Povežite se s nama

Crna kronika

Prevarena 39-godišnjakinja: s lažnim teleoperaterom sklopila ugovor i ostala bez nekoliko tisuća kuna

mobitel, teleoperater

Objavljeno:

- dana

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su jučer, 14. prosinca, kaznenu prijavu od 39-godišnjakinje zbog kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka, počinjenog na njenu štetu.

Iz zaprimljene prijave proizlazi kako je sredinom studenoga nepoznati počinitelj nedozvoljenom uporabom osobnih podataka oštećene sklopio pretplatnički ugovor s pružateljem telekomunikacijskih usluga (teleoperaterom) i pritom ju oštetio za nekoliko tisuća kuna.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja i otkrio počinitelj, navode izu PU međimurske. Ujedno navode savjete kako najbolje zaštititi svoje osobne podatke.

Naime, osobne podatke ne dajte putem telefona bez obzira na to kako se netko predstavlja: kao djelatnik vaše banke, predstavnik socijalne skrbi, teleoperater, osoba koja nudi unosan posao, osoba koja vas obavještava da ste dobili nagradu i sl.

Papire na kojima se nalaze vaši osobni podaci uništite prije bacanja u smeće, a osobe koje vam na kućnom pragu nude različite usluge (npr. povoljne tarife za telefon, mobitel ili struju, očitavanje brojila, prodaju medicinskih pomagala, posteljine i sl.) zatražite da se predstave važećim dokumentom, odnosno službenom iskaznicom.

Budite oprezni prilikom unošenja osobnih podataka na Internetu: nemojte objavljivati svoje osobne podatke na društvenim mrežama, prilikom popunjavanja upitnika/anketa i sudjelovanja u nagradnim igrama provjerite autentičnost internetske stranice na koju unosite podatke, ne odgovarajte na e-mailove koji od vas zahtijevaju osobne podatke.

Valja odmah prijaviti gubitak ili krađu dokumenata na kojima se nalaze osobni podaci.

Ako ne zaštitite svoje osobne podatke možete: postati žrtva kaznenog djela i dobiti račun ili obavijest o ovrsi zbog neplaćenih računa, a da niste sklopili nikakav pretplatnički ugovor.

Crna kronika

Kod mladog Ivančanina nađena 52 grama amfetamina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

droga amfetamin PU međimurska1
Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec dovršili su kriminalističko istraživanje nad mladićem starosti 22 godine.

Sumnja se da je kod sebe ilegalno posjedovao 52 grama bijele praškaste materije nalik na opojnu drogu.

Vještačenjem praškaste materije u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ utvrđeno je da se radi o kemijskoj drogi amfetamin, javila je policija.

Policijski službenici su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog podnijeli kaznenu prijavu za kazneno djelo neovlaštena proizvodanja i promet drogama nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Lopov ukrao dječja kolica vrijedna nekoliko tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 17. travnja, u poslijepodnevnim satima na parkiralištu uz nasip akumulacijskog jezera HE Dubrava kod naselja Oporovec nepoznati počinitelj ukrao je dječja kolica koja je vlasnik ostavio pokraj svog osobnog automobila i otišao u šetnju nasipom.

Materijalna šteta se procjenjuje na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja kaznenog djela podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati