Povežite se s nama

U fokusu

„Preoblikovanje na štetu građana, a u interesu vjerovnika“

Objavljeno:

- dana

Varaždinski HDZ o preoblikovanju NK Varaždin

HDZ Varaždin smatra da je predloženi način preoblikovanja NK Varaždin neodrživ, nepravedan prema građanima i krajnje poslovno neopravdan, a u interesu vjerovnika koji imaju utjecaj na gradsku vlast, zaključak je Predsjedništva varaždinskog HDZ-a koje je raspravljalo o odluci varaždinskog Gradskog vijeća o sudjelovanju u preoblikovanju kluba po kojem bi NK Varaždin postao športsko dioničko društvo do sljedeće godine.

Grad Varaždin će, kao što je poznato, dodati milijun kuna za provedbu preoblikovanje te preuzeti klupski dug prema poreznoj upravi od 8,5 milijuna kuna. Preuzeta dugovanja bit će pretvorena u dionice, pa bi Grad Varaždin mogao postati najveći dioničar NK Varaždina.

-HDZ Varaždin smatra da je takav način preoblikovanja neodrživ, nepravedan prema građanima Varaždina i krajnje poslovno neopravdan iz nekoliko razloga. Odlukom Gradskog vijeća stvorene se dodatne obveze na teret građana u iznosu većem od 9,5 milijuna kuna, s time da ukoliko se cjelokupni projekt pretvorbe zaista i ostvari, Grad Varaždin kao novi vlasnik kluba preuzima i potencijalne obveze do 20 milijuna kuna. To je iznos koji trenutno vjerovnici potražuju od NK Varaždin, a nije dio opisa odluke Gradskog vijeća, upozorava čelništvo varaždinskog HDZ-a.

Budući da se radi samo o procjeni ukupnog stvarnog dugovanja kluba, HDZ naglašava da je nužno napraviti reviziju poslovanja NK Varaždin kako bi javnost saznala pravo stanje dugovanja i obveza kluba koje preuzima Grad na sebe, točnije na teret građana.

-Nije nam razumljivo kako je gradska vlast uopće izašla s prijedlogom na Gradsko vijeće bez neovisne revizije poslovanja kluba. To je krajnje neodgovorno prema građanima, naravno pod pretpostavkom da Grad Varaždin namjerno ne prešućuje bitne informacije vezano uz cijeli proces, naglašavaju u HDZ-u.

Čelništvo varaždinskog HDZ-a upućuju i kritiku na izabranog novog vodstva NK Varaždin.

-Ne radi se o stručnim osobama iz poslovno športskog okruženja već o osobama koje obnašaju političke funkcije.  Oni nemaju stručne kompetencije ni potrebna znanja za praćenje i realizaciju procesa preoblikovanja kluba na kvalitetan i ispravan način, a u interesu svih građana, upozoravaju.

HDZ Varaždina također smatra da nije dobro da se o cjelokupnoj problematici preoblikovanja primjereno ne raspravlja i ne rješava kako i minulih godina.

-Sve dolazi na naplatu građanima, kao što je to i sada slučaj, a glomazna kvadratura športskog objekta polako se pretvara u varaždinski slučaj „stadion Maksimir“. Zato predlažemo praktično i lako ostvarivo rješenje u interesu građana bez stvaranja bilo kakvih dodatnih obveza koje si Grad Varaždin trenutno ne može priuštiti na teret građana. Predlažemo stoga da Grad Varaždin sklopi ugovor o davanju na korištenje stadiona Varteks nogometnom klubu NK Varteks, koji je stvoren od navijačke udruge „White Stones“ i kao takav nudi jedini zdravi pristup poslovanju kluba, kao i samoj budućnosti varaždinskog nogometa. Naziv i grb kluba navijača NK Varteks već su sada dio tradicije te zaista nema razloga da se klub NK Varteks u potpunosti ne afirmira kao nekadašnji klub te da se kao i dosada klub navijača i građana nastavi samostalno financirati, smatraju u HDZ-u.

Za NK Varaždin predlažu stečaj, tako da obveze koje je klub stvorio ostaju samo njegove obveze, odnosno da ne idu na teret građana.

-Gradska vlast je krenula prema nepovoljnom rješenju za građane radi određenih političkih utjecaja koju vjerovnici NK Varaždin imaju na gradsku vlast, jer u suprotnom potraživanja vjerovnika ostaju neplaćena, tvrde čelnici varaždinskog HDZ-a koji pozivaju da se njihov prijedlog prihvati na Gradskom vijeću.

Predsjedništvo varaždinskog HDZ-a osvrće se i na budućnost  komunalnog poduzeća Parkovi. Upozoravaju da su se mali dioničari Parkova odlučili prodati dionice, i to ukupno udio 27 % vlasničkog paketa ukupne vrijednosti 1,3 mil. kn, dok je isti paket dionica prije otprilike pet godina kupljen za vrijednost od 8 mil. kn. -Međutim navedena poslovna situacija nije niti najmanje zainteresirala gradsku vlast, iako je Grad Varaždin većinski vlasnik ovog komunalnog poduzeća koji ima svoju stratešku važnost. Smatramo da je nedopustivo pasivno i nezainteresirano ponašanje gradske vlasti glede razmatranja mogućnosti otkupa dionica, točnije otkupa vlasničkog paketa malih dioničara. Time se širom otvaraju vrata ulasku stranog kapitala u Parkove d.d., ali i preuzimanju cjelokupne vlasničke strukture, čime se ugrožava utjecaj na vizualni identitet Varaždina, kao i na sama radna mjesta, upozoravaju. Naime, kako pojašnjavaju, interes za Parkove d.d. Varaždin već dulje vrijeme iskazuju strana poduzeća, zasada samo za kontrolni paket. -Budući da do sada nisu uspjeli ući u vlasnički strukturu, ova izrazito povoljna ponuda malih dioničara mogla bi ih privući. Smatramo da Grad mora pokazati razumijevanja za poslovnu priliku koja se nudi te treba sagledati mogućnosti za kreiranje otkupne ponude za ostatak dionica kako bi s vremenom postao jedini vlasnik Parkova te i dalje ostao glavni kreator vizualnog identiteta Grada, jer bi u suprotnom brend lijepog baroknog grada postaje ugrožen, smatra Gradski odbor HDZ Varaždin.

Izvor: HDZ Varaždina
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje