Povežite se s nama

Život i društvo

Preminuo poznati majstor za izradu violina s varaždinskom adresom Ivan Zanjko

Objavljeno:

- dana

Prije nekoliko dana u 89. godini preminuo je Ivan Zanjko, poznati majstor za izradu violina rodom iz Vukanovca

San mu je bio postati slavni violinist, no Zanjko je krajem Drugog svjetskog rata ostao bez šake te je potom odlučio izrađivati violine i za to se školovao u Grazu i Beču, a onda i na najvećoj akademiji za izradu umjetničkih violina u talijanskoj Cremoni, o čemu je Regionalni tjednik i pisao prije tri godine.

>>Ivan Zanjko s varaždinskom adresom tijekom rata ostao bez šake, a postao poznati majstor izrade violina

Svoju radionicu posljednjih je godina imao u Blažekovoj ulici u Varaždinu.

U 40 godina rada napravio je 174 violine, 15 viola, pet violončela i jedan kontrabas, na što je potrošio oko 43.000 radnih sati, a njegovo najbolje postignuće je Zlatna diploma za najbolji ton violine koju je dobio na natjecanju u Mittenwaldu.

Školovanje je započeo na Učiteljskoj školi u Čakovcu. Već je tada počeo raditi u prosvjeti, a zatim je u Zagrebu diplomirao fiziku, kemiju i biologiju te svoje obrazovanje potom upotpunio studijem psihologije i pedagogije. Zaposlio se u Osnovnoj školi „Kata Dumbović“ u Zagrebu, gdje je devet godina bio ravnatelj i godinu dana v. d. ravnatelja. Posljednja škola u kojoj je radio bila je Drvodjelska škola Zagreb, gdje je predavao gradnju tambura, gitara i violina. Za svoj je pedagoški rad dobio Nagradu Grada Zagreba.

S obzirom na to da je zbog eksplozije u djetinjstvu postao 80-postotni invalid, svoje je zdravlje odlučio sve to vrijeme održavati sportom, i to atletikom. Već je u Učiteljskoj školi bio najbrži sprinter, a kasnije je sudjelovao na čak pet svjetskih prvenstava u atletici za invalide, u disciplini petoboj, i na mnogim drugim natjecanjima. Zahvaljujući tomu prošao je svijeta od gotovo cijele Europe do Novog Zelanda, Australije, Singapura i Kuvajta.

Posljednji ispraćaj Ivana Zanjka održat će se u srijedu u Zagrebu.

Život i društvo

Uz pomoć svojih kupaca i pratitelja Supernova namjerava usrećiti potrebite i uljepšati im blagdane za što je dovoljan samo jedan ‘klik’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži nam se najljepši i najčarobniji dio godine, vrijeme darivanja kada je važno prisjetiti se i onih koji ne mogu sebi i svojim najbližima priuštiti ono što bi voljeli. Stoga je Supernova Grupa pokrenula plemenitu akciju kojom uz simboličnu pomoć svojih posjetitelja i pratitelja namjerava usrećiti i uljepšati blagdane za više od 300 potrebitih obitelji.

Samo jedan klik dovoljan je za virtualno paljenje lampica na SUPER božićnom drvcu postavljenom na internetskoj stranici Supernova Grupe koja će zatim za svaku upaljenu lampicu donirati po 1 € obiteljima kojima je pomoć najpotrebnija.

Lampice se pale do 23. prosinca kada će biti objavljena i ukupna vrijednost prikupljenih donacija koje će biti uplaćene na Supernova poklon kartice, a zatim uručene organizacijama Mala kuća Zadar, Kuća sretnih ciglica, Utočište Sveti Nikola, Društvo naša djeca i Zagrebački humanitarci. Navedene organizacije zatim će kartice s donacijama dodijeliti obiteljima i pojedincima o kojima skrbe. Cilj je uljepšati blagdane za više od 300 obitelji.

Ova jednostavna i humana gesta u blagdansko vrijeme podsjetit će nas da dobra djela usrećuju svakog, i onog tko daje i onog tko prima dar. Prava je vrijednost darivanja sadržana u samom činu i pažnji koje tom prigodom poklanjamo drugima. Vjerujem da ćemo potrebitim obiteljima na ovaj način barem donekle donijeti blagdanski ambijent u njihove domove, izjavili su iz Supernova Grupe.

Supernova Božićna akcija odvija se na internetskim stranicama: https://www.supernova.hr/superbor.

Nastavite čitati

Život i društvo

Četvero novih darivatelja na posljednjoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Maruševcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Općine Maruševec provedena je treća ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi za darivatelje sa šireg maruševečkog područja, u organizaciji Gradskog društva Crvenog Križa Ivanec, a u suradnji s Općinom Maruševec i Aktivom dobrovoljnih darivatelja krvi iz Maruševca.

Akciji su se odazvali građani šireg maruševečkog područja, njih 50, a prikupljene su 44 doze krvi za potrebe liječenja bolesnika Opće bolnice Varaždin, čiji su djelatnici iz Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin obavljali prikupljanje krvi.

Velika obitelj darivatelja dobila je još dva nova darivatelja i dvije nove darivateljice, a akciji se uz ostale odazvao i gospodin Stjepan Galić iz Koškovca, kojemu je ovo bilo 112. darivanje krvi.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša ovim putem zahvaljuje svim darivateljima na njihovoj humanosti, plemenitosti, te njihovom nesebičnom daru tijekom čitave 2022. godine, jer svojim činom spašavaju ljudske živote svakog dana.

Iz Gradskog društva Crvenog Križa Ivanec ističu kako građani s područja Općine Maruševec u najvećem broju daruju krv te pozivaju stanovnike šireg ivanečkog područja da se pridruže budućim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi u idućoj godini, za svoje i tuđe zdravlje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje