Povežite se s nama

Život i društvo

Preporuke za Varaždinsku županiju: smanjiti upisne kvote za gimnazije, školovati više građevinaca

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskoj županiji kronično nedostaju građevinarci! Pokazale su to Preporuke za obrazovnu politiku i politiku stipendiranja za 2018. godinu koje je donio Hrvatski zavod za zapošljavanje.

U Varaždinskoj županiji trebalo bi stipendirati ili povećati upisne kvote za bravara, zavarivača, armirača, tapetara, limara, soboslikara, ličioca, zidara, fasadera, keramičara i tesara, ali i inženjera građevine, odnosno gotovo sva građevinska zanimanja.

Također, stipendirati bi trebalo učenike koji se školuju za instalatere kućnih instalacija, elektoinstalatere, strojobravare i CNC operatere, kao i krojače, vozače, konobare, pekare, kuhare i mesare. Na popisu zanimanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koje bi trebalo stipendirati su liječnici, logopedi, farmaceuti, strojari, profesori matematik i fizike te engleskoga i njemačkoj jezika.

S druge strane, trebalo bi smanjiti broj upisanih učenika u opću gimnaziju, ali i ekonomiste. Teško do posla nakon završenog fakulteta mogli bi i studenti ekonomije, ali i budući učitelji, novinari i politolozi.

Preporuke su donesene temeljem podataka o potrebama poslodavaca za radnicima i upisnih kvota u srednje škole i fakultete, a preporučuje se povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim obrazovnim programima. One se ne odnose samo na upis već i na stipendiranje.

Zavod za zapošljavanje ove preporuke izrađuje temeljem analize statističkih pokazatelja te podataka o zapošljavanju nezaposlenih osoba. Preporuke su izrađene s ciljem smanjenja strukturne neusklađenosti između ponude rada i potražnje za radom na razini regionalnih i lokalnih tržišta rada. No, problem je kako motivirati učenike i studente da se školuju za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada.

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje