Povežite se s nama

Život i društvo

Preminuo Viktor Plavec, ugledni Varaždinac, obrtnik, mecena i sportaš

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu je u 84. godini života preminuo Viktor Plavec, ugledni obrtnik i sportaš olimpijac.

Osim što je bio dugogodišnji varaždinski obrtnik – fotograf, bio je i mecena, a za mnogobrojne uspjehe u sportovima kojima se bavio te za dugogodišnji humanitarni rad, 2013. Godine mu je Varaždinska županija dodijelila nagradu za životno djelo.

Viktor Plavec rođen je 10. siječnja 1935. godine u Vinici. Njegov sportski život počinje 1949. godine, kada se osniva Hrvački klub u Varaždinu, a on sudjeluje u njegovoj prvoj postavi. Paralelno sa hrvanjem počinje se baviti boksom.

Nastupao je za zagrebački „Metalac“, a bio je i najmlađi boksački trener u bivšoj Jugoslaviji. Kasnije postaje boksački sudac, i tu postiže izvanredne rezultate. Kao najbolji boksački sudac u Europi dobiva kvalifikaciju za suđenje u boksu na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama.

Na Olimpijadi u Seulu (Koreja) 1988. proglašen je najboljim sucem. Bio je predsjednik boksačkog saveza u dva navrata, te predsjednik Boksačkog saveza Republike Hrvatske.

Viktor Plavec bavio se i spedwajem i moto trkama, na kojima je aktivno nastupao. Od 1953. godine član je Aero kluba Varaždin i njegov višegodišnji predsjednik.

Od 1952. godine igrao je i nogomet u klubovima Varaždinske županije, a od 1948. godine, pa sve do nedavno aktivni ribolovac, te je bio biran za predsjednika Ribolovnog društva.

Bvio se i lovom, gdje je dobio titulu najuzoritijeg lovca. Za svoj svestrani sportski život i rad dobitnik je brojnih visokih priznanja. Kao mecena i humanitarac Viktor Plavec bio je među osnivačima Rotary cluba Varaždin, a kao rotarijanac dobio je i najveću svjetsku nagradu „Paul Haris“.

Kroz Rotary club bio je sudionik u mnogobrojnih humanitarnim manifestacijama, te aktivno pomagao ljudima u nevolji i osobnim donacijama.

Kao dugogodišnji obrtnik – fotograf, kroničar je Varaždinske županije i Grada Varaždina, a njegove fotografije nalaze se u brojnim knjigama i monografijama. Njegov foto-atelje Plavec-Fiket četvrta je generacija fotografa.

Viktor Plavec osobno, ali i njegova obitelj, unaprijedili su ovu granu obrtništva novim tehnologijama.

Tijekom Domovinskog rata 1991. Godine osnovao je Sportsku četu i postaje njezin zapovjednik. Sudionik je prvih vojnih igara u Rimu, a organizirao je i druge igre i manifestacije u domovini.

Za svoj predani doprinos privatnom i javnom životu Varaždinske županije i Republike Hrvatske dobio je brojne nagrade, priznanja i zahvalnice, od Hrvatskog sabora kulture, zahvalnice „spasimo Dravu“, do nagrade Grada Varaždina 1999. godine, te drugih visokih priznanja.

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje