Povežite se s nama

Život i društvo

Preminuo Varaždinac Vladimir Pletenac, poznati pedagog i psiholog

Objavljeno:

- dana

Počivao u miru

U 88. godini jučer je u Varaždinu  preminuo prof. dr. sc. Vladimir Pletenac, naš poznati pedagog i psiholog, dugogodišnji redovni profesor Učiteljskog fakulteta te Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Vladimir Pletenac rođen je u Čakovcu 1928. godine, diplomirao je pedagogiju i psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao pedagogiju. Profesor doktor Vladimir Pletenac bio je jedan od naših najistaknutijih stručnjaka za obrazovne tehnologije, autor niza stručnih i znanstvenih radova, koji je predavajući kolegij Didaktika na Filozofskom fakultetu te kolegij – Metodika nastave priride I društva, za nastavna zvanja pripremio generacije naših nastavnika i profesora.

Bio je pionir sustavnog proučavanja uloge televizije u odgoju i obrazovanju te autor cijenjenog priručnika – Kako treba učiti. Prof. dr. Vladimir Pletenac bio je i aktivni sportski djelatnik, koji je aktivno igrao rukomet u zagrebačkim rukometnim klubovima, a kasnije je bio i trener nekoliko ovdašnjih klubova. Bio je i pasionirani tenisač i skijaš.

Posljednji ispraćaj dr. sc. Vladimira Pletenca bit će u srijedu, 10. svibnja u 13 sati i 15 minuta na varaždinskom groblju.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Grad Varaždin je podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je značajnim sredstvima iz proračuna podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, unatoč pandemijskoj krizi.

Naime, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak, 20. travnja, s predstavnicima udruga potpisao je ugovore te im tom prilikom zahvalio „što ste radili u ovim pandemijskim uvjetima i okupljali naše građane koji su preko vas zadovoljili svoje građanske interese“.

– Riskirali ste svoje zdravlje i  bili na usluzi građanima i zato vam upućujem veliku zahvalu. Iako će pojedine udruge smanjiti svoje aktivnosti zbog pandemije, sredstva neće propasti, a vas molim da nas o tome izvještavate. Najveća vrijednost ove gradske uprave je bila da smo komunicirali s vama. Nikad u povijesti grada nije bilo toliko udruga kao što ih imamo danas i nikad nije bila bolja suradnja. Udruge su šarolikost i bogatstvo jednog gradskog života pa vam još jednom zahvaljujem na suradnji – poručio je gradonačelnik.

Dodajmo da je za danas, 21. travnja, najavljeno potpisivanje ugovora s udrugama s područja obrazovanja i rada s mladima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska biskupija: pričesti i krizme nakon 20. svibnja, preporuka je da budu vani

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Varaždinska biskupija

U vremenu prije epidemije nakon Uskrsa počelo se s održavanjem prvih pričesti i krizmi.

Vjernici mnogih župa u Varaždinskoj biskupiji već su od svojih župnika dobili najavu datuma održavanja privih pričesti i krizmi, ali uglavnom uz napomenu da će navedeno ovisiti o epidemiloškim mjerama. Na primjer, za učenike Centra Tomislav Šoljar već je održana svečana misa na kojoj su primili sakramente.

Održavanje istih potvrdila nam je i Varaždinska biskupija, ali iako smo tražili, nisu nam poslali raspored po župama.

– Slavlja prve svete pričesti i svete potvrde u Varaždinskoj biskupiji planiraju se od svetkovine Duhova, točnije nakon 20. svibnja 2021. godine. Župnici su u svojim župama objavili datume za ta slavlja i poznata su vjernicima. Nastojat ćemo da se slavlja odvijaju redovito, ne pod cijenu zdravlja, i sigurno, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Preporuka je da se, gdje je to moguće, slavlja održe na otvorenom. Pratimo epidemiološku situaciju i s obzirom na nju donijet će se konačan sud – odgovorio je Regionalnom tjedniku Marko Domiter, tajnik biskupa Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati