Povežite se s nama

Život i društvo

Presudila anketa: Elektrostrojarska škola Varaždin prelazi na online nastavu

Objavljeno:

- dana

S obzirom na lošu epidemiološku situaciju, posebno u Varaždinskoj županiji te na temelju provedenih anketa koju su popunili nastavnici i učenici, donesena je odluka da će nastava za sve razrede u Elektrostrojarskoj školi u tjednu od 9. do 14.studenoga biti online.

Elektrostrojarska škola je na svojim Facebook stranicama u subotu objavila i da  se to se odnosi i na praktičnu nastavu, vježbe i ostalo.

– Svi smo mišljenja da bi bilo najbolje da je nastava u školi (najmanja je mogućnost zaraze – svi nose maske, dezinfekcija, provjetravanje), ali većina učenika putuje, druže se sa svima drugima u prijevozu, prije i poslije škole pa je time mogućnost zaraze velika. Posebno sada kad je vrhunac širenja virusa u našoj županiji i veliki je broj zaraženih – ističu u ovoj obrazovnoj ustanovi.

I dodaju:

– Uz učenike moramo misliti i na nastavnike tj. da ovom mjerom izbjegnemo bolovanje i zarazu većeg broja nastavnika. Ako bi se to dogodilo onda nema ni online nastave, nema ničega, jer bolestan čovjek pod temperaturom koji jedva diše i umara se nakon 10 min sigurno ne može držati online nastavu. Složili smo se da je bolje žrtvovati 5 radnih dana (koji se mogu odraditi online), a sačuvati zdravlje učenika i nastavnika – ukazuju.

U školi se nadaju da će od 16. studenoga situacija biti bolja i da će opet krenuti s nastavom i u školi.

– Pratiti ćemo situaciju i krajem slijedećeg tjedna donijeti odluku što i kako dalje – zaključuju.

Život i društvo

FOTO Tjedan karijera „UNIN Connect Week“ na Sveučilištu Sjever nadmašio je sva očekivanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tjedan karijera Sveučilišta Sjever „UNIN Connect Week“ – jedan od najvećih regionalnih događaja spajanja akademske i poslovne zajednice – nadmašio je sva očekivanja.

Više od 80 tvrtki predstavilo se od 16. do 20. svibnja studentima tijekom pet dana održavanja festivala u dva središnja grada regije, dvije županije, u dva sveučilišna centra – u Koprivnici i Varaždinu. Održane su također i brojne radionice za studente i zanimljive panel diskusije u kojima su sudjelovali stručnjaci iz renomiranih hrvatskih tvrtki.

Tvrtke i ustanove koje su ove godine prepoznale važnost održavanja tjedna karijera kao generalni pokrovitelji su Hrvatska gospodarska komora – samostalna, stručno-poslovna organizacija koja promiče, zastupa i usklađuje zajedničke interese svojih članica pred državnim i drugim tijelima u Hrvatskoj i inozemstvu te Hrvatska poštanska banka – najveća banka u hrvatskom vlasništvu.

Službeno otvorenje održano je u Sveučilišnom centru Varaždin 16. svibnja panelom pod nazivom „Uloga poslovne i akademske zajednice u jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva“ na kojem su sudjelovali predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskog sabora mr.sc. Marko Pavić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, član Uprave Hrvatske poštanske banke Ivan Soldo, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec te Petar Filipan iz tvrtke Sobočan, dok je moderator panela bio izv. prof.dr.sc. Ante Rončević, pročelnik Odjela za ekonomiju Sveučilišta Sjever.

Zanimljiv program s brojnim panelima nastavljen je i u utorak i srijedu, a nakon izrazito uspješna tri dana u Sveučilišnom centru Varaždin, Tjedan karijera „UNIN Connect Week“ Sveučilišta Sjevera, preselio je u Sveučilišni centar Koprivnica, gdje je nakon svečanog otvaranja tog dijela tjedna karijera, održan panel pod nazivom „Zelena i digitalna tranzicija RH do 2030.”.

Sudjelovali su Luka Cestar, Environmental, Health & Safety Manager Carlsberg Croatia, Krešimir Kovačević, savjetnik Uprave Pro-Ping d.o.o., Saša Grubačević, direktor Sektora gospodarenja otpadom GPK Komunalac d.o.o., te Ante Klečina, predsjednik Saveza za željeznicu.

Osim toga, brojne etablirane tvrtke predstavile su svoje djelatnosti studentima, a održane su zanimljive radionice u organizaciji 404 agencije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Moderator cijelog događaja bio je poznati televizijski i radijski voditelj Ivan Vukušić, direktor TOP RADIJA.

U petak je program nastavljen drugim panelom pod nazivom „Zanimanja budućnosti i održivo poslovanje u digitalnom okruženju” na kojem su sudjelovali Filip Paraman, Head of Software Development Five, Daniela Kosić, programska direktorica TOP RADIO, Andrej Ribičić, direktor marketinga Večernjeg lista, te Petar Mustapić, voditelj skladišnog poslovanja, Divizija ekspres, Hrvatska pošta.

Nakon predstavljanja tvrtki i prigodnog programa za studente, održan je i završni panel pod nazivom „Kultura kao nositelj dodane vrijednosti u lokalnim medijima” na kojoj su sudjelovali Ivan Grobenski, urednik regionalnog tjednika Glas Podravine, Kristina Kos, voditeljica marketinga ePodravina, Karlo Galinec, ravnatelj Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica, dr. sc. Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, a moderator navedene diskusije bila je izv. prof. dr. sc. Gordana Tkalec, pročelnica Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever.

Za veselu i dinamičnu atmosferu pobrinuli su se DJ Zoran Borojević te glazbenik Neven Stipčić, sudionik HRT-ova showa “The Voice” i bivši student Sveučilišta Sjever.

– Veselimo se sljedećem Tjednu karijera 2023. godine! – poručuju iz Sjevera.

Ovogodišnji sudionici tjedna karijera bili su Kostwein, FINA , Carlsberg d.o.o., KING ICT, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ducati komponenti d.o.o., Hamag-Bicro, Vindija d.d., Klimaoprema d.d., Radnik d.d., APIS IT, Bauwerk Group Hrvatska d.o.o., 404 agencija, Školska knjiga d.d., Grad Jastrebarsko, Promming d.o.o., Midal d.o.o., Sobočan d.o.o., TESLA, IVANČICA d.d., MIPCRO d.o.o., Danieli Systec d.o.o., Zavod za fotogrametriju d.d., Geo-centar d.o.o., ACG Europe, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, CARNET,  Mobilisis, Geo-centar, Work-Ing, COLAS, Ustanova Vizjak, Marker d.o.o., SATO (Tiskara Birotehnik d.o.o.), Terme Sveti Martin, TOP Radio, Five, Večernji list, Hrvatska pošta, Komunalac Koprivnica, DeutschMann spedition d.o.o., Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, KBC Zagreb, Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, Opća bolnica Varaždin, KB Dubrava, Podravka i Belupo, AK Galerija/Galerija S, Hermi d.o.o., Glas Podravine, Kosinus usluge (ePodravina), Infodesign, Kopitehna, LTH Alucast, Hamburger Recycling, Muzej Koprivnica, Gradska knjižnica Koprivnica, LIDER, Enter, Vrhovski, Prigorski, Poduzetnički inkubator Đurđevac, Infodesign, mSan grupa…

Nastavite čitati

Život i društvo

Načelnik Petrijanca sudjelovao u edukacijama o pametnim gradovima i općinama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec sudjelovao je u edukaciji o pametnim gradovima i općinama naziva “Smart City Summit”, u organizaciji BSB Eventsa.

Uz načelnika Posavca, više od 300 sudionika i više od 20 predavača prisustvovalo je na trodnevnim edukacijama. Samit je zamišljen na način da kroz predavanja i radionice, stvarne primjere iznesene kroz Smart City iskustvo, međusobno mentorstvo, te povezivanje sudionicima prvenstveno pomogne u odgovaranju na pitanje “Jesu li pametni gradovi zaista pametni?”.

– Pametni gradovi i Smart City rješenja nisu više daleka budućnost, već se polako dotiču svih nas. Pritom ne govorimo samo o globalnoj, već i o lokalnoj razini čemu svjedočimo i sve većim brojem primjera pametnih rješenja iz susjedstva. Ponosan sam što smo ove godine dobili čak dvije Odluke za sufinanciranje pametnih općina i gradova uz 40% sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, baš za općinu Petrijanec, a o tim projektima ćemo uskoro i detaljnije obavijestiti javnost – rekao je Posavec.

Inače, cilj ovog događanja je, prije svega, upoznavanje inovativnih rješenja, novih proizvoda i stvaranje mreže potencijalnih suradnika kako bi generirali nove poslovne suradnje. Sudionici se na samitu informiraju o novim kretanjima na tržištu pametnih gradova, rješenjima i trendovima te razmijenjuju naučene lekcije i najbolje prakse s istomišljenicima ili institucijama javnog sektora.

Naime, Smart City Summit je koncept prema kojem uz inovativna rješenja mnoge jedinice lokalne i regionalne samouprave koriste širokopojasne stanične i bežične tehnologije kako bi se povezale i poboljšale infrastrukturu, učinkovitost, praktičnost i kvalitetu života za stanovnike, ali i za posjetitelje. Pametni gradovi koriste podatke i tehnologiju kako bi stvorili učinkovitost, poboljšali održivost, stvorili ekonomski razvoj i poboljšali čimbenike kvalitete života ljudi koji žive i rade u gradu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje