Povežite se s nama

Crna kronika

Prevarantu zbog obećanja većeg iznosa uplatio više desetaka tisuća eura

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu od 55-godišnjaka kojom prijavljuje prijevaru putem društvene mreže.

Naime, oštećeni je tijekom rujna 2021. godine putem elektroničke pošte ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom, a koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, a sve s ciljem stjecanja novca, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Kako do današnjeg dana nije dobio dogovoreni iznos, slučaj je prijavio policiji.

Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

– Upozoravamo građane da ne nasjedaju ovakvim internetskim prijevarama, te da olako ne povjeruju izmišljenom darovanju novaca ili obećanom nasljedstvu i potom se upuštaju u sumnjive novčane transakcije, jer vrlo lako mogu postati žrtve ovakvih i sličnih prijevara – kažu iz PU međimurske.

PUM donosi savjete kako općenito prepoznati prijevare

– Internetske prijevare sve su češće i izvršavaju se na razne načine. U zadnje vrijeme zaprimili smo više prijava kibernetičkog kriminala cilj kojega je na prijevaran način izvući novac od žrtava bilo putem e-maila, društvenih mreža, online kupovine ili drugih kanala internetske komunikacije. Stoga su mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na internetu – objašnjavaju.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo :

  • obećanja o brzoj zaradi novca bez posla,
  • poruke u kojima se nudi laka zarada,
  • molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći,
  • traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj),
  • molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila,
  • nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama,
  • poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje

Budite oprezni, a ako ste ipak postali žrtvom internetske prijevare, o tome odmah obavijestite policiju!

Crna kronika

Izbio je požar na kući u Mađarevu, uzrok je kvar na kablu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DVD Novi Marof/Facebook

Jučer, 2. prosinca, oko 10 sati u Mađarevu, izbio je požar na kući u vlasništvu žene starosti 60 godina.

Po dojavi su na mjesto događaja izašli vatrogasci DVD Novi Marof, koji su ugasili požar, javila je PU varaždinska.

Očevidom je utvrđeno kako je do požara došlo na krovnoj konstrukciji uslijed kvara na električnom visećem kablu, nakon čega se požar proširio na gorive dijelove krovne konstrukcije.
Ozlijeđenih osoba nije bilo, već je nastupila materijalna šteta koja će se utvrditi naknadno.

Nastavite čitati

Crna kronika

Opasnim pretjecanjem izazvao prometnu nesreću pa zbrisao

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U četvrtak, 2. prosinca, oko 13.25 na cesti između Štrukovca i Žiškovca došlo je do prometne nesreće u kojoj je nepoznati vozač osobnog automobila u desnom zavoju započeo pretjecanje osobnog automobila koji se kretao ispred njega, bez da se uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu, javlja PU međimurska.

Zbog toga je doveo u neposrednu opasnost 25-godišnjakinju koja je upravljala osobnim automobilom čakovečkih registarskih oznaka iz suprotnog smjera. Kako bi izbjegla direktan sudar s automobilom koji je obavljao pretjecanje, skrenula je udesno i vozilom sišla izvan kolnika, gdje je udarila u cestovni jarak te se ponovo vozilom vratila na kolnik.

Ozlijeđena je vozilom hitne pomoći prevezena u Županijsku bolnicu Čakovec gdje je liječničkim pregledom utvrđeno da je lakše ozlijeđena. Policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je nakon prometne nesreće napustio mjesto događaja.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju radi utvrđivanja svih okolnosti prometne nesreće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje