Povežite se s nama

U fokusu

Presuda Visokog upravnog suda: Nije otklonjena sumnja da je Grad Varaždin nekome pogodovao natječajem za bale!

Objavljeno:

- dana

NAKON ČETIRI GODINE

I dok je gradonačelnik Goran Habuš optužio Ministarstvo zaštite okoliša i Fond da diskriminiraju Grad Varaždin te najavio tužbe, Visoki upravni sud je donio presudu kojom ističu da se ne može otkloniti sumnja da je Grad Varaždin koncesijskim natječajem za odlaganje bala pogodovao nekom od ponuditelja, a druge diskriminirao!

Riječ je o presudi iz ožujka ove godine, kojom je odbijena žalba Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave i potvrđena presuda Upravnog suda u Zagrebu iz 2013. godine.

Žalba Babića i T7 VIS-a: Postupci diskriminatorni

O čemu se radi? Nakon što je Grad Varaždin u listopadu 2012. objavio koncesijski natječaj za odlaganje bala, žalbu su na natječaj, ali i natječajnu dokumentaciju podnijele tvrtke Babić i tadašnji T7 VIS. Istaknuli su da je predmet koncesije identičan predmetu ugovora za koji je Varkom već zaključio ugovor s T7 Visom.

U žalbi su napomenuli da odlaganje baliranog otpada uopće nije predviđeno kao komunalna djelatnost. – Odluka o komunalnim djelatnostima Grada Varaždina uopće ne predviđa davanje koncesije za odlaganje baliranog otpada, pa se predmetni postupak provodi bez ikakve podloge u zakonskim odredbama ili odlukama predstavničkog tijela Grada Varaždina. Postupci zbrinjavanja otpada postupkom D1 ili D10 su diskriminatorno propisani, a takvo određivanje predmeta koncesije je suprotno članku 5. Zakona o otpadu – istaknuli su u žalbi.

“Postupci zbrinjavanja otpada postupkom D1 ili D10 su diskriminatorno propisani, a takvo određivanje predmeta koncesije je suprotno članku 5. Zakona o otpadu”

Time su upozorili da se natječajem nije tražila obrada otpada, nego isključivo odlaganje (postupak D1) ili spaljivanje (D10), što je niži rang gospodarenja otpadom. T7 VIS je, podsjećamo, tada još uvijek bio vlasnik MBO postrojenja u Brezju, a uvjeti natječaja su bili takvi da mehaničko-biološkom obradom otpada nisu mogli konkurirati jer je skuplja od „običnog“ odlaganja otpada.

U žalbi je bilo istaknuto da je nejasno zašto se daje prednost takvom načinu zbrinjavanja otpada, a bez prethodne obrade, što je suprotno hrvatskim zakonima, ali i zakonima EU.

Uz to, napomenuli su da je baliranim otpadom ovlašten raspolagati Varkom, jer je vlasnik sveg skupljenog otpada, a ne Grad koji je raspisao koncesijski natječaj.

Argument Grada: Žalba je zlonamjerna

Iz Grada Varaždina su na žalbu odgovorili da Babić i T7 VIS nemaju potrebnu dozvolu za gospodarenje otpadom (MBO postrojenje tada je imalo dozvolu za probni rad). Njihov drugi argument je bio da su, žalbeni navodi „zlonamjerni, neosnovani i usmjereni na odugovlačenje postupka, te da dvije tvrtke uzrokuju štetu Gradu, a radi vlastitog interesa. 

Državna komisija (DKOM) je žalbu Babića i T7 VIS-a u prosincu 2012. odbacila zbog „zbog nedostatka pravnog interesa“.

Međutim, Upravni sud u Zagrebu je u lipnju 2013. to rješenje poništio. Unatoč tome, DKOM je ponovno donio istu odluku, a na presudu Upravnog suda se žalio!

– DKOM u ponovljenom postupku nije postupio prema pravnom shvaćanju i primjedbama suda iako je to bio dužan učiniti, već je ponovno donio istu odluku – upozorio je Visoki upravni sud.

Koncesiju dodijelili, pa je mijenjali

U međuvremenu, u ožujku 2013. Gradsko vijeće Varaždina je koncesiju za odlaganje bala dodijelio zajednici ponuditelja Cezar, Eko-Flor Plus i Komunalac Davor. Bale su, međutim, još uvijek u Brezju jer se upravo tada sve zakompliciralo: Fond je zbog koncesije raskinuo s Gradom ugovor o sufinanciranju uklanjanja bala potpisan 2010., a Habuš i njegovi suradnici u tri godine nisu uspjeli ishoditi potpisivanje novog ugovora.

Cijelo vrijeme inzistiraju da Fond sufinanciranje odobri na temelju koncesije, koja predviđa preseljenje bala iz Varaždina na odlagalište u Davor. Prošle godine su uspjeli promijeniti predmet vlastite koncesije: unatoč tome što su sami u natječajnoj dokumentaciji odredili da se bale zbrinu odlaganjem ili spaljivanjem, Fondu su dostavili plan kojim bi se samo trećina bala odložila u Davoru, a čak dvije trećine prethodno obradile.  

Natječajem bilo određeno da se bale odlažu ili spaljuju, a Grad lani predložio da se samo jedna trećina odloži, a čak dvije trećine prehodno i obrade

Da se pitanje bala ne može riješiti koncesijom još je 2014. Grad upozorio tadašnji ministar Mihael Zmajlović, a ubrzo nakon toga je Fond raspisao međunarodni natječaj za varaždinske bale. No i taj natječaj je DKOM poništio, a Fond je pokrenuo upravni spor, koji je još uvijek u tijeku i bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti ta presuda.

Zmajlović je i prošle godine ponovio da koncesija nije zakonita. To je ovaj tjedan istaknulo i Ministarstvo zaštite okoliša na čelu sa Slavenom Dobrovićem te ponovilo da na temelju nje Fond ne može odobriti sufinanciranje.

„Jednaki tretman i zabrana diskriminacije“

Sada se otvara se još jedno pitanje: je li se već natječajnom dokumentacijom za dodjelu koncesije pogodovalo nekim ponuditeljima, a druge diskriminiralo?

Ono na što su još prije četiri godine upozorili iz Babića i T7 VIS-a, sada je potvrđeno presudom Visokog upravnog suda.

– U situaciji kad su argumentirano obrazložili zašto smatraju da je predmet koncesije određen protivno materijalnim propisima koji uređuju to područje, bez ocjene tuženika o osnovanosti takvih prigovora, ne može se otkloniti sumnja tužitelja da davatelj koncesije (Grad Varaždin, op.a.) pogoduje nekome od ponuditelja, odnosno diskriminira druge. U takvom bi slučaju tužitelji doista bili onemogućeni u ostvarenju svoje djelatnosti – ističe se u presudi.

“DKOM-ovo tumačenje odredbe članka 141. stavka 1. Zakona o javnoj nabavi samo kroz formalno ispitivanje ispunjavaju li žalitelji uvjete nadmetanja nije prihvatljiv”

Zaključuju da prihvaćaju pravilnim stav Upravnog suda u Zagrebu te da je Državna komisija trebala „meritorno odlučivati o žalbi“.

– Prvostupanjski sud je u osporenoj, kao i ranijoj svojoj presudi, izrazio stav da se u konkretnom slučaju ne radi o nepostojanju pravnog interesa za dobivanje ugovora o koncesiji, nego o eventualnom neispunjavanju uvjeta za dobivanje koncesije, za što se potrebno upustiti u meritorno ocjenjivanje žalbe. DKOM-ovo tumačenje odredbe članka 141. stavka 1. Zakona o javnoj nabavi samo kroz formalno ispitivanje ispunjavaju li žalitelji (ovdje tužitelji) uvjete nadmetanja bez sagledavanja ostalih okolnosti u konkretnoj situaciji nije prihvatljiv. Takvim restriktivnim tumačenjem ove odredbe u smislu ograničavanja prava na pravnu zaštitu dovode se u pitanje temeljna načela na kojima se temelji postupak davanja koncesije: načela tržišnog natjecanja, jednakog tretmana, zabrane diskriminacije i transparentnosti – navedeno je u presudi.

 

Presuda otvara i pitanje kaznene odgovornosti, ali i nanošenja ogromne štete

S obzirom da je Visoki upravni sud ocijenio da se „ne može otkloniti sumnja“ da je Grad Varaždin pogodovao nekome od ponuditelja, a druge diskriminirao, ova presuda otvara i pitanje ima li u slučaju određivanja koncesijskih uvjeta i kaznene odgovornosti.

Otvara se i pitanje moguće štete za Grad Varaždin. Gradsko vijeće je 2013. dodijelilo koncesiju zajednici ponuditelja Cezaru, Eko-Flor Plusu i Komunalcu Davor. Bez ozbira na uvjete natječaja, koncesija je dodijeljena zajednici ponuditelja, a oni bi – sudeći po ovotjednim izjavama gradonačelnika – mogli tužiti Grad u slučaju nepotpisivanja koncesijskog ugovora.

Ako se zna da je Grad u sporu i s T7 Visom, koji još nije okončan, da je sad moguć i spor s Cezarom i druge dvije tvrtke, a da istovremeno nije osigurano potrebnih 100-tinjak milijuna kuna za bale, dolazi se do alarmantnog podatka da aktualna gradska vlast sudskim sporovima riskira gubitak više od 150 milijuna kuna!

A bale i dalje trunu u Brezju.
 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Unazad 10 godina PU varaždinskoj predano 143 komada automatskog oružja, 47 kilograma streljiva…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Sloganom kampanje „Učinite svoje okružje sigurnim!“ Policijska uprava varaždinska pridružila se provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH „Manje oružja, manje tragedija!“

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Hrvatskoj kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije putem Fonda za unutarnju sigurnost i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

– Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu – ističu iz PU varaždinske.

Objašnjavaju da su ratna zbivanja devedesetih na području Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području PU varaždinske unatrag 10 godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada streljiva te 47 kilograma eksploziva.

– Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje – poručuju iz PU varaždinske.

Prvi je korak, stoga, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći  i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti.

Djeci se poručuje da, ako naiđu na nepoznati predmet, ništa ne diraju, već se obrate roditeljima ili drugoj bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju.

Nastavite čitati

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati