Povežite se s nama

Život i društvo

Preminuo je varaždinski poduzetnik Dragutin Drk

Objavljeno:

- dana

Kako saznajemo danas je, 8. veljače, iznenada preminuo generalni direktor i predsjednik Uprave Grupe Vindija Dragutin Drk, jedan od najpoznatijih varaždinskih poduzetnika.

Neslužbeno doznajemo da uzrok smrti nije zaraza koronavirusom. Nešto iza 12 sati informaciju su potvrdili i iz Grupe Vindija.

– Na čelu Vindije gospodin Drk proveo je više od 50 godina, stvarajući poslovni sustav Grupe Vindija, domaćeg i regionalnog prehrambenog lidera, čije perjanice Vindija i Koka upravo navršavaju 60 godina rada. Od samog početka karijere, imao je viziju razvoja snažne domaće i regionalne tvrtke sa zaokruženim ciklusom proizvodnje, čime je inspirirao poslovnu zajednicu, partnere i suradnike. Gospodin Drk je utkao svoje cjelokupno životno i poslovno iskustvo u Vindiju te radio punim kapacitetom do posljednjeg dana. Uz predani, svakodnevni rad na razvoju velike prehrambene industrije koja danas zapošljava gotovo 3.700 ljudi, Dragutin Drk bio je izuzetno posvećen svojoj obitelji, osobito unucima – stoji u priopćenju.

O Dragutinu Drku i poslovnom uspjehu

Osnivač moderne Vindije i Koke rođen je 25. rujna 1937. godine u Varaždinu.

Počeci Vindije sežu u 1959. godinu kada je u Varaždinu osnovana Gradska mljekara koja je opskrbljivala grad svježim mlijekom i zapošljavala samo petnaestak ljudi.

Godišnje je Gradska mljekara za tu svrhu otkupljivala 1.500.000 litara mlijeka iz prigradskih sela varaždinskog i čakovečkog kotara. Danas se jednaka količina mlijeka prikupi za samo 2,5 dana. Tadašnji stanovnici „Malog Beča“ mogli su uživati u staklenim bocama svježeg mlijeka dostavljenim na njihov kućni prag.

Gradska mljekara do danas nije mijenjala lokaciju, samo se proširila tik do prometnica, željezničke pruge i stambenih naselja. Već 1961. započela su prva ulaganja u rekonstrukciju mljekare i širenje proizvodnje pa je osim mliječne industrije uveden asortiman sokova (cockte i limunade u boci).

Godine 1965. na mjesto direktora dolazi Dragutin Drk koji je Vindiju uspješno vodio do danas. Sam naziv Vindija uzet je 1970. godine po obližnjoj špilji u Donjoj Voći pokraj Varaždina, jednom od najstarijih nalazišta pračovjeka u svijetu. Inspiracija su tradicionalne prakse svjetskih mljekara koji koriste špilje kao prirodni ambijent za dozrijevanje sireva. Ime Vindija znalački je odabrano jer izvrsno asocijativno određuje današnjega svjetski poznatog proizvođača sireva s plemenitim plijesnima (koji također zriju u prirodnim uvjetima).

Bitna je prekretnica u razvoju poduzeća 1995. godine preuzimanje Koke, najvećega hrvatskog proizvođača pilića, svježega pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa, koja svoje proizvode na tržište plasira pod poznatom robnom markom Cekin. Iste godine dijelom Poslovnog sustava Vindija postaje i Varaždinska pekarnica Latica, najveća pekarnica u Varaždinskoj županiji. Godine 1997. pridružuje im se riječki proizvođač prerađevina od mesa krupne stoke ViR 1898, a 2003. i županjska mljekara Novi Domil. Iste godine slijedi otvorenje Vindona, tvornice za proizvodnju svježe puretine i purećih prerađevina u Slavonskom Brodu s istoimenim brendom, a otvorenjem vlastite tvornice stočne hrane BIOdar 2006. godine Vindija napokon zaokružuje svoju mliječnu i mesoprerađivačku industriju u jedinstvenu proizvodnu cjelinu. Poduzeće se od 1993. godine strateški usmjeruje na rast i razvoj, a najveće širenje ostvarila je 1995. godine pridruživanjem mesne industrije Koka i pekarnice Latica. Od tada je Vindija poslovni sustav koji obuhvaća više poduzeća iz širokog područja prehrambene industrije.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati