i dodao kako se više od 20 % srednjoškolaca u Varaždinskoj županiji obrazuje u sektorima strojarstva i elektrotehnike.

– Svaki oblik suradnje u STEM području podržavamo i zato smo danas ovdje s ravnateljima srednjih škola – rekao je Huđek naglasivši kako Varaždina županija završava još dva strukovna centra izvrsnosti, a stručnjaci u strojarstvu s MEV-a mogli bi biti podrška u stvaranju domaćeg proizvoda.

Pročelnica Odjela Održivog razvoja Magdalena Zeko pojasnila je kako su prije dvije godine u potpunosti revidirali i modernizirali ovaj smjer, a u pripremi je otvaranje i specijalističkog studija.

– Nastavu već održavamo u laboratorijima koje smo nedavno otvorili te tako pružamo studentima mogućnost da odmah dobe i praktična znanja – rekla je Zeko.

Pročelnik Jurica Trstenjak rekao je kako njihov Odjel Računarstva obrazuje dva profila, klasične programere i buduće sistem administratore.

– Zasad imamo preddiplomski, trogodišnji studij i nadamo se da najesen krećemo i s diplomskim studijem, odnosno 4. i 5. godinom – istaknuo je Trstenjak.

Pročelnik Odjela Menadžmenta turizma i sporta Tibor Rodiger naglasio je kako je to najveći odjel jer se osim preddiplomskog izvodi i specijalistički studij. Njihovi bivši studenti, istaknuo je Rodiger, vrlo su uspješni, a velik broj ih je i u poduzetničkim vodama.

Na kraju sastanka dekan Klopotan pozvao je sve ravnatelje u uredništvo časopisa Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje